ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τρόπους «προοδευτικής συμπόρευσης» ψάχνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

«Μέτωπα του αυτονόητου» από Τσίπρα

Παρότι η ασθένεια της Φώφης Γεννηματά και η συνακόλουθη απόσυρσή της από την κούρσα για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ αλλάζει άρδην το πολιτικό σκηνικό και τους συσχετισμούς, η Κουμουνδούρου επιμένει στον στρατηγικού χαρακτήρα σχεδιασμό της για εξεύρεση τρόπων «προοδευτικής συμπόρευσης» στη Βουλή με το ΚΙΝΑΛ, το ΜέΡΑ25 και το ΚΚΕ.

Το «ταμείο» που κάνουν στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα από την πρωτοβουλία να ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την «λίστα Πέτσα» και τα λοιπά κονδύλια που κατευθύνθηκαν σε ΜΜΕ είναι θετικό. Συγκεκριμένα, συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε, παρά τις τεταμένες σχέσεις του με τα κόμματα του «προοδευτικού τόξου», να δείξει πως ο ίδιος μπορεί να καλλιεργήσει συμμαχίες -έστω και με… «σύμβαση έργου»- διαμορφώνοντας συνθήκες πολιτικής απομόνωσης για την κυβέρνηση. Βεβαίως, το Μαξίμου ήδη από χθες προσπαθεί να «θολώσει» αυτό το σκηνικό με μία πρωτοβουλία που άλλοι την λένε «ρελάνς» και άλλοι «αντιπερισπασμό»: συγκεκριμένα, η κυβέρνηση θέλει να βάλει στην εξίσωση της εξεταστικής επιτροπής τα «βοσκοτόπια» και άλλες περιπτώσεις από το 2015, ώστε να εξεταστούν όλα μαζί. Από τον ΣΥΡΙΖΑ, βεβαίως, διαμηνύουν ότι αυτό αποτελεί «αιτία πολέμου» και σημειώνουν πως είναι απολύτως στον αέρα κάθε διαδικασία «συγχώνευσης» των αιτημάτων για εξεταστική επιτροπή. «Το 2015 δεν υπήρχε λίστα Πέτσα, υπήρχε μόνο λίστα Λαγκάρντ», επισήμανε σκωπτικά χθες η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, ξεκαθαρίζοντας ότι οι προτάσεις των δύο κομμάτων είναι απολύτως διαφορετικές.

Ψάχνουν μέτωπα

Σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτως της εφεξής διαχείρισης της υπόθεσης, στην Κουμουνδούρου επιμένουν ότι αθροίζουν μόνο κέρδη από την πρωτοβουλία Τσίπρα: αφενός, διότι φάνηκε η πολιτική απομόνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αφετέρου διότι η συμφωνία των κομμάτων της αντιπολίτευσης με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική επιτροπή κατέστησε την κυβέρνηση πολιτικά απομονωμένη. Όμως, η «ανάποδη» ανάγνωση αυτής της εξέλιξης αξιολογείται στην Κουμουνδούρου ως ακόμη σημαντικότερη: δηλαδή, αν έχει μία φορά σημασία για τον Αλέξη Τσίπρα ότι «απομόνωσε» τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τότε έχει δέκα φορές σημασία ότι κατάφερε να «σπάσει» το περίφημο «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο, που αποτελεί και το βασικότερο στρατηγικό πρόβλημα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Για τον λόγο αυτό, εξάλλου, στην Κουμουνδούρου ήδη ψάχνουν τα επόμενα μέτωπα που θα μπορούσαν να ανοίξουν ως… «μέτωπα του αυτονόητου»: ως μέτωπα, δηλαδή, που θα πυροδοτούν την θετική ψήφο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, δείχνοντας αφενός μία «προοδευτική συμπόρευση» ως… «σκηνές από το μέλλον, αφετέρου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πλέον ο απομονωμένος «παίχτης» στο πολιτικό σκηνικό που έχει απέναντί του ένα συγκροτημένο «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο. Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, νομοθετικές πρωτοβουλίες με αυτονόητα θετική απάντηση -ώστε να μην μπορούν εύκολα να τις αρνηθούν τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης- θα βρίσκονται καθημερινά σχεδόν στην φαρέτρα του ΣΥΡΙΖΑ. Είτε πρόκειται για προτάσεις νόμου για να… καταργηθούν ψηφισμένοι νόμοι της κυβέρνησης, είτε για προτάσεις νόμου με τις οποίες θα επιχειρείται η νομοθέτηση θετικά κοινωνικών μέτρων (όπως, για παράδειγμα, μία πρόταση νόμου για την αύξηση του κατώτατου μισθού κ.α.) είναι μερικές μόνο από τις σκέψεις που κάνουν στην Κουμουνδούρου, ώστε τα αυτονόητα «ναι» των άλλων κομμάτων να οδηγήσουν σε ένα «μέτωπο του αυτονόητου» που πόρρω θα απέχει από τις συνθήκες «ομοβροντίας» που πολλές φορές είχε να αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ απ’ όλες τις πτέρυγες της Βουλής…

"Μετωπα του αυτονόητου" ψάχνει ο Τσίπρας για να ενώνει την αντιπολίτευση, να εμφανίζεται φυσικός ηγέτης της και να "σπάει" το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, αναδεικνύοντας την πολιτική απομόνωση Μητσοτα΄κη

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.