ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Η επίδραση των άδειων γηπέδων θεωρήθηκε ως σημαντικός παράγοντας

Το πλεονέκτημα της έδρας επέστρεψε μαζί με τους φιλάθλους στην Premier League

Το πλεονέκτημα έδρας φαίνεται να επιστρέφει στην Premier League, μαζί με την επιστροφή των φιλάθλων στις εξέδρες των γηπέδων, δημιουργώντας μια αίσθηση κανονικότητας στο παιχνίδι μετά από μια σεζόν που ανέτρεψε τα δεδομένα στην κορυφαία κατηγορία της Αγγλίας, όπως άλλωστε και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Με την συντριπτική πλειοψηφία της περσινής σεζόν να παίζεται σε άδεια γήπεδα λόγω των περιορισμών της Covid-19, η ισορροπία μετατοπίστηκε σε τέτοιο βαθμό ώστε οι εκτός έδρας νίκες να ξεπερνούν τις εντός έδρας νίκες, ένα πρωτοφανές σενάριο στην αγγλική κορυφαία κατηγορία.

Μετά από επτά αγωνιστικές της νέας σεζόν, τα στατιστικά στοιχεία που συνέταξε η «Nielsen Gracenote» δείχνουν ότι οι ομάδες που παίζουν μπροστά στους οπαδούς τους είναι πιο πιθανό να κερδίσουν. Από τους 70 αγώνες που έχουν διεξαχθεί μέχρι τώρα, το 40% είχε ως αποτέλεσμα νίκες εντός έδρας με 31% εκτός έδρας νίκες.

Αυτή είναι μια σημαντική διαφορά με το ίδιο στάδιο της περσινής σεζόν, όταν το 46% των αγώνων είχαν κερδίσει οι φιλοξενούμενες ομάδες, κάτι που συνεχίστηκε μέχρι το τέλος, με τις εκτός έδρας νίκες να αποτελούν το 40% των αποτελεσμάτων σε σύγκριση με το 38% για τις εντός έδρας νίκες.

Ήταν η πρώτη φορά στις τέσσερις κορυφαίες κατηγορίες της Αγγλίας που μια σεζόν είχε περισσότερες εκτός έδρας νίκες από εντός έδρας. Προηγουμένως στο βρετανικό ποδόσφαιρο, μόνο η σκωτική Premier League το 1991-92, τελείωσε με προβάδισμα στις εκτός έδρας νίκες.

Η επίδραση των άδειων γηπέδων θεωρήθηκε ως σημαντικός παράγοντας. «Χωρίς φιλάθλους στα γήπεδα της Premier League την περασμένη σεζόν, οι φιλοξενούμενες ομάδες έδωσαν καλύτερα αποτελέσματα και κέρδισαν το 46% των αγώνων στις πρώτες 7 αγωνιστικές, αντίθετα με μόνο το 29% μια σεζόν νωρίτερα», δήλωσε στο Reuters ο Σάιμον Γκλιβ, επικεφαλής αθλητικής ανάλυσης στη «Nielsen Gracenote».

«Με τους φιλάθλους να επιστρέφουν, τα αποτελέσματα επέστρεψαν στα επίπεδα πριν από την Covid-19 με 40% να κερδίζουν οι γηπεδούχες ομάδες και 31% οι επισκέπτριες». Επίσης οι συνολικές προσπάθειες στην εστία ευνόησαν επίσης τις γηπεδούχες ομάδες αυτή τη σεζόν με το 55% των προσπαθειών να γίνονται από αυτές. Την περασμένη σεζόν, μετά από επτά αγωνιστικές ήταν 50-50.

Η επιστροφή των φιλάθλων στις εξέδρες φαίνεται επίσης ότι επηρέασε την απόδοση εντός έδρας και στην Championship.

«H Championship έχει παρόμοιο μοτίβο με την Premier League. Οι εκτός έδρας νίκες αυξήθηκαν από 30% στους πρώτους 11 αγώνες του 2019/2020 σε 35%, από την περασμένη σεζόν, όταν δεν υπήρχαν θεατές. Αυτή τη σεζόν, το 28% των 132 αγώνων της Championship είχε ως αποτέλεσμα μια εκτός έδρας νίκη», δήλωσε ο Γκλιβ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.