ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σενάρια για εστίαση, διαπεριφερειακές μετακινήσεις, rapid test

Επί τάπητος νέα μέτρα λόγω... «μετάλλαξης Ο» και πίεσης στο ΕΣΥ

Τουλάχιστον δύο συνεδριάσεις θα έχουν αυτή την εβδομάδα οι εμπειρογνώμονες της «Επιτροπής Τσιόδρα», καθώς όσο τα 24ωρα περνούν και τα κρούσματα της «μετάλλαξης 0» εντοπίζονται σε ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, το Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβάνεται ότι ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί ένα γενικό lockdown τις ημέρες των Γιορτών είναι να ληφθούν έγκαιρα –ή, τουλάχιστον, όχι με μεγάλη καθυστέρηση- επιπρόσθετα μέτρα περιορισμού της κινητικότητας, αλλά και ιχνηλάτησης της διασποράς του ιού.

Στο πλαίσιο αυτό, ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, όλα τα «περιφερειακά» μέτρα που θα μπορούσαν να αποσοβήσουν ένα γενικό lockdown εξετάζονταν τόσο από την επιτροπή των ειδικών, όσο όμως και από τα συναρμόδια για την διαχείριση της πανδημίας κυβερνητικά στελέχη.

Εύθραυστη ισορροπία

Σημειωτέον ότι για την λήψη των όποιων αποφάσεων δεν θα μετρηθεί μόνο η διασπορά της «μετάλλαξης Ο» αλλά και πόσο πιο μεταδοτική είναι αυτή από την «μετάλλαξη Δ», αλλά και η εύθραυστη ισορροπία που διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στη χώρα: το κατά πόσον, δηλαδή, η αύξηση των ημερήσιων εμβολιασμών θα μπορέσει να ανακόψει την διασπορά του ιού πριθν η κατάσταση στα νοσοκομεία –και δη στις ΜΕΘ- καταστεί ανεξέλεγκτη. Με άλλα λόγια, στο Μαξίμου βλέπουν ότι οι εμβολιασμοί έχουν φτάσει σε «ρυθμούς Μαρτίου» και αυτό μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε μία ενίσχυση του τείχους ανοσίας ως τις Γιορτές. Το επικίνδυνο, βεβαίως, είναι ότι πολλοί εμβολιασμοί αφορούν στην τρίτη δόση του εμβολίου και όχι στην πρώτη, πράγμα που σημαίνει ότι δεν λογαριάζονται περισσότεροι πολίτες στην εξίσωση της συλλογικής ανοσίας. Συν τοις άλλοις, ακόμη και στα ραντεβού για την πρώτη δόση, φαίνεται ότι είναι πολύ λιγότεροι οι πολίτες άνω των 60 που εμβολιάζονται και οι περισσότεροι είναι νέοι ή 40άρηδες που θέλουν να «γλιτώσουν» από τους επιπρόσθετους περιορισμούς που ισχύουν για τους μη εμβολιασμένους πολίτες. Με άλλα λόγια, η κρίσιμη μάζα των 570.000 ανεμβολίαστων πολιτών άνω των 60, από την οποία προέρχεται η συντριπτική πλειονότητα των θανάτων και των διασωληνωμένων, δεν έχει πειστεί από τα τελευταία δεδομένα. Αυτή, είναι μία ένδειξη άκρως ανησυχητική, καθώς παραπέμπει στην πρόβλεψη ότι θα αργήσει πολύ να αποκλιμακωθεί η πίεση στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ. Και ως γνωστόν, κάθε εκατοστό που φέρνει τα ελληνικά νοσοκομεία πλησιέστερα στο Μπέργκαμο, φέρνει ταυτόχρονα και πιο κοντά το πλέον απευκταίο σενάριο: το γενικό απαγορευτικό για όλους.

Τα μέτρα που συζητούνται

Με αυτά τα δεδομένα, ακόμη κι αν η κυβέρνηση καταφέρει να γλιτώσει το lockdown, δύσκολα θα αποφύγει ορισμένα επιπρόσθετα μέτρα, που βρίσκονται ήδη στο τραπέζι. Για παράδειγμα, έχει αρχίσει να «ωριμάζει» πάρα πολύ το σενάριο να απαιτείται αρνητικό rapid test για τους ανεμβολίαστους ακόμη και να εισέρχονται στα σούπερ μάρκετ, ενώ δεν αποκλείεται εφεξής να μην απαιτείται αρνητικό τεστ 48 ωρών, αλλά ένα τεστ κάθε μέρα, για όλες τους τις δραστηριότητες! Συν τοις άλλοις, με τις αργίες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς να απέχουν πλέον λιγότερο από έναν μήνα, επί τάπητος έχει τεθεί και το σενάριο των περιορισμών των μετακινήσεων για ανεμβολίαστους πολίτες από νομό σε νομό, όσο κι αν το συγκεκριμένο μέτρο είναι εξαιρετικά προβληματικό ως προς την επιτήρησή του. Συζητήσεις έχουν αρχίσει να γίνονται και για τον ολικό αποκλεισμό των ανεμβολίαστων από την εστίαση –δηλαδή να μην μπορούν να κάτσουν ούτε στους υπαίθριους χώρους με αρνητικό τεστ. Σε ό,τι αφορά στην εστίαση, μάλιστα, δεν αποκλείεται να αποφασιστεί μείωση του ωραρίου των καταστημάτων και κλείσιμο στις 10 ή τις 11, ώστε να αποφευχθεί η κινητικότητα και οι εστίες διασποράς. Τέλος, όσο κι αν είναι υπερβολικός ένας άνθρωπος που βγάζει το βράδυ μόνος βόλτα το σκύλο του να πρέπει να φορά μάσκα, όλα δείχνουν ότι «ώριμες» είναι οι συζητήσεις για επαναφορά της υποχρεωτικότητας της μάσκας παντού, ώστε να μην επαφίεται στο κριτήριο το καθενός η χρήση της λόγω συνωστισμού...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.