ΚΟΣΜΟΣ

Δείτε αναλυτικά

Ολλανδία: Ο ομοφυλόφιλος γάμος δεν είναι εμπόδιο για τον θρόνο της χώρας λέει ο πρωθυπουργός

Η Ολλανδία είναι η χώρα της Ευρώπης που έχει δείξει τα πλέον γρήγορα αντανακλαστικά όσον αφορά τα θέματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και γενικότερα σε ζητήματα που θεωρούνται ταμπού.

Στη χώρα που πρώτη νομιμοποίησε τους γάμους ομοφυλοφίλων το 2001, η πριγκίπισσα και διάδοχος του θρόνου των Κάτω Χωρών, Αικατερίνη Αμαλία, έχει το δικαίωμα να παντρευτεί ένα άτομο ιδίου φύλου χωρίς να χάσει το βασιλικό δικαίωμά, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

Η πριγκίπισσα Αικατερίνη Αμαλία είναι η διάδοχος του θρόνου του βασιλείου που αποτελείται από τις χώρες της Ολλανδίας, του Κουρασάο, της Αρούμπα, και του Αγίου Μαρτίνου. Είναι το μεγαλύτερο παιδί του βασιλιά Γουλιέλμου Αλέξανδρου και της βασίλισσας Μάξιμα. Ο πατέρας της ανέβηκε στο θρόνο στις 30 Απριλίου 2013, μετά από την παραίτηση της βασίλισσας Βεατρίκης.

Η προσωπική ζωή της πριγκίπισσας δεν είναι γνωστή. Ωστόσο, το καλοκαίρι επέλεξε να παραιτηθεί από το δικαίωμά της στο επίδομα των 1,9 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για προσωπικά έξοδα, μια κίνηση που προκάλεσε εντύπωση. Πάντως, σύμφωνα με μελέτη του 2012 του Πανεπιστημίου του Γκεντ, η βασιλική οικογένεια είναι πιο πολυέξοδη μοναρχία σε όλη την Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας απάντησε με γραπτή δήλωση προς το Κοινοβούλιο, στα ερωτήματα που γεννήθηκαν από την κυκλοφορία του βιβλίου «Αμαλία, το καθήκον σε καλεί», το οποίο υποστηρίζει ότι οι παλιοί νόμοι φαίνεται να αποκλείουν την πιθανότητα να ανέβει στον θρόνο ένα ζευγάρι του ίδιου φύλου.

«Η κυβέρνηση πιστεύει ότι ο/η διάδοχος του θρόνου μπορεί επίσης να παντρευτεί ένα άτομο του ίδιου φύλου», όπως γράφει ο πρωθυπουργός. «Συνεπώς, το υπουργικό συμβούλιο δεν βλέπει κανέναν λόγο για τον οποίο ένας/μια διάδοχος του θρόνου ή ο Βασιλιάς θα έπρεπε να παραιτηθεί εάν ήθελε να παντρευτεί άτομο του ίδιου φύλου», ξεκαθάρισε ο Ρούτε σύμφωνα με το Reuters.

Σε αντίθεση με τους κανονικούς γάμους, οι βασιλικοί γάμοι χρειάζονται την έγκριση του Κοινοβουλίου. Μέλη του ολλανδικού βασιλικού οίκου έχουν κατά καιρούς εγκαταλείψει τη θέση τους στη σειρά διαδοχής για να παντρευτούν κάποιον χωρίς άδεια.

Ο Ρούτε έγραψε ότι, ένα ζήτημα μόνο παραμένει άλυτο, αφορά το πώς ένας γάμος ομοφυλοφίλων θα επηρεάσει τη μετέπειτα διαδοχή στο θρόνο. Αλλά, όπως είπε, δεν έχει νόημα να προσπαθήσουμε να το αποφασίσουμε τώρα. «Απλώς είναι κάτι που εξαρτάται πολύ από τα γεγονότα και τις συνθήκες της συγκεκριμένης υπόθεσης, όπως μπορείτε να δείτε κοιτάζοντας πίσω στο πώς μπορεί να αλλάξει το οικογενειακό δίκαιο με την πάροδο του χρόνου», ανάφερε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.