ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποια μηνύματα έστειλε στο Μαξίμου ο πρώην πρωθυπουργός

«Ήπιες» διαφοροποιήσεις Καραμανλή

Αν και ουδείς περίμενε ότι στην χθεσινή εκδήλωση του ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής» στη Φιλοθέη ο πρώην πρωθυπουργός θα σήκωνε... εσωκομματικό αντάρτικο, ο Κώστας Καραμανλής φρόντισε να στείλει με ήπιο και διακριτικό τρόπο σαφή μηνύματα πολιτικής διαφωνίας και διαφοροποίησης, έστω κι αν η εκδήλωση γενικώς σημαδεύτηκε από έντονα ενωτικό κλίμα.

Βεβαίως, αν ιχνογραφήσει κανείς την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού δεν μπορεί παρά να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο Κώστας Καραμανλής στήριξε και με το παραπάνω την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό. Ωστόσο, σε ορισμένα θέματα, όπως αυτά που αφορούν στην κοινωνική πολιτική, ο πρώην πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, καλώντας εμμέσως πλην σαφέστατα την κυβέρνηση να έχει στο νου της τους αδύναμους και να ασκεί μία συμπεριληπτική κοινωνική και οικονομική πολιτική.

Καμπανάκι

«Οι μεγάλες αυτές κατακτήσεις βρίσκονται υπό αυξανόμενη αμφισβήτηση τα τελευταία χρόνια. Οικονομικές κρίσεις, εμπορικοί ανταγωνισμοί, η άναρχη λειτουργία των αγορών, η τεχνολογική έκρηξη στις μεθόδους παραγωγής, εκπαίδευσης και επικοινωνίας, η δημογραφική πίεση, προκαλούν σοβαρές ανησυχίες για το μέλλον. Ήδη παρατηρείται παγκοσμίως διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Πληθαίνουν εκείνοι που, αν βρεθούν χωρίς δουλειά, θα τους είναι σχεδόν αδύνατον να επανενταχθούν στην παραγωγική διαδικασία. Πολλοί νέοι αισθάνονται ότι δεν θα έχουν τις ευκαιρίες που χρειάζονται για μια καλύτερη ζωή», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός για να προσθέσε: «Η διευρυνόμενη αυτή ανασφάλεια, ειδικά στα λιγότερο ευνοημένα κοινωνικά στρώματα, είναι λόγος σοβαρού προβληματισμού. Διότι κατατείνει στην δυσπιστία, την απομυθοποίηση και τελικά την αμφισβήτηση και την απονομιμοποίηση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Φαινόμενα απογοήτευσης, απάθειας, αποχής και πολιτικής αστάθειας, ενίσχυση δημαγωγικών ρευμάτων και σκηνές έντονων κοινωνικών συγκρούσεων έχουν ήδη εμφανιστεί σε όλη σχεδόν την Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά –και στη συνέχεια έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου: «Προφανώς και τα πράγματα δεν μπορεί να μείνουν ως έχουν. Οι συνθήκες έχουν αλλάξει και είναι αναγκαία η προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Είναι σαφές ότι απαιτούνται μεταρρυθμίσεις και καινοτόμες λύσεις στην εκπαίδευση, στα συστήματα υγείας, στην κοινωνική ασφάλιση και το εργασιακό περιβάλλον. Αρκεί να θυμόμαστε πάντα ότι οι κοινωνίες ανθούν και προοδεύουν μόνο όταν οι πολλοί αισθάνονται ότι μετέχουν στην συλλογική προσπάθεια, στις ευκαιρίες και την ισότιμη κατανομή των καρπών της προόδου».

Μάλιστα, σε μία παρέμβαση υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης και των «πολλών», ο πρώην πρωθυπουργός προειδοποίησε πως «όταν οι πολίτες, η μεγάλη μερίδα αυτών, αισθάνονται αδικημένοι, παραγκωνισμένοι ή περιφρονούμενοι, η δημοκρατία τραυματίζεται και, σε ακραία προέκταση, υπονομεύεται». «Όχι μόνο η Ελλάδα αλλά η Ευρώπη συνολικά θα έπρεπε να επιστρέψει στην “κοινωνική οικονομία της αγοράς”, το μεταπολεμικό μοντέλο που οδήγησε στο “ευρωπαϊκό θαύμα” και στο οποίο το κράτος παίζει καθοριστικό ρυθμιστικό ρόλο στους κοινωνικά νευραλγικούς τομείς της υγείας, της παιδείας, της ασφάλισης, της διασφάλισης των συνθηκών εργασίας», επισήμανε ο Κώστας Καραμανλής, εκφράζοντας με ήπιο τρόπο την διαφωνία του με νεοφιλελεύθερες πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής.

Εξάλλου, τα σχετικά μηνύματα δεν είναι η πρώτη φορά που τα στέλνει ο πρώην πρωθυπουργός: τον Νοέμβριο του 2019 είχε προειδοποιήσει, σε ομιλία του, για τις κοινωνικές ανισότητες, ενώ στο συνέδριο της ΝΔ, το 2018 είχε προβεί σε δήλωση ζητώντας να στηριχθούν «οι ασθενέστεροι που επλήγησαν τα χρόνια της κρίσης».

Υπέρ της συνεννόησης

Όμως, άλλη μία βασική διαφοροποίηση του Κώστα Καραμανλή αφορούσε στο πολιτικό κλίμα που, κατά τη γνώμη του, πρέπει να επικρατεί στη χώρα: «Παρότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επεκρίθη, ενίοτε λυσσαλέα, συκοφαντήθηκε και υπέστη ουκ ολίγες προσωπικές επιθέσεις, με αποκορύφωμα την πρόταση παραπομπής του, με έωλους ισχυρισμούς, στο ειδικό δικαστήριο, τον Ιανουάριο του 1965, ουδέποτε υπέκυψε στον πειρασμό της έξαψης των παθών, της ανταπόδοσης προσωπικών ύβρεων και προσβολών, ακόμα και της προσωποποίησης των πολιτικών διαφωνιών. Είχε πλήρη συνείδηση ότι αυτές οι πρακτικές οδηγούν σε εκτροπές και ανωμαλίες που τόσο είχαν στιγματίσει την πολιτική ζωή της χώρας, αλλά και ζημιώσει τα εθνικά της συμφέροντα», είπε, ζητώντας επί της ουσίας ήπιο πολιτικό κλίμα και ευρισκόμενος μακριά από λογικές άλλων «γαλάζιων», που καθημερινά δίνουν ρεσιτάλ... αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρητορικής.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Παπαρδέλες τι ανάγνωσμα ,
    ενός παπαρδέλα και εντελώς ανικανου πολιτικού που
    λόγω ονόματος είναι μέσα στα σπλάχνα των ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ .
    Αλά και στην κοιλιά των Συριζαίων του Τσίπρα τους οποίους κρατησε στην εξουσία
    για να περάσουν τ ´ασημικά της γιαγιάς μας σε ειδικά συμφέροντα με ρουσφέτια ,

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.