ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς αποτιμούν και πώς αναλύουν τις εξελίξεις στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ

Ταράζει το πολιτικό σκηνικό ο Γιώργος Παπανδρέου

Με το βλέμμα στραμμένο στις εν εξελίξει διεργασίες στη Χαριλάου Τρικούπη τελούν στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Κουμουνδούρου, καθώς η πρωτοβουλία που έχει αναλάβει ο Γιώργος Παπανδρέου αναδιατάσσει πλήρως τα δεδομένα στο Κίνημα Αλλαγής και πλέον αχνοφαίνονται στο βάθος του ορίζοντα οι προϋποθέσεις που μπορούν να μετατρέψουν το κόμμα σε πραγματικό ρυθμιστή του πολιτικού σκηνικού.

Η ενεργός εμπλοκή του πρώην πρωθυπουργού στις εσωκομματικές ζυμώσεις δεν αφήνει αδιάφορο κανέναν στο πολιτικό σκηνικό, καθώς ειδικά στην περίπτωση που οι εσωκομματικές ωδίνες κυοφορήσουν μία υποψηφιότητα Παπανδρέου για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, τότε προβλέπεται ότι θα δημιουργηθεί μία ευρύτερη δυναμική για το ΚΙΝΑΛ, που μπορεί να επηρεάσει εν συνόλω το πολιτικό σκηνικό.

Τέλος στο τέλμα

Βεβαίως, ακόμη είναι νωρίς για προβλέψεις –πολλώ δε μάλλον που ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έχει καν ανοίξει τα χαρτιά του. Όμως, είναι δεδομένο ότι αν προέκυπτε μία υποψηφιότητα Παπανδρέου για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, τότε αυτό θα ανέτρεπε την κατάσταση στασιμότητας που έχει διαμορφωθεί στο πολιτικό σκηνικό. Με άλλα λόγια, αυτή η αμετάβλητη κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μία κυβέρνηση η οποία προηγείται στις δημοσκοπήσεις και μία αξιωματική αντιπολίτευση που –επίσης σταθερά- αδυνατεί να καρπωθεί μέρος της φθοράς του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ αναμένεται να αλλάξει, αν ο Γιώργος Παπανδρέου αναλάβει τα ηνία της Χαριλάου Τρικούπη. Το πολιτικό σκηνικό, μ’ άλλα λόγια, θα αποκτήσει στοιχεία ρευστότητας, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται σε μία συγκυρία που οι ζυμώσεις και οι υπολογισμοί διεξάγονται με ορίζοντα το δεδομένο ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με απλή αναλογική.

Η αγωνία του Μαξίμου

Όπως προαναφέρθηκε, οι εξελίξεις κάθε άλλο παρά αδιάφορο αφήνουν το Μέγαρο Μαξίμου, για έναν βασικό λόγο: ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εδώ και χρόνια υιοθετήσει ως βασική πολιτική του στρατηγική την διασφάλιση της απεύθυνσης που έχει στους πολίτες του Κέντρου. Μάλιστα, παρά τα πρόσφατα γεγονότα που έδειξαν εν τοις πράγμασι ότι το αφήγημα του «κεντρώου Μητσοτάκη» είναι ένας μύθος (επίσημη υιοθέτηση της θεωρίας των δύο άκρων, ανάρρηση της «τριανδρίας του ΛΑΟΣ» σε κορυφαίες κυβερνητικές θέσεις κ.α.), ο πρωθυπουργός συνεχίζει να μπορεί να επικοινωνήσει με μέρος του κεντρώου χώρου. Όμως, ο Γιώργος Παπανδρέου και η ενεργός εμπλοκή του στα πολιτικά πράγματα σε επίπεδο κορυφής μπορούν να αφαιρέσουν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη αυτό το πλεονέκτημα –πολλώ δε μάλλον που τότε θα ανακατευθεί από την αρχή η τράπουλα στον χώρο του Κέντρου και των προοδευτικών πολιτών.

Δίκοπο μαχαίρι

Σε ό,τι αφορά στην Κουμουνδούρου, η ανάλυση κορυφαίων επιτελών του κόμματος για τις έντονες ζυμώσεις που λαμβάνουν χώρα στο Κίνημα Αλλαγής κινούνται σε δύο άξονες: έναν... αισιόδοξο και έναν απαισιόδοξο. Ο απαισιόδοξος δεν είναι άλλος από την ανάλυση που λέει ότι αν ο Γιώργος Παπανδρέου ηγηθεί του κόμματος, τότε ο χώρος του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς θα αποκτήσει έναν δυναμικό διεκδικητή, που δε θα μπορεί ευλόγως να αρκεστεί στο να είναι το ΚΙΝΑΛ ένα «ΚΚΕ του Κέντρου» -πράγμα για το οποίο είχε κατηγορηθεί στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ η Φώφη Γεννηματά. Ο πρώην πρωθυπουργός, αντιθέτως, με όλη την πολιτική του διαδρομή, με το ευρύ δίκτυο διεθνών επαφών του και με τις ιδέες και τις προτεραιότητές του, μπορεί να διεκδικήσει κάτι πολύ ευρύτερο από ένα 7 ή 8 ή 10% του πολιτικού σκηνικού. Το θέμα, λοιπόν, είναι αν αυτό θα γίνει σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ ή όχι. Οι «απαισιόδοξοι» της Κουμουνδούρου ανησυχούν μήπως ο Γιώργος Παπανδρέου επιζητήσει να ανακαταλάβει ζωτικό πολιτικό χώρο από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι αισιόδοξοι «βλέπουν» ότι ο πρώην πρωθυπουργός μπορεί ευκολότερα να πλαγιοκοπήσει τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη και να συγκροτήσει ένα πραγματικά ενδιάμεσο προοδευτικό κόμμα, που θα μπορεί να έχει κομβικό μερίδιο στην διαμόρφωση των πολιτικών συσχετισμών ενόψει της απλής αναλογικής...

5 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. NO NAME 18:59 21/10/2021

    Ταράζει τόσο πολυ τα νερά της πολιτικής σκηνής της χώρας που σε λίγο θα μας πνίξουν. Αυτή η χώρα δεν
    στερείται μόνο σοβαρών πολιτικών αλλά και δημοσιογράφων. Προβάλουν ένα πολιτικό που διαπασε το ιστορικό κόμμα του ιδρυτή πατέρα του , ένα από το πλέον ιστορικά της Ελληνικής πολιτικής , διασυρθηκε από το αποτέλεσμα των εκλογών και τώρα επανέρχεται στο κόμμα που ο ίδιος προσπάθησε να διαλύσει.
    Κύριε Φελέκη πίσω στα θρανία.

  2. Στέλιος 21:52 19/10/2021

    Ήρθε η ώρα να μπει μπροστά και να ενώσει την παράταξη .Η πικρία του τον έκανε να ιδρύσει το ΚΙΔΗΣΟ κάποιοι τον ακουλουθησαμε καλώς η κακώς.Φρονω ότι ωρίμασαν οι συνθήκες να ξαναβρεθούμε στο ίδιο πεζοδρόμιο με πολλούς.Ακομα και με όσους νιώθουν μια πικρία,μια απογοήτευση .Οι Παπανδρέου ποτέ δεν κρύφτηκαν !!!

  3. Ο Γιωργος Παπανδρεου..
    Ειναι οτι καλυτερο υπαρχει στην πολιτικη σκηνή..!!
    Ο σνθρωπος που στις δυσκολες στιγμες εβαλε τον ορκο του προς την Πατριδα..Πάνω απο ψηφους κομμα ονομα και οικογενεια ! Θυσιαστηκε για να κρατησει ορθια την Πατριδα απο την ΧΡΕΟΚΟΠΊΑ του Καραμανλή..!! Τα εβαλε με ολα τα συμφεροντα και δεν κοιταξε το πολιτικο κόστος !!
    Προεδρος επι σειρά αιτων της Διεθνούς Σοσιαλιστικης …
    Η μονη διεθνης φωνη της Ελλαδας..!! Και καθε μέρα δικαιώνεται !!

  4. ΑΜΜ 11:48 18/10/2021

    Η αλήθεια να λέγεται. Μόνο ο Γιώργος έχει να παραθέσει μια ολοκληρωμένη προοδευτική προσέγγιση που ξεχωρίζει. Γι αυτό κι έχουν βγει και αλυχτούν τα δημοσιογραφικά τσιράκια. Θα τους χαλάσει τη βαθιά συντηρητική μανέστρα που σερβίρουν χρόνια τώρα.

    Όταν ο Γιώργος μιλούσε για πράσινη ανάπτυξη, το 2010 παρακαλώ, λέγανε πράσινα άλογα. Ακόμη κι οι Γερμανοί τον κοιτούσαν αμήχανα, και τώρα τρέχουν μη χάσουν τελείως τη μπάλα από τους Κινέζους στην αποθ. ενέργειας, ηλεκτρικά αυτοκίνητα κλπ κλπ. Σε όλα ήταν ο άνθρωπος μπροστά, αλλά εμείς σερνόμασταν προτιμώντας να φυγαδεύουμε τα παιδιά μας έξω, για να κρατηθούμε σε μια γερασμένη χώρα με γερασμένη νοοτροπία που αρνείτο πεισματικά να αλλάζει.

  5. Είναι εμφανέστατη , προσδοκούμε άλλωστε , η αύξησης των σημερινών ποσοστών του Κινήματος Αλλαγής με την είσοδο στην διεκδίκηση της αρχηγίας του ΚΙΝΑΛ από τον πρώην Πρωθυπουργού μας με το ιστορικό πίσω του 44 % της προτίμησης των Ελλήνων στο πρόσωπο του ….
    Γιαυτους που αναρωτιώνται , γιατί άραγε ύστερα από τόσες τιμές και αξιώματα ή παγκόσμιες θέσεις και αναγνωρίσεις στο πρόσωπο του Γιώργου Παπανδρεου αυτός θα άρχιζε κάτι από την Αρχή και την Βάση της κοινωνίας μας ;
    μ ια και μόνη είναι η απάντησης : Την έχει Δώσει σε άλλη περίσταση μια Θεσσαλονικιά :
    “Για την Ελλάδα ! Ρε γαμωτο “ !

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.