ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΙΠΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ. ΤΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ...

Κέρδισε ή έχασε ο Τσίπρας από τη συζήτηση με τον Μητσοτάκη στη Βουλή την Πέμπτη για τα μαχητικά Rafale και τις φρεγάτες belharra; Ήταν σωστό ή λάθος το «όχι» που είπε ο ΣΥΡΙΖΑ στην αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία; Στην Κουμουνδούρου μετρούν κέρδη και ζημίες από την απόφαση της ηγεσίας να σπάσει την παράδοση που ήθελε τουλάχιστον τα δύο μεγάλα κυβερνητικά κόμματα να βρίσκονται στο ίδιο στρατόπεδο σε θέματα άμυνας της χώρας. Η πλειονότητα των βουλευτών και των κομματικών στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάλλον είδε με ικανοποίηση τη στροφή προς το ...τσάμικο. Στις κατ' ιδίαν συζητήσεις παραδέχονται πως την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία επιδοκιμάζει όντως η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών θεωρούν όμως ότι δεν θα μπορούσαν να ψηφίσουν μαζί με τη ΝΔ όταν έχουν σοβαρές ενστάσεις και για το περιεχόμενο της συμφωνίας και για τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Στα κομματικά όργανα η αντίθεση στη συμφωνία ξεκίνησε με δύο επιχειρήματα: 1) την μη συμπερίληψη της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στην στρατιωτική συνδρομή των Γάλλων σε περίπτωση θερμού επεισοδίου με την Τουρκία και 2) την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών σε πολεμικές επιχειρήσεις της Γαλλίας στην Αφρικής. Στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας προσέθεσε ακόμη δύο: την αλλαγή του δόγματος εξωτερικής πολιτικής και την εγκατάλειψη της προσπάθειας να βρεθεί λύση, μέσω της Χάγης, στα προβλήματα με την Τουρκία. "Μέχρι τώρα", λένε υψηλόβαθμοι παράγοντες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, "η Ελλάδα προέβαλε τον εαυτό της ως παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Τώρα ο Μητσοτάκης προωθεί μια επιθετική εξωτερική πολιτική μέσω της ένταξης σε άξονες. Με τη συμφωνία με τους Σαουδάραβες (αποστολή πυραύλων Πάτριοτ και στρατιωτικών) στρατεύεται κατά του Ιράν. Το ίδιο και με τους Ισραηλινούς (αεροπορική βάση στην Καλαμάτα, αλλά και επιδοκιμασία της δολοφονίας Ιρανού στρατηγού). Με τη Γαλλία (για το Σαχέλ) κατά των τζιχαντιστών. Και με τις ΗΠΑ κατά της Ρωσίας με τις βάσεις σε Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Στεφανοβίκειο και επ' αόριστον(;) ανανέωση της Σούδας". Και συμπληρώνουν: "εμείς επιμένουμε ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, όπως κάνει από τη Μεταπολίτευση και εντεύθεν, και να μην μετατραπεί σε προκεχωρημένο φυλάκιο ιμπεριαλιστών της Δύσης στην περιοχή, γυρνώντας δεκαετίας πίσω". Ο επιπλέον λόγος, τον οποίον προέβαλε και ο Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή, είναι ότι η στρατιωτική ένταξη σε άξονες εκθέτει τη χώρα στον κίνδυνο των ασύμμετρων απειλών, όπως η διεθνής τρομοκρατία κ.α. Και φυσικά επειδή η συμφωνία δεν έχει καμμία προστιθέμενη αξία για την Ελλάδα αφού αφήνει εκτός την εγχώρια αμυντική βιομηχανία.

Στο ερώτημα πάντως που δεν απαντά με πειστικότητα η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι με ποιό τρόπο μπορεί να αποτραπεί η επιθετικότητα της Τουρκίας, η οποία, όπως παραδέχθηκε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η μεγαλύτερη και οξύτερη των τελευταίων 25 χρόνων. Η ουσία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκεται στην απάντηση της ερώτησης: Όταν αρχίσει το πιστολίδι, θα προτιμούσες να είσαι οπλισμένος ή νόμιμος; Ο Μητσοτάκης, όπως φαίνεται, απαντά "οπλισμένος". Η επιμονή στο διεθνές δίκαιο, τη Χάγη και την άρνηση συμμετοχής σε κούρσα εξοπλισμών παραπέμπει στο "νόμιμος", ως απάντηση. Μόνον που η νομιμότητα δεν αποτελεί, δυστυχώς, αποτρεπτική δύναμη ούτε σε περιόδους κρίσης κινητοποιεί, υπέρ σου, άλλες δυνάμεις, ακόμη και τις σύμμαχες, όπως διδάσκει η ιστορία. Εξάλλου, η αμυντική συμφωνία με την Γαλλία και η αγορά Rafale και Belharra ήταν κάτι που επεδίωξε και ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην κυβέρνηση. Γιατί τώρα τα αρνείται; Η εκτόξευση του κόστους, και μάλιστα σε δύστηνες οικονομικά και δημοσιονομικά εποχές, είναι η μία εξήγηση. Που θα μπορούσε να γίνει και αποδεκτή και να δρομολογούσε εξέλίξεις, σε βάρος της κυβερνήσεως, εάν παρουσιάζονταν και στοιχεία για διαφθορά και μίζες, όπως άφησε να εννοηθεί ο Αλέξης Τσίπρας και δεν απέκλεισε ο Πάνος Σκουρλέτης.

Η άλλη, που είναι και η πραγματική, συνδέεται με την απόφαση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να υιοθετήσει τη λογική των "δύο κόσμων" ως αντιπολιτευτική τακτική μέχρι να στηθούν οι κάλπες. Η απόφαση αυτή εξηγεί και την αλλαγή γραμμής στο θέμα της αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία. Στην αρχή υπήρχε θετική προδιάθεση αφού , όπως προείπαμε, την ίδια στρατηγική σχέση με το Παρίσι επεδίωξε και ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην κυβέρνηση. Τελικά, μόνον ο πρώην ΥΠΕΞ Γιώργος Κατρούγκαλος παρέμεινε στο «ναι» . Κάποιοι, όπως ο Γιώργος Τσίπρας, ο Νίκος Παππάς, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου αρχικά προέκριναν το «παρών». Από τους υπολοίπους, που την Πέμπτη (30/9) συμμετείχαν στο λεγόμενο Πολιτικό Κέντρο της Κουμουνδούρου, υπέρ του «όχι» ήταν ο Νίκος Βούτσης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Δημήτρης Βίτσας και ο Χρήστος Σπίρτζης, που εμφανίστηκε με διαφορετική θέση από τα άλλα μέλη της προεδρικής ομάδας.

Πάντως, αυτοί που έκλιναν την πλάστιγγα υπέρ του «όχι» ήταν μάλλον οι «πιτσιρικάδες», όπως ορισμένοι αποκαλούν τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, τον Αλέξη Χαρίτση, την Έφη Αχτσιόγλου και τον Νάσο Ηλιόπουλο, λόγω του νεαρού της ηλικίας τους. Προφανώς η γνώμη αυτών -με έναν έναν συζήτησε και κατ' ιδίαν ο Αλέξης- μέτρησε περισσότερο προκειμένου ο Τσίπρας την Παρασκευή (1/10), στη νέα συνάντηση των στελεχών, να εισηγηθεί το «όχι» ως οριστική και τελική θέση του κόμματος. Κάτι που αποδέχθησαν άπαντες αφού ενοποιούσε το κόμμα, ενώ απέτρεπε και την πιθανότητα να εμφανιστεί με δύο γραμμές ο ΣΥΡΙΖΑ, που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε φαινόμενα κοινοβουλευτικής ανυπακοής. Θυμίζουμε ότι για την προμήθεια των Rafale υπήρχαν πολλές διαφωνίες και η υπερψήφιση έγινε με τα χίλια ζόρια. Ενώ το "παρών" στην κύρωση της συμφωνίας για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο εκρίθη, σύμφωνα με τα λεγόμενα υψηλόβαθμων στελεχών της Κουμουνδούρου, ότι δεν μπορεί να επαναληφθεί καθώς, ως κοινοβουλευτική συμπεριφορά, δεν συνάδει σε κυβερνητικό κόμμα, το οποίο μάλιστα εφεξής θέλει να προχωρήσει σε "δομική αντιπολίτευση".   

Η γραμμή της σκληρής αντιπολίτευσης και της αντιπαράθεσης σε όλα τα μέτωπα, διαγενομένου του χρόνου και των εξελίξεων, θα γίνεται ολοένα και πιο ευκρινής. Μετά τους εξοπλισμούς το επόμενο μέτωπο ρήξης με την κυβέρνηση θα είναι τα μέτρα και η πολιτική της στο θέμα της αντιμετώπισης της πανδημία του κορονοϊού. Την επόμενη εβδομάδα, με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, θα έχουμε μία ακόμη σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή, ανάμεσα στον νυν και τον τέως πρωθυπουργό, που θα πιστοποιεί πως η εποχή των εκκλήσεων για συναίνεση και από κοινού αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Τα δύο άλλα μέτωπα στα οποία θα δούμε να παίζουν τα αντιπολιτευτικά τους ρέστα ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η οικονομία και η ακροδεξιά. Η επελαύνουσα ακρίβεια αποτελεί, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Κουμουνδούρου, προνομιακό χώρο κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ στο σύνολο της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, ενώ εν τινι τρόπω ήταν και ο επιπρόσθετος λόγος που οδήγησε τον Τσίπρα στην απόφαση να καταψηφίσει την αμυντική συμφωνία με την Γαλλία. Οι άνω τον 7 δις στρατιωτικές προμήθειες στερεί από την κυβέρνηση το επιχείρημα "λεφτόδενδρα δεν υπάρχουν" προκειμένου να αρνηθεί την αύξηση του κατώτατου μισθού, να διαγράψει μέρος του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία και να συνδράμει έτι περαιτέρω νοικοκυριά και επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια και την οικονομική στενότητα.

Ο Αλέξης και οι συνεργάτες του έχουν τη γνώμη ότι η απόφασή τους να καταγγείλουν τα δις των εξοπλισμών σήμερα μπορεί να συναντά εμπόδια στην αποδοχή της από τον κόσμο (ο οποίος, εν πολλοίς δικαιολογημένα, φοβάται την αύξουσα επιθετικότητα του Ερντογάν) όμως αύριο όταν η οικονομική δυσπραγία -και ιδιαίτερα η ακριβεια- χτυπήσει κόκκινο τότε οι ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα βρουν ευήκοα ώτα και η πλειοψηφία των πολιτών θα υιοθετήσει το σλόγκαν: "λεφτά για φρεγάτες έχετε, για τον λαό όμως δεν έχετε ούτε για γαλέτες". Επιπροσθέτως, θεωρούν πως τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αν τα δις των εξοπλισμών έχουν ως αποτέλεσμα πρόσθετους δημοσιονομικούς περιορισμούς, ακόμη και νέο μνημόνιο, μετά το 2023 για τη χώρα. Και θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολα εάν δεν υπάρξει συνδρομή της Γαλλίας σε περίπτωση επεισοδίου με την Τουρκία στην ελληνική ΑΟΖ ή σε απόσταση μεγαλύτερη από τα 6 μίλια των χωρικών μας υδάτων.

Στο θέμα της ακροδεξιάς θα πρέπει η ηγεσία της Κουμουνδούρου ν' ανάψει στον Άγιο Παντελεήμονα μια λαμπάδα στον Μπογδάνο. Μεγαλύτερη πάντως από το μπόϊ του "κομουνιστοφάγου" βουλευτή αφού ήταν τεράστιο το επιχείρημα που της έδωσε για να στρέψει τη δημόσια συζήτηση από την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, όπου η κυβέρνηση είχε πλεονέκτημα, στη φασίζουσα δεξιά και τα ...χρυσαύγουλα, που φαίνεται να επωάζονται σε διάφορα σχολεία της χώρας και πρωτίστως στη βόρεια Ελλάδα, όπου στους μακεδονομάχους προστίθενται και οι αρνητές του εμβολίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την υπουργοποίηση Πλεύρη βρήκε τον Μπογδάνο για να συνεχίζει να κατηγορεί την κυβέρνηση για φλερτ με την ακροδεξιά -ήδη ο Νίκος Φίλης απεφάνθη ότι "η ΝΔ επί Μητσοτάκη έχει μετατραπεί σε σφηκοφωλιά ακροδεξιών στοιχείων"- ενώ στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι αρκετοί αυτοί οι οποίοι διατείνονται ότι οι δηλώσεις, Δένδια (δεν είμαι δελφίνος), Γεωργιάδη (δεν είναι αρχηγός ο Δένδιας) και Γεραπετρίτη (τη διαγραφή την έκανε ο πρωθυπουργός") με αφορμή τα "μπογδανικά" έφεραν στην επιφάνεια αντιθέσεις που δεν αφορούν μόνον την κομματική χαρτογράφηση σε "μητσοτακικούς", "καραμανλικούς" και "σαμαρικούς", αλλά και τα σενάρια της διαδοχολογίας, που πιθανώς θα δούμε να εκτυλίσσονται σε περίπτωση που το αποτέλεσμα των εκλογών με απλή αναλογική δεν είναι αυτό που πιθανολογούν ο πρωθυπουργός και οι επιτελείς του στο Μαξίμου.

Εξυπακούεται, πως τον Τσίπρα τον συμφέρει να οξύνει τις αντιθέσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος και θα συνεχίσει, εφόσον βρίσκει ευκαιρίες, να το κάνει, ενόψει της αβεβαιότητας που παράγει το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής. Και η οποία δεν περιορίζεται στο κομματικό σύστημα, αλλά επεκτείνεται στον επιχειρηματικό κόσμο και ευρύτερα στον δημόσιο βίο. Με αυτό τον τρόπο θεωρεί ότι αναβαθμίζεται ο δικός του ρόλος και οπωσδήποτε ενισχύεται έναντι των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης η στρατηγική της προοδευτικής διακυβέρνησης στην οποίαν έχει αποφασίσει να παίξει τα ρέστα του. Αν και η στάση που τήρησε στην ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία απόμακρυνε τον ΣΥΡΙΖΑ από το ΚΙΝΑΛ, που εν δυνάμει θεωρείται και ο πιο κοντινός του εταίρος στις ασκήσεις συμμαχικής κυβέρνησης που θα λάβουν χώρα μετά τις κάλπες της απλής αναλογικής. Και ενισχύθηκε η άποψη όσων από την αριστερή αντιπολίτευση της Ομπρέλας υποστηρίζουν ότι η κατάκτηση του Κέντρου θα γίνει μέσω της ενίσχυσης της Αριστεράς και όχι με την μετακίνηση της ριζοσπαστικής αριστεράς στην μετριοπαθή κεντροαριστερά.

Τέλος, όπως λένε συνομιλητές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η απόφαση για ρήξη εφ' όλης της ύλης με την κυβέρνηση και μάλιστα υπό την μορφή της αντιπαράθεσης δύο διαφορετικών κόσμων, ελήφθη από τον Αλέξη Τσίπρα με "κρύο αίμα" και όχι εν θερμώ. Ο τέως πρωθυπουργός αντελήφθη γρήγορα ότι η πολιτική των συναινέσεων προκειμένου να κερδηθεί ο μεσαίος χώρος, όπως τον συμβούλευαν ορισμένοι, ουσιαστικά βοηθάει τον Μητσοτάκη, ο οποίος τάσσεται ανοιχτά υπέρ της πόλωσης και των καθαρών λύσεων. Το "όχι" στην αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία είναι απότοκο πολιτικής ανάλυσης και όχι υπονόμευσης εθνικής υπόθεσης, μάς λέει συνεργάτης του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. "Το ίδιο έκανε και ο Μητσοτάκης με τις Πρέσπες", συμπληρώνει. Για να καταλήξει: "Τα Μήντια συχνά πυκνά επικαλούνται τον κυνισμό της πολιτικής για να δικαιολογήσουν συμπεριφορές της ΝΔ που αντιστρατεύονται την απαραίτητη συναίνεση. Δεν κάνουν το ίδιο όμως και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι αριστεροί παρουσιαζόμαστε ως υπονομευτές και τυχοδιώκτες, ενώ οι δεξιοί όταν διαφοροποιούνται το κάνουν επειδή αυτό επιτάσσει το παραταξιακό τους συμφέρον. Ε, δεν παίζεται έτσι το παιχνίδι. Δεν θα πάμε στις εκλογές σαν γαλοπούλες για να μάς σφάξει ο Μητσοτάκης και τα παλληκάρια του". Σημειώνουμε πως ένας από τους λόγους, ενδεχομένως και ο πιο βασικός, που οδήγησαν στην απόφαση για μετωπική και εφ' όλης της ύλης αντιπαράθεση είναι και ο φόβος, παρά τα αντιθέτως λεγόμενα από τον πρωθυπουργό, της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες...

58 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Μπόγδη τι πρωινή καταιγίδα ήταμ αυτή; Θα σου έρθει και άλλη σύντομα μαζί με την χρυσή βροχή. Δεν θα σε αφήσω σε χλωρό κλαρί εδώ μέσα. Όποιος υποστηρίζει τον πολιτικό εγκληματία, τον αλήτη Κώστα Σημίτη είναι και ο ίδιος εγκληματίας. Όσα έζησες με την FEMA ήταν παιδικό πάρτυ. Τώρα αρχίζει το πραγματικό πάρτυ. Θάνατος σε όλο το σημιταριό που εδραιώθηκε μέσα στο νοσηρό περιβάλον του ΠΑΣΟΚ. Η αδερφή που υποστηρίζεις μας χρέωσε με 200 Δις Ευρώ. Αυτός ο αλήτης εκτόξευσε το Δημόσιο χρέις και μάλιστα το μετέτρεψε σε σκληρό νόμισμα, σε Ευρώ. Αυτός χρεοκόπησε την χώρα και εσύ τα ρίχνεις όλα στον Κώστα Καραμανλή που τον έσκισε στις εκλογές. Η Εβραική μαιμού σε δημοσκοπήσεις για τα πολιτικά πρόσωπα της Ελλάδας έχει αποδοχή 0,5%.
    Ο ηγέτης του κ@λου και των Μασόνων είναι ο Κώστας Σημίτης. Για την μεγάλη Στοά και τους Σιωνιστές δούλευε, πάντως όχι για την Ελλάδα.

  2. Παραιτήθηκε ο Αβουρής πρίν τον Μάρτη του 2004 και έδωσε το δαχτυλίδι στον Τζέφρι Μινέικο Παπανδρέου. Τι μασλές ότι κυβέρνησε οκτώ χρόνια ο Σημίτης. Και ο Τσαιυσέσκου στην Ρουμανία για 30 χρόνια κυβερνούσε και καταπίεζε τον λαό του. Μια αδερφή που φοβήθηκε την ήττα από τον ηγέτη Κώστα Καραμανλή, η ίδια αδερφή που πέταξε λευκή πετσέτα στα Ίμια και έδωσε Ελληνικό έδαφος στιυς Τούρκους. Ασχολήσου με το 5% που απένεινε στο κλεφτοπασόκ φασίστα Μπόγδη. Τους μεγαλύτερους φασίστες και τραμπούκους τους είχε το ΠΑΣΟΚ μέχρι που εμφανίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ραγκούσης, Ρεπούση, Τζουμάκας, όλοι τους φασίστες και ανθέλληνες. Χεσμένη την έχω την γνώμη σου για εμένα πολιτικέ τυμβωρύχε Μπόγδη. Το ΜΑΤΡΙΧ24 είναι ένα ανοιχτό Δημοκρατικό σαιτ και θα λέμε ελεύθερα την άποψη μας άρωστε Αυριανιστή Μπόγδη.

  3. Σε ευχαριστώ FEMA που βρίσκεις όμορφο το όνομα μου αλλά εσύ είσαι άσχημη στο σύνολό σου μιας και είσαι μέχρι το κόκκαλο Συριζαία. Ο Μπόγδης δεν συμφωνεί που λέω την αλήθεια για τον Αβουρή (Κώστα Σημίτη). Η αλήθεια πονάει τι να κάνουμε. Το κάθαρμα αυτό κατέστρεψε την Ελλάδα με τις πράξεις του που ήταν όλες συνειδητές. Εδώ έβγαζαν και πέταγαν τα κάδρα με την βρωμόφατσά του από όλες τις τοπικές του κλεφτοπασόκ. Ο Αβουρής ήταν η καταστροφή και ο πολιτικοπς εγκληματίας της Ελλάδας. Ο χειρότερος και πιο βρόμικος πολιτικός όχι μόνο από την μεταπολίτευση αλλά από την ίδρυση του νέου Ελληνικού κράτους. Στα τσακίδια ο αλήτης και στον αγύριστο σύντομα.

  4. Φασίστας και ΠΑΣΟΚ Δεν παει καλά .
    Χριστοδουλος και Χρυσή Αυγή , ΧΟ στις ταυτότητες μας και τέτοια , δένουν υπέροχα μαζί σου !
    Πλην όμως ο Ελληνικός λαός ψήφισε επανειλημενα να έχει τον Κώστα Σημίτη πρωθυπουργό , συνέχεια από τον Ιανουάριο του 1996 μέχρι τον Μάρτιο του 2004 . Μετράς χρόνια ; Δεν είχε ξαναγίνει αυτό ! Πρωθυπουργός τόσα χρόνια συνεχεια !
    Το τι λες εσύ δεν το ασπάσθηκε ποτέ ο Δημοκτρατικος Ελληνικός λαός .
    Άσε που έκανε και άλματα για την πορεία της Χώρας μας όπως την είσοδο μας και αυτή της Κύπρου στην ΟΝΕ !
    Θα περιμενψ´ω κάποιον αλλο να σε αναλάβει εκτός της Φεμα , γιατί δυο στραβά πράγματα δεν ισιώνουν μια στραβή φασιστοναζιστικη οπθεωρεία . Οι χρθπυς@υγητες σου είναι όλοι πίσω από τα Σίδερα .
    Προς θεού νεοδημοκράτες και φίλοι του Μητσοτάκη , αυτή από την Ζάκυνθο θα σας θάψει όπως κάνει η FEMA στον Συύριζα και τον Τσίπρα .

  5. FEMA 0:10 13/10/2021

    ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΕΔΩ ΜΕΣΑ !!

    ΕΓΩ ΒΟΗΘΑΩ ΤΟΝ ΜΠΟΓΔ-ΑΝΟ ,ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΟ ΕΠΙΘΕΤΟ ΤΗΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ

    Η ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΤΟΝ ΠΕΡΝΑΕΙ ΓΕΝΕΕΣ ΔΕΚΑΤΕΣΣΕΡΙΣ !!

    ΚΑΙ Ο ΜΠΟΓΔ-ΑΝΟΣ ΒΡΙΖΕΙ ΕΜΕΝΑ !!!

    ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΑΝΑΨΟΥΜΕ ΤΟ ΦΩΣ….ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΟΥΜΕ??

    ΚΑΙ ΣΥ ΒΡΕ ΜΠΟΓΔΗ –ΟΛΟ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΑ ΖΗΤΑΣ

    ΤΙ ΤΑ ΘΕΛΕΙΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΕ ΜΟΥ –ΑΦΟΥ ΤΑ ΞΕΧΝΑΣ?

    ΕΛΕΟΣ !!

  6. FEMA 23:58 12/10/2021

    ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ

    ΑΥΤΟ ΤΟ ……ΚΑΤΡΟΥΛΗ…ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΟΓΔ-ΑΝΟ

    ΟΜΟΛΟΓΩ –ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ !!!

  7. To δικό σου Μπογδάνα του ΣΥΡΙΖΑ
    και ρουφιάνα του ιστότοπου
    ποιό είναι τ όνο μα σου ;
    Πάλι την πάτησες δει»νωντας την βλακεία και την ασχετοσύνη σου ,
    Μαλ@@ω !

  8. Κύριε Μπόγδη είσαι φασίστας στα σίγουρα. Φασίστας του κλεφτοπασοκ που ρήμαξε και κατέκλεψε την Ελλάδα. Υπάρχει η μαύρη βίβλος της οκταετίας του Ααρών Αβουρή, του επάρατου Κώστα Σημίτη. Όλα αυτά που σου παραθέτω είναι η αλήθεια των γεγονότων που την έχει καταγράψει η Ελληνική ιστορία. Αυτό το κάθαρμα εξόντωσε τον Μέγα Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο γιατί είχε υποσχεθεί στους Εβραίους να γίνει απαλοιφή του θρησκεύματος στις νέες Ελληνικές ταυτότητες, σύμφωνα με τις επιταγές της Νέας Τάξης Πραγμάτων που με πίστη υπηρετούσε ο Αβουρής. Το σχέδιο Ανάν που μας έφερε από την Αμερική ο Αβουρής με τον Τζέφρυ Μινέικο Παπανδρέου και πίεζε τους Κύπριους να το αποδεχτούν, οι Κύπριοι με ένα περήφανο δημοψήφισμα και με ένα περήφανο όχι του πατριώτη Τάσου Παπαδόπουλου του το έτριψαν στα μούτρα. Δυστυχώς για εσένα δεν έχουμε όλοι μας μνήμη χρυσόψαρου. Ο Κώστας Καραμανλής με την νίκη του το 2000 που πήρε παράταση για το 2004 έβαλε τέλος στο αιματοκύλισμα της Ελλάδας από τον γιό του δάκου. Και τον Τσίπρα θα ψήφιζα αρκεί να έβαζε φυλακή τον καθηγητή του κ@λου τον Κώστα Σημίτη. Με τις κατάπτυστες συμφωνίες της Μαδρίτης και του Ελσίνκι έβαλε την Τουρκία σε θέση ισχύος ο προδότης. Λογιστάκος της κακιάς ώρας και όχι καθηγητής. Πήγαινε για ύπνο τώρα κατρουλή που θα μου υποστηρίξεις τον δήμιο της Ελλάδας. Την μέρα που θα τα τινάξει ο Αβουρής θα βάλω αρνί. Εάν θέλεις έλα να πάρεις ένα μεζέ. Με αρνιά γιορτάζουν οι Έλληνες την ελευθερία τους.

  9. FEMA 22:11 12/10/2021

    ΜΠΟΓΔ-ΑΝΕ

    ΒΕΡΥΚΙΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ Η ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ

    ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ-ΕΝΟΣ ΑΣΧΗΜΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !!

  10. Στο 20ο σχόλιο τούτου του άρθρου , μου απεύθυνε το λόγο η Μαργαρίτα , από το ΤΖΑΝΤΕ το οποίο μου διέφυγε !
    Τώρα που το βλέπω Μαργαρίτα ,
    (ξέχασα το επώνυμο σου γιατί αμελείς να το γράφεις κάθε φορά και έτσι δεν δείχνεις να ενδιαφέρεσαι να ομιλείς επωνύμως), που είναι το σωστό και το πρέπον ….
    Είναι δε το κυριότερο χαρακτηριστικό μιας πολιτικής συζήτησης.
    Έτσι φαίνεται αναπτερώνεις το ανήθικο των μη επιχειρημάτων που μας φουρνίζεις από το αλλο ακρο της παρέας μας εδώ .
    η Μπογδάνα ή FEMA ειναι από τονΣΥΡΙΖΑ βλέπετε !
    Και σε συναγωνίζεται με βλακείες, κακεντρέχειες και φανατικές κραυγές αλλα προπάντων ψέματα .
    Τα δικά σου ψεματα , είναι το ρατσιστικό σου μένος που έχει καταλάβετα σωθικά σου και όταν ξερνάς μολύνεις την ατμόσφαιρα μας.
    Δεν έχεις αποδειξει απολύτως τιποτε απ´οτι αφοδεύεις, τόσο άνετα και τόσο συχνά .
    Απλώς εκμεταλλεύεσαι τις ελευθερείες τις οποίες σου παραχώρησε το ΠAΣΟΚ με συνιδρυτή τον Καθηγητή Κώστα Σημίτη όταν πρωτοήρθε στην Εξουσία το 1981 .
    Ο ίδιος. Κώστας Σημίτης της Δημοκρατικής Άμυνας που μαζί με τον Αείμνηστο Μαγκάκη αγωνίστηκαν και πολέμησαν την ΧΟΥΝΤΑ Σου από εκείνο το το μετεριζι τότε.
    Πολέμησαν την Χουντα η οποία πρόδωσε την ΚΥΠΡΟ στούς Τούρκους και την διαμέλισε .
    Θα σε παραλάβω και σένα , αν το επιθυμείς μελλοντικά , για να γίνεται ο τζίρος και στα καμένα που άφησε η φασιστική ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ του Κώστα Καραμανλή ,
    μαζί με την πτώχευσή μας( ανεπίσημα γιατι πρόλαβε να την ματαιώσει το ΠΑΣΟΚ της περιόδου 209-2011.
    Τώρα πως γίνεται , σε παρακαλώ , να είναι ο τίμιος αυτός και ενεργητικός πολιτικός μας ο Κώστας Σημίτης
    ο μ α κ ρ ο β ι ό τ ε ρ ο ς σε συνεχή ΠΡΩΘΥΠΟΡΓΙΑ της ΕΛΛΑΔΑΣ μας .
    Για να καταλάβεις κάτι αν μπορείς , η Κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη με υπουργό των Εξωτερικών τον Γιώργο Σνδρ. Παπανδρέου, έβαλε την Κύπρο για τα καλά στην Ευρώπη και την νομισματική Ένωση της , διαφορτικά και εκεί τώρα , θα ειχαμε την Τουρκική Λίρα .
    Ελπίζω. Κυρία μου Μαργαρίτα ,
    να μην χρειαστεί να επανέλθω Στις ρατσιστικές σου τακτικές ιακι μεθόδους για το μίσος που σε διακατέχει και θέλεις να. Χαράζεις την πεντάλφα. Σε Εβραίους , σε μαύρους κίτρινους ανθρώπους κάποιου αλλου θεού , αλλά ίσως έχεις χώρο στην καρδιά σου για γαλαζοαίματους ;
    ΕΤσι ειναι ;

  11. FEMA 14:34 12/10/2021

    ΠΡΟΣ ΟΚ

    ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΛΛΟ ΖΗΤΗΜΑ !!

    ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ !!

    Η ΠΟΡΕΙΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ !!–ΓΙΑΤΙ Η ΕΥΡΩΠΗ ΗΤΑΝ ΠΛΗΡΩΣ ΑΝΕΤΟΙΜΗ–ΓΙΑΥΤΟ ΕΙΧΑΝ

    ΛΥΣΣΑΞΕΙ–ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΙΕΖΑΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΚΒΙΑΖΑΝ !!

    ΕΞΑΛΛΟΥ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΧΘΗΚΕ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ -ΟΠΩΣ ΠΡΟΕΙΠΑ !!

    ΑΛΗΘΕΙΑ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ Η ΔΕΞΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΧΤΥΠΟΥΣΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ?

    ΑΥΤΟΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΙ ΘΡΑΣΥΤΑΤΑ ΟΤΙ –ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΕΦΕΡΑΝ ΤΗΝ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ

    ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ–ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΜΟΝΗ ΑΛΗΘΕΙΑ !!

    ΠΟΥ ΕΧΩ ΑΔΙΚΟ?

  12. Mεταφέρω εδώ από το f/b τις σκέψεις του ALKINOOS ενός πολύ συνετού προοδευτικό και δημοκρατικού ενεργού συμπολίτη μας του βρησκει το κέντρο στο στόχο όλες τις φορές όταν σχολιάζει :
    “ Θα μπορουσα να πω οτι η αληθεια, για την ενοχη της ΝΔ του Καραμανλη ,θα βγει στην Επιφάνεια μόνο απο τον Χαρη Καστανιδη !!

    Η Φωφη εφτασε μέχρι ενα σημειο..!! Αλλα και αυτη απεφυγε την ρήξη με το ψέμα !!
    Οι αλλοι δυο θα ειναι η ταφόπλακα της Αληθειας !
    Δεν τους κατηγορω..
    Απλα εκφραζω την εντυπωση που μου εδωσαν μέχρι τώρα !!
    Πρεπει να σας πω οτι για μένα ..Αυτο που προέχει ειναι η αποκατάσταση της Αληθειας..
    Αφου η ΝΔ με την υποστήριξη του ΣΎΡΙΖΑ ..,για τους γνωστους λόγους,
    την εχουν ενταφιάσει !!
    Χωρις την δικαιωση της κυβερνησης του ΠΑΣΟΚ του Γιωργου….
    Δεν υπαρχει μέλλον !!!
    Διαλέγουμε…
    Αποκατασταση Αληθειας…
    ή Επικράτηση του Ψεματος και της αδικιας;;
    Χρωστάμε κάτι στον Γιωργο που θυσιαστηκε και για μάς!!
    Τους Αγνούς φιλους της Σοσιαλδημοκρατιας !!
    Αν δεν ενδιαφερθουμε εμεις για την Δικαιωση του Γιωργου ..

  13. Tι τσαμπουνάς χωρίς ίχνος αλήθειας μωρή /ρε Ερμαφρόδιτη /τε και ανέραστη /στε FEMA ;

    Δεν ήταν πληθυντικός ! Ένα ηταν το Μνμημονιο,
    Το πρώτο και το πιο αναγκαίο υπέγραψε ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΔΡ, ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ …
    Γιατί αν δεν το υπέγραφε — γιατι ήταν το μεγαλύτερο δάνειο που δοθηκε ποτέ στην Ιστορία του κόσμου με το μικρότερο επίσης ποτέ επιτόκιο που γνώρισε οικονομικός κόσμος εκείνης της εποχής και ακόμη με μια πολύ υπολογίσιμη διαγραφή του χρέους μας ! —,
    Τις επόμενες μέρες και ώρες , Θα εμφανίζονταν η επίσημη χρεοκοπία μας και κατά συνέπεια η αδυναμία μας να πληρώσουμε όχι μόνον τος δόσεις μας , αλλά και τους μισθούς όλων των δημοσίων υπαλλήλων μας και των στρατιωτικών μας .
    Τελική διάλυσης του κράτους .
    Αλλα πρόσεξε , αδιαφιλονίκητο τρόλ του μπαμπεση Τσίπρα και των συνενόχων του που μας φαλίρισαν , ο ΓΑΠ ζήτησε να γίνει το δημοψήφισμα και ο λαός μαζί με την κυβέρνηση να παρει στα χέρια του την ευθύνη , ώστε. Να μας βτ
    Γείτονες σε καλό αυτό το μνημόνιο; , γιατί θα βάζαμε Ελληνικούς στόχους στην εφαρμογή του , όπως ήταν από τότε η παρσινη Ανάπτυξη .
    Και τι απόγινε με του αντιμνημονιακούς πολιτικούς σαν τον Σαμαρά , τον Βενιζέλο και τον Τσίπρα που ακολούθησαν;
    Έφεραν τον πληθυντικό στα μνημόνια μέχρι που πέσατε στα τέσσερα για τις τράπεζες , αφού στη συνεχεια εφαρμόσατε και τα καπιταλ Κοντρολς..
    ΣΕις ειδικα στον ΣΥΡΙΖΑ ακούσατε και φέρατε ότι ακριβώς ηθελαν ΣΟΙΜΠΛΕ , ΜΕΡΚΕΛ , ΜΑΡΟΣΟ.,ΣΡΚΟΖΙ και ΚΑΜΜΕΝΟΣ .
    Λοιπόν πατσαβούρα. Σταματά να αναμασάς τος τσε4λες σου , προστυχη !

  14. οκ 13:43 12/10/2021

    τελικά είσαι από άλλο πλανήτη – ο ίδιος ο Παπανδρέου έχει ζητήσει άπειρες φορές να γίνει εξεταστική που φυσικά θα περιλαμβάνει κι τη δική του περίοδο…

    το δημοψήφισμα είναι άσχετο ζήτημα, η εξεταστική θα αφορά την οικονομική διαχείριση της χώρας.

    τέλος για άλλη μια φορά αποκαλύπτεσαι πόσο ψευτο ΠΑΣΟΚ είσαι…

    ώστε «μας έβαλε στα μνημόνια ο παπανδρέου χωρίς να ρωτήσει κανέναν;»

    ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΙΔΙΑ ΛΕΝΕ ΟΙ ΔΕΞΙΟΙ … ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ

  15. FEMA 13:09 12/10/2021

    ΠΡΟΣ ΟΚ

    ΝΑ ΤΟ ΞΑΝΑΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΟ ΚΙΝΑΛ

    ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ !!

    ΕΧΕ ΥΠ ΟΨΙΝ ΣΟΥ- ΟΤΙ Η ΜΠΑΛΑ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΑΜΠΑΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΟΝ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ ΓΙΑ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΡΩΤΗΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ !!

    ΚΑΙ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ –ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ -ΠΡΙΝ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ

    ΚΑΙ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ –ΑΝ ΕΧΕΙ ΜΕΤΑΝΟΙΩΣΕΙ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΕΚΕΙΝΗ

    ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΕΥΘΑΡΣΩΣ- ΑΛΛΑ ΑΛΙΜΟΝΟ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ- ΟΤΙ ΜΕΤΑΝΟΙΩΣΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΤΟ

    ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΟΠΟΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΤΟ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ !!!

    ΤΟΝ ΝΟΥ ΣΑΣ ΛΟΙΠΟΝ …….ΡΕΜΑΛΙΑ !!!

  16. O ΣΥΡΙΖΑ ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη με την υπόθεση της «λίστας Πέτσα ».
    Επίσης της δημοσκοπικής εταιρείας η οποία έχει αρκετες δοσοληψίες δημοσκοπήσεων στο παρελθόν και με τον ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα από το 2015 και μετά πολύ ύποπτε για τον Τσίπρα και τα πρωτοπαλίκαρα του .

    Κατόπιν τουτου εμείς του ΚΙΝΑΛ βλέπουμε πεντακάθαρα τα αίσχη του σημερινού Δίπολου που Διχάζει την Ελληνική Κοινωνία
    Γιαυτο βλέπουμε και επιστροφή ΟΙΚΑΔΕ των Δημοκρατών Σοσιαλιστών οι οπποοι κάποτε ψήφισαν αυτόνομο πρωθυπουργό με 44% των ψηψων του ελληνικού λαού. Τον Γιώργο Ανδρ,. Παπανδρέου ! Μιας κυβέρνησης που μας έδωσε από το βάραθρο που κατευθυνόμαστε τότε από τις κινήσεις ή ακινησίες της ΝΔ .

  17. οκ 11:54 12/10/2021

    το ΚΙΝΑΛ συμφωνεί σε ΟΛΕΣ τις εξεταστικές ήδη από την εποχή συριζανέλ – αντιθέτως, ο σύριζα ως κυβέρνηση πάντα καταψήφιζε, τόσο «δημοκρατικό κι καθαρό» κόμμα είναι …

    κι επειδή κάποιοι θυμόμαστε κι δεν είμαστε ούτε τρολ ούτε προδότες του ΠΑΣΟΚ, ο σύριζα ΑΡΝΗΘΗΚΕ την εξεταστική για τη χρεοκοπία από το 2000 κι μετά, όπως πρότεινε το ΚΙΝΑΛ, για να προστατεύσει τον Καραμανλή κι τον Πάκη…

  18. Κυρία Μπογδάνου του ΣΥΡΙΖΑ ή , FEMA ,
    Tτώρα μας βγαίνεις εσυ σαν υποστηριχτής του ΚΙΝΑΛ ;
    Ντρέπονται και τα παντζάρια με αυτά που γράφεις πατσαβούρα και ανέρασστο Τρόλ ,
    Γιαυτο κοκκινίζουν !

  19. FEMA 10:59 12/10/2021

    ΤΑ ΥΣΤΕΡΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ !!

    ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΙΝΑΛ–ΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ -ΓΙΑ ΛΙΣΤΕΣ ΠΕΤΣΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ !!

    ΑΝ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΓΝΩΜΗ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ–ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΕΚΠΛΗΞΗ !!!

    ΑΚΟΥΤΕ…. ΜΠΟΓΔΑΝΟΙ ΤΟΥ ΚΙΝΑΛ?

    ΕΡΧΕΤΑΙ……

  20. οκ 10:16 12/10/2021

    ο τσίπρας αν πολιτευόταν στην τουρκία θα είχε μεγαλύτερο ποσοστό απότι στην ελλάδα…

    ο τουρκικός τύπος τον αποθεώνει καθημερινά …

    αλλά το μεγαλύτερο γέλιο θα πέσει όταν έρθει προς κύρωση η συμφωνία με την αμερική…

    εκεί θα σφίξουν πολύ τα γάλατα για τον ….έρχεται !

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.