ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προς καταψήφιση για τις φρεγάτες ο ΣΥΡΙΖΑ

Στροφή Τσίπρα στη «δομική αντιπολίτευση»

Ως προανάκρουσμα της γενικότερης στροφής του ΣΥΡΙΖΑ ως προς την αντιπολιτευτική του τακτική και όχι ως μεμονωμένο περιστατικό θα πρέπει να εκλαμβάνεται η «ροπή» της Κουμουνδούρου προς την καταψήφιση της ελληνογαλλικής συμφωνίας.

Οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σήμερα το απόγευμα, καθώς ήδη από προχθές ο Αλέξης Τσίπρας είχε προαναγγείλει πως στις 5 σήμερα το απόγευμα θα συζητηθεί η τελική στάση του κόμματος σε κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος.

«Θα αναγκαστούμε...»

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο πρώην πρωθυπουργός είχε δώσει τον τόνο και το στίγμα των προθέσεών του από κοινού και όλα δείχνουν πως, αφ’ ης στιγμής η κυβέρνηση έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να ζητήσει βελτιώσεις στην ελληνογαλλική συμφωνία, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει. «Εμείς θα φέρναμε πολύ νωρίτερα, μια καλύτερη και κυρίως φθηνότερη Αμυντική Συμφωνία με τη Γαλλία. Σε αυτά τα πλαίσια και ενόψει της κύρωσης της Συμφωνίας από τη Βουλή την επόμενη Πέμπτη, οφείλουμε να καλέσουμε άμεσα την κυβέρνηση να επανορθώσει σε σχέση με τις επίμαχες διατυπώσεις στα άρθρα 2 και 18 της Αμυντικής Συμφωνίας», είχε επισημάνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας πως ζητεί αυτές οι διατυπώσεις «είτε να αλλάξουν είτε έστω να υπάρξει σαφής διευκρίνιση». «Με ρηματική διακοίνωση από πλευράς της Γαλλίας σε σχέση με την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων σε θαλάσσιες οικονομικές ζώνες που ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο, στο βαθμό που αυτά βιαίως παραβιαστούν από τη Τουρκία. Και ταυτοχρόνως με ρητή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να εκθέσει τη χώρα σε ασύμμετρους κινδύνους με την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών σε εμπόλεμες περιοχές όπως το Σαχέλ», είχε επισημάνει ο πρώην πρωθυπουργός, προαναγγέλλοντας πως «σε αντίθετη περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκαστεί να καταψηφίσει τη Συμφωνία, αφήνοντας τη κυβέρνηση να αναλάβει μόνη της το βάρος της ευθύνης αυτών των δύο αρνητικών προβλέψεων για τα συμφέροντα της χώρας».

Αλλαγή τακτικής

Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, το θέμα δεν αφορά τόσο την ελληνογαλλική συμφωνία καθ’εαυτήν, όσο την απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγή της αντιπολιτευτικής τακτικής. Αν και το θέμα δεν έχει επισημοποιηθεί σε κάποια συνεδρίαση οργάνου, συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα συνομολογούν ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινείται πλέον σε ρυθμούς «δομικής» αντιπολίτευσης εφ’ όλης της ύλης. Μπορεί, δηλαδή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να έλεγε –και να επιμένει- πως «δε θα γίνει Μητσοτάκης», ωστόσο στην Κουμουνδούρου εκτιμάται πλέον πως τώρα που η αξιωματική αντιπολίτευση ετοιμάζεται για τον «ανένδοτο» αγώνα «να φύγει η κυβέρνηση», τυχόν συναινετική γραμμή στη Βουλή θα «θόλωνε» το πολιτικό μήνυμα που θέλει να στείλει ο ΣΥΡΙΖΑ στους πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό, εφεξής ο ΣΥΡΙΖΑ θα ισορροπεί μεταξύ της σκληρής κριτικής και της αντιπολίτευσης του «όχι σε όλα», καθώς οι ίδιες πηγές συνομολογούν πως όσο κι αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει πως οι συνθήκες είναι ώριμες για αλλαγή αντιπολιτευτικής γραμμής, δεν θέλει να καταστεί η άρνηση και η καταψήφιση αυτοματισμός. Όμως, σε κάθε περίπτωση, οι επιθέσεις που το τελευταίο διάστημα εξαπολύουν προς την κυβέρνηση κάποιοι από τους τομεάρχες αποτυπώνουν την πρόθεση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για συνολική στροφή στην αντιπολιτευτική του στρατηγική.

5 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Την πραγματικότητα και το ολοκαύτωμα του Τσίπρα τα βαφτίζεις τρέλες Λιλίθια. Στον Τσίπρα έγραφε χάπια η γυναίκα Λαλιώτη.
    Αλλού αυτά.

  2. Λίλιθ 18:23 04/10/2021

    Γράφουν και από το ψυχιατρείο στο site? Διαβάζω κάτι τρέλες

  3. Ανόητη FEMA, γελοία. Οι αυτοκτονίες Ελλήνων επί Τσίπρα ξεπέρασαν ακόμα και τις 40.000 λόγο μνημονίου που θα έσκιζε και θα έκαιγε. Ήταν τόση η ταραχή και το άγχος των καραγκιόζηδων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που στο τέλος σταμάτησαν να μετράνε. Να πάρει ο καραγκιόζης ο Ξυδάκης το πούρο του και να το βάλει εκεί πιυ ξέρει.

  4. FEMA 11:54 04/10/2021

    ΤΑ ΣΩΒΡΑΚΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΠΗΡΕ Ο ΤΡΕΛΟΚΟΥΛΗΣ ΣΟΥ !!
    ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ-ΠΟΛΛΕΣ ΖΩΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ !!
    ΞΕΠΕΡΑΣΑΜΕ ΣΕ ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΗΝ ΣΟΥΗΔΙΑ ΑΝΟΗΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ !!
    Η ΣΟΥΗΔΙΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
    ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ ΣΕ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΑΝΩ ΤΩΝ 60 ΕΤΩΝ !!!
    ΕΜΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΛΟΚΝΤΑΟΥΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ–ΜΕ ΜΕΤΡΑ ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ
    ΔΙΧΑΣΤΙΚΑ–ΜΕ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ–ΚΑΙ ΕΠΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΧΡΗΣΤΟΥΣ ,ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΦΑΣΙΣΤΟΕΙΔΗ ,ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΑΝΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
    ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΘΕΣΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΑΝΑ 100000 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ!!
    ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ ΤΩΡΑ ΘΑ….ΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΜΟΝΟΚΛΩΝΙΚΑ–ΤΑ ΟΠΟΙΑ Η ΣΟΥΗΔΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΧΟΡΗΓΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ -ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ !!!
    ΕΚΕΙ ΣΩΖΟΥΝ ΖΩΕΣ –ΕΔΩ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ !!
    ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΤΙΜΩΡΗΤΟ ……
    ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ-ΝΑΖΙΣΤΑΚΙ !!!

  5. Ότι στροφή και να κάνει ο Τσίπρας, στις Εθνικές εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα του πάρει τα σώβρακα και θα τον στείλει μόνιμα στην πολιτική σύνταξη.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.