ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ

Γαλοπούλα με κυδώνια και γέμιση από καρύδια, σταφίδες, πράσα και μπέικον

Η απόλυτη συνταγή για τη γεμιστή γαλοπούλα των Χριστουγέννων. Μία εξαιρετική συνταγή από Γεωργία Κοφινά.

Υλικά
1 γαλοπούλα 4-5 κιλών
2 μεγάλα κυδώνια καθαρισμένα, κομμένα «κυδωνάτα», αλειμμένα με λεμόνι
2 μέτρια κρεμμύδια, κομμένα στα 4
2 καρότα καθαρισμένα, κομμένα στα 2
3-4 κλωνάρια σέλινο χοντροκομμένο
6 κόκκους μπαχάρι
2 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου (φρέσκο ή από βιολογικούς κύβους)
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι κρασί λευκό
χυμό από 2 λεμόνια
αλάτι, πιπέρι

Για τη γέμιση
1 πράσο μεγάλο καθαρισμένο, σε λεπτές ροδέλες
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
6 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
⅓ φλιτζανιού καρύδια χοντροτριμμένα
2 φλιτζάνια ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί, τριμμένη (περασμένη στο μπλέντερ)
⅓ φλιτζανιού σταφίδες ξανθές
2 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
⅓ φλιτζανιού κρασί κόκκινο
1 αβγό χτυπημένο
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία
Πλένετε τη γαλοπούλα, τη σκουπίζετε καλά μέσα και έξω και την αλείφετε με το χυμό ενός λεμονιού. Την πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι και την αφήνετε στην άκρη.

Ετοιμάζετε τη γέμιση: μουσκεύετε τις σταφίδες στο κρασί για 10 λεπτά. Στο μεταξύ, σε μέτρια κατσαρόλα σοτάρετε το πράσο με το ελαιόλαδο μέχρι να μαραθεί και προσθέτετε το σκόρδο και το μπέικον. Σοτάρετε μέχρι να πάρει χρώμα το μπέικον και το κατεβάζετε από τη φωτιά. Προσθέτετε τα καρύδια, την ψίχα ψωμιού, το ξύσμα και το αβγό. Στραγγίζετε τις σταφίδες και τις προσθέτετε στο μίγμα. Αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε μέχρι να γίνει συμπαγές το μίγμα και το αφήνετε στην άκρη για λίγο να κρυώσει.

Γεμίζετε την κοιλιά και το λαιμό της γαλοπούλας με τη γέμιση και κλείνετε το άνοιγμα ράβοντάς το με χοντρή βελόνα και βαμβακερή κλωστή. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220 οC.

Στρώνετε σε βαθύ ταψί ή γάστρα τα κρεμμύδια, τα καρότα και το σέλινο και τα πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι. Τοποθετείτε από πάνω τη γαλοπούλα και προσθέτετε στο ταψί το κρασί, τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού και το μπαχάρι. Την περιχύνετε με το λάδι και χωρίς να τη σκεπάσετε τη βάζετε να ψήνεται στο φούρνο για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει χρώμα.

Βγάζετε τη γαλοπούλα από το φούρνο, σκορπάτε τα κυδώνια γύρω της και περιχύνετε το φαγητό με το ζωμό κοτόπουλου. Σκεπάζετε τη γάστρα με το καπάκι της ή με αλουμινόχαρτο αν χρησιμοποιήσετε ταψί, κατεβάζετε τη θερμοκρασία στους 180 οC και ψήνετε το φαγητό για 2 ώρες περίπου, μέχρι να ψηθεί η γαλοπούλα. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος αλείφετε την γαλοπούλα πού και πού με το ζωμό του ταψιού.

Βγάζετε τη γαλοπούλα από τη γάστρα και την αφήνετε λίγο να κρυώσει μέχρι να ετοιμάσετε τη σάλτσα. Αφαιρείτε τα καρότα, τα κρεμμύδια και το σέλινο από το σκεύος και τα βάζετε στο μπλέντερ. Στραγγίζετε το ζωμό από τη γάστρα προσεκτικά χωρίς να σπάσετε τα κυδώνια και τον αδειάζετε σε μέτρια κατσαρόλα. Προσθέτετε ένα φλιτζάνι από το ζωμό στο μπλέντερ με τα λαχανικά και τα πολτοποιείτε. Προσθέτετε το μίγμα στην κατσαρόλα με τον υπόλοιπο ζωμό και σιγοβράζετε μέχρι να πήξει η σάλτσα. Αν είναι πολύ αραιή, τότε την πήζετε με λίγο κορνφλάουρ διαλυμένο με λίγο λευκό κρασί.

Αφαιρείτε την κλωστή από τη γαλοπούλα, ανοίγετε την κοιλιά και το λαιμό και σερβίρετε τη γέμιση σε βαθύ πιάτο. Τοποθετείτε τη γαλοπούλα σε μεγάλη πιατέλα και βάζετε γύρω γύρω τα κυδώνια. Σερβίρετε τη σάλτσα ξεχωριστά σε σαλτσιέρα. Συνοδεύετε το φαγητό με πατάτες πουρέ ή πιλάφι με ανάμικτα λαχανικά.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Elena Jeffrey

Tips
Αυτή η συνταγή ταιριάζει και σε κόκορα. Αν βρείτε ένα μεγαλούτσικο, αλανιάρη κόκορα, γεμίστε την κοιλιά του, φτιάξτε του ένα μυρωδάτο στρώμα με λαχανικά, περιχύστε τον με κρασί, λάδι και μπαχαρικά και ψήστε τον. Θα γίνει εξίσου απολαυστικός, ίσως και καλύτερος.

Πηγή: olivemagazine.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.