ΚΟΣΜΟΣ

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Η νέα Τρόικα: Ποιος ελέγχει τα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης

Αυτό το Ταμείο αναμένεται να παίξει στην Ευρώπη τον ρόλο της Τρόικας στην καταστροφή της Ελλάδας, ίσως, είναι αλήθεια, με όχι τόσο βίαιο τρόπο.
Εδώ και πολλά χρόνια, ακόμα και οι ίδιες οι ευρωπαϊκές αρχές και οι πολιτικοί της Ευρώπης μιλάνε για “έλλειμμα δημοκρατίας” στην Ένωση. Έλλειμμα δημοκρατίας δεν σημαίνει βέβαια έλλειμμα εξουσίας. Σημαίνει ότι τις αποφάσεις τις παίρνουν οι εκπρόσωποι του χρηματιστικού κεφαλαίου (και του ΝΑΤΟ, δηλαδή των ΗΠΑ ή καλύτερα του άξονα ΗΠΑ-Ισραήλ) σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική.Τέτοιοι κατ’ εξοχήν εκπρόσωποι του χρηματιστικού κεφαλαίου πρέπει να θεωρηθούν ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, παλαιό στέλεχος της Goldman Sachs, τράπεζας που ήταν πιθανότατα και ο αρχιτέκτων του προγράμματος “σωτηρίας δια καταστροφής” της Ελλάδας ή ο Μακρόν, τραπεζίτης των Ρότσιλντ πριν γίνει πρόεδρος της Γαλλίας. Είναι επίσης καλά γνωστές οι σχέσεις των Ελλήνων πολιτικών και των οικογενειών τους με την Goldman Sachs, τη CVC και άλλα “ευαγή ιδρύματα” αυτού του τύπου.

Ο Ντράγκι ήταν μάλιστα σημαίνον στέλεχος της τράπεζας Goldman Sachs, όταν στήθηκε το κόλπο με τα swaps του Σημίτη, επί του οποίου χτίστηκε η “φούσκα” του ελληνικού χρέους που φτιάχτηκε για να σκάσει, όπως και έσκασε, το 2009-10. Τώρα έχει δημιουργηθεί μια πολύ μεγαλύτερη ελληνική φούσκα και δημοσίου και ιδιωτικού χρέους, που παριστάνουν όλοι, και εδώ και εν Εσπερία, ότι δεν τη βλέπουνε.

Τώρα η Ε.Ε. έχει δημιουργήσει ένα Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 723,8 δισ. ευρώ για να βοηθήσει στην στήριξη των ευρωπαϊκών οικονομιών μετά την πανδημία, με μεγαλύτερο ωφελημένο την Ιταλία που έχει λαμβάνειν 191 δισ. σε κονδύλια και σε δάνεια. Μόνο που, όπως δείχνει ιδίως το παράδειγμα της ίδιας της Ιταλίας, το πού θα πάνε αυτά τα δισεκατομμύρια και τι είδους “μεταρρυθμίσεις”, δηλαδή οικονομικούς μετασχηματισμούς θα χρηματοδοτήσουν δεν υπόκειται σε κανέναν δημοκρατικό έλεγχο, ούτε καν σε κοινοβουλευτικό (αν δηλαδή και όσο μπορούμε ακόμα να θεωρήσουμε τα κοινοβούλια θεσμούς δημοκρατικού ελέγχου).

Τα χρήματα δεν δίδονται, σημειωτέον, άνευ όρων. Η εκταμίευσή τους εξαρτάται από την πραγματοποίηση των κατάλληλων “μεταρρυθμίσεων” οι οποίες, γνωρίζουν καλά οι αναγνώστες, δεν έχουν συνήθως απολύτως τίποτα να ζηλέψουν από τη χειρουργική του Προκρούστη. Mε άλλα λόγια, η ανάγκη να ανακάμψει η ευρωπαϊκή οικονομία θα χρησιμοποιηθεί για να επιβληθεί ένα νέο πρόγραμμα νεοφιλελεύθερης οικονομικής και κοινωνικής αποσύνθεσης προς όφελος ενός όλο και λιγότερο παραγωγικού μεγάλου κεφαλαίου και των βόρειων χωρών της Ένωσης. Και το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να παίξει στην Ευρώπη τον ρόλο της Τρόικας στην καταστροφή της Ελλάδας, ίσως, είναι αλήθεια, με όχι τόσο βίαιο τρόπο.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, όλα δείχνουν ότι θα έχουμε συνέχιση και εντατικοποίηση της λεηλασίας της χώρας, περιλαμβανομένου του ασφαλιστικού και υγειονομικού της συστήματος, κλείσιμο ενός πολύ μεγάλου αριθμού μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μαζική υποβάθμιση όλων των δημόσιων δομών και κοινωνικών υπηρεσιών, όπως π.χ. του ΕΣΥ, που ο Σκέρτσος μας αποκάλυψε ότι πρέπει να γίνει βαλκανικού επιπέδου. Κάποτε μας κορόιδευαν ότι θα γίνουμε Ευρώπη. Τώρα, έχουν το θράσος να μας υπόσχονται Βαλκάνια. Ενθαρρυμένη από την πανωλεθρία του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και εν συνεχεία, η ελληνική Δεξιά επιδεικνύει ασύστολα ιδιότητες χειρότερες από όσες είχε ποτέ επιδείξει στην ιστορία της.

Το καλοκαίρι του 2021, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισκέφθηκε τη Ρώμη φέρνοντας, υποτίθεται, καλά νέα. Η Κομισιόν ενέκρινε το πρόγραμμα ανάκαμψης της Ιταλίας, έγκριση που είναι το πρώτο βήμα για την υιοθέτησή του από τα κράτη-μέλη. Η φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ντράγκι ότι το πρόγραμμα υιοθετεί μεταρρυθμίσεις που “οι Ιταλοί περίμεναν εδώ και χρόνια” (εννοώντας προφανώς τους φίλους της Ιταλούς τραπεζίτες). Ο Ντράγκι από την πλευρά του χαιρέτισε επανειλημμένα την απόφαση της Κομισιόν να εγκρίνει το πρόγραμμα που ενέκριναν οι Ιταλοί βουλευτές.

To ενέκριναν όμως; Όπως μας πληροφορεί μια ομάδα Ευρωπαίων ερευνητών δημοσιογράφων, άλλα ενέκριναν οι βουλευτές, άλλα έστειλε ο Ντράγκι στις Βρυξέλλες. Για παράδειγμα 400 εκατομμύρια ευρώ που είχαν ψηφιστεί για “ψηφιοποίηση” πήγαν τελικά σε “πράσινη μετάβαση και βιώσιμη κινητικότητα”. Πριν στείλει το κείμενο στις Βρυξέλλες, ο Ντράγκι φρόντισε επίσης να το αλλάξει σε θέματα που αφορούν μεταρρυθμίσεις στη φορολογία, τις δημόσιες πληρωμές και τη δικαιοσύνη.

Σημειωτέον ότι ακόμα και το κείμενο 300 σελίδων που ψήφισαν οι Ιταλοί βουλευτές τους εστάλη μερικές μέρες πριν τη συζήτηση χωρίς να τους δοθεί ουσιαστική δυνατότητα να το διαβάσουν και να το μελετήσουν. Μία εβδομάδα μετά την έγκρισή του τους έστειλαν ένα κείμενο, με επιπλέον λεπτομέρειες του σχεδίου, περιλαμβανομένων και τριών μακροοικονομικών σεναρίων, 2487 σελίδων στα αγγλικά.

Όπως πάντα, βέβαια, η Ελλάδα είναι πρωτοπόρα. Ήδη από το 2010 ο Χρυσοχοΐδης δεν είχε καιρό να διαβάσει αυτά που ψήφιζε και που κατέστρεψαν τη χώρα που είχε την ατυχία να τον εκλέξει βουλευτή. Το 2015 οι Έλληνες βουλευτές δεν ντράπηκαν να ψηφίσουν 6.500 σελίδες αγγλικού κειμένου πρόχειρα μεταφρασμένου στα ελληνικά με προγράμματα αυτόματης μετάφρασης. Και το 2016 το επανέλαβαν με 1.500 σελίδες αγγλικού κειμένου.

Τι να πούμε; Οποιαδήποτε κριτική μοιάζει υποδεέστερη της πραγματικότητας…

Πηγή:kosmodromio.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.