ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποια τα συνθήματα και τα μηνύματά τους…

Πώς προχωρούν οι έξι υποψήφιοι στον δρόμο προς την κάλπη της 5ης Δεκεμβρίου

Μένουν έξι εβδομάδες για το στήσιμο της εσωκομματικής κάλπης στο Κίνημα Αλλαγής και οι έξι υποψήφιοι για την ηγεσία ετοιμάζονται για έναν ‘αγώνα δρόμου’, ώστε να προλάβουν, αφενός να περάσουν ξεκάθαρα το μήνυμά τους, αφετέρου να παρουσιάσουν την πλατφόρμα -όσοι δεν το έχουν κάνει ήδη- που θα τους χαρίσει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Στο μεταξύ, οργανώνουν τα γραφεία τους, ετοιμάζουν τις επόμενες περιοδείες τους και ταυτόχρονα μοιράζουν τον χρόνο τους μεταξύ συνεντεύξεων και λοιπών υποχρεώσεων.

Στο ‘στρατόπεδο’ του Γιώργου Παπανδρέου είναι σαφές πως δεν πήρε την απόφαση να μπει στην μάχη ούτε για να πάρει τη ‘ρεβάνς’, ούτε για να ‘δικαιωθεί’. Αντίθετα, είναι αποφασισμένος να μιλήσει για το παρόν και το μέλλον της παράταξης, με μοναδικό στόχο να την μεγαλώσει, προτού την προσφέρει αργότερα δυνατή στη νέα γενιά. Ήδη, μάλιστα, στενοί συνεργάτες του δουλεύουν πάνω στην δυνατή απάντηση, που όπως λένε πρέπει να δοθεί από τώρα, απέναντι στην ‘προβοκάτσια’ ότι θα πάει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Διαβεβαιώνουν ότι για αυτούς η συντήρηση δεν έχει πρόσημο και στέλνουν το μήνυμα της συμπόρευσης σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, είτε επέλεξαν άλλους χώρους τα τελευταία χρόνια, είτε και απείχαν. Εκτιμούν, εξάλλου, ότι η υποψηφιότητα Παπανδρέου μπορεί να ‘επαναπατρίσει’ ανθρώπους που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ και βρήκαν πολιτική στέγη στον ΣΥΡΙΖΑ, πλην όμως δεν θα πρέπει να δοθεί το μήνυμα ότι το ίδιο ισχύει για στελέχη που αναζήτησαν σανίδα προσωπικής σωτηρίας και πολιτικής επιβίωσης σε άλλα κόμματα.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, που ετοιμάζεται για την εκδήλωση παρουσίασης της πλατφόρμας του πιθανότατα εντός του πρώτου δεκαημέρου του Νοεμβρίου, εκτιμά ότι η υποψηφιότητά του είναι αυτή που κατοχυρώνει την πολιτική αυτονομία της παράταξης, ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει καμία συζήτηση περί συνεργασίας με άλλα κόμματα, ένθεν κακείθεν, ημί μόνον το πώς θα γίνει μόνη της η παράταξη ξανά πρωταγωνιστής. Στόχος του για το επόμενο διάστημα είναι να αναπτύξει τις προτεραιότητες που συνδέονται με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και απασχολούν τους πολίτες σήμερα, από το κοινωνικό κράτος, ως τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εργασία, και από την ανασφάλεια των νεότερων ως την κλιματική αλλαγή. Ευελπιστεί δε, να αλλάξει τον δημόσιο διάλογο από την τοξικότητα και το εμφυλιοπολεμικό κλίμα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, που παρατηρεί, δίνοντας με την υποψηφιότητά του πειστικές απαντήσεις στο δίλημμα «μπροστά ή σταθερότητα».

Αποστάσεις από τη συζήτηση που ήδη ξεκίνησε, μετά από τις δηλώσεις Παπανδρέου, περί ‘προοδευτικής διακυβέρνησης’, παίρνει με τρόπο σαφή ο Ανδρέας Λοβέρδος, τονίζοντας ότι «αν οι πολίτες με προτιμήσουν, θα βάλω τέλος στα σενάρια περί δήθεν προοδευτικής διακυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ» και πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, ξεκαθαρίζοντας πως «στο ίδιο σχήμα με Σπίρτζη, Ραγκούση, Ξενογιαννακοπούλου και Κουρουμπλή δεν πρόκειται να βρεθούμε». Την ίδια ώρα, πάντως, επιμένει ότι έχει βιογραφικό ενότητας, καθώς έχει υπηρετήσει πιστά όλους τους προέδρους του κόμματος, για αυτό και δεν θα απαντήσει σε προσωπικές προκλήσεις, ημί μόνον θα μιλά πολιτικά, στέλνοντας μήνυμα νίκης, προοπτικής και ελπίδας.

Στόχος του Χάρη Καστανίδη είναι εξ αρχής η συζήτηση να παραμείνει αυστηρά πολιτική και όχι με συνθήματα, αλλά και να ξανασυστηθεί η παράταξη στον κόσμο, καθώς εκτιμά ότι ένα ισχαιμικό ποσοστό δεν της ταιριάζει την ώρα που διακυβεύονται πολύ σημαντικά πράγματα το επόμενο διάστημα για την χώρα. Το τρίπτυχό του, εξάλλου, είναι σαφές. Πρόκειται για το ταυτοτικό ζήτημα του χώρου, τα πρόσωπα, αλλά και την ανάγκη άμεσης οργανωτικής του ανασυγκρότησης.

Για μία “zero-toxic” προεκλογική εκστρατεία με βασικό σύνθημα «Η Αλλαγή Είσαι Εσύ», μιλούν οι στενοί συνεργάτες του Παύλου Γερουλάνου, που δεν θα επενδύσει στο ‘αντί’, αλλά στις θετικές προτάσεις για την Οικονομία, τη Διοίκηση κ.ο.κ, με συγκεκριμένη πρόταση για Αλλαγή Πορείας, τόσο για το κόμμα, όσο όμως κυρίως για την χώρα. Στόχος του είναι η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή, εξού και απευθύνεται στους προοδευτικούς πολίτες που νιώθουν ότι η πολιτική κατάσταση στη χώρα δεν τους εκπροσωπεί και μένουν αμέτοχοι ή έφυγαν προς άλλα κόμματα και θέλουν να επιστρέψουν.

Με βασικά συνθήματα το “restart”, το «είναι στο χέρι σου», αλλά και το «ένας από εμάς», που σημαίνει πολιτική από καθημερινούς ανθρώπους για καθημερινούς ανθρώπους, κατεβαίνει στον στίβο των εσωκομματικών εκλογών ο Παύλος Χρηστίδης. Με κάθε ευκαιρία ο ίδιος, υπενθυμίζει πόσα ‘έχτισε’ τα τελευταία χρόνια η Φώφη Γεννηματά, επιμένοντας πως πάνω τους πρέπει να χτιστούν κι άλλα.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Οι πλατφόρμες, τα προγράμματα και οι υποσχέσεις , ακόμη και οι απλές τοποθετήσεις των διεκδικητών της Αρχηγίας στο Κίνημα Αλλαγής , έχουν κινητοποιήσει τους Δημοκράτες πολίτες της Χώρας μας !
    Πρώτα Ευχόμαστε « Καλή και γρήγορη ανάρρωση στην τωρινή Αρχηηγό μας κ. ΦΩφη Γεννηματά » ,
    μετά Διαβεβαιώνουμε τους Προοδετυτικους Έλληνες ότι εμείς είμαστε η παράταξη της προόδου και των αλλαγών στην κοινωνία μας
    και οτι θα παλέψουμε για την αποκατάσταση της ειρήνης με το Περιβάλον μας από την κλιματική Αλλαγή , τις πανδημίες και; Τις υπόλοιπες καταστροφές ….
    Εππομενως δεν υπάρχει έδαφος για προεκλογικές συνεργασίες με κανένα αλλο κόμμα .
    Οσοι από τους παλιούς μας ψηφοφόρους αναγνωεισουν το λάθος τους και επιστρέψουν στον πιθανότερο. Μας Αρχηγό ,
    τον Γιώργο το+Παπανδρέου. Είναι ευπρόσδεκτοι ,
    Και από την ΝΔ και από το ΣΥΡΙΖΑ .
    Ποιος είμαι εγώ ;
    ΕΝα απλό μέλος τη βάσης του Κινήματος Αλλαγής ! Χωρίς ! Ψευδώνυμο η προσωπικά ανταλλαγματα !,,

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.