ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρά διλήμματα για την κυβέρνηση

Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους ή… lockdown

Ενώπιον βαριών διλημμάτων έρχεται εκ νέου ο πρωθυπουργός, καθώς πλέον τα επιδημιολογικά δεδομένα και η πίεση στο σύστημα υγείας επιβάλλουν νέα έκτακτα μέτρα, ώστε να μπορέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να τηρήσει την δέσμευσή του πως «δε θα ξανακλείσουμε».

Μπορεί ο υπουργός Υγείας να διαμήνυσε ότι σε δέκα ημέρες το πλαίσιο των μέτρων για τους ανεμβολίαστους θα επαναξιολογηθεί, όμως οι προβλέψεις και τα μαθηματικά μοντέλα των επιστημόνων που φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου δείχνουν ότι μάλλον η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να αφήσει τον χρόνο να κυλήσει ώστε να δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων. Στο πλαίσιο αυτό, κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν η επιλογή του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, να αφήσει χθες ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, διαβεβαιώνοντας τους δημοσιογράφους κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι αν κριθεί από την επιτροπή η ανάγκη λήψης νέων μέτρων, «θα ενημερωθούν έγκαιρα»!

Κλοιός για τους ανεμβολίαστους

Το Μαξίμου,  λοιπόν, ήδη καταρτίζει, σε συνεργασία με ελάχιστους επιστήμονες, ένα σχέδιο για νέα μέτρα, με βασική στόχευση αυτά να αφήνουν εκτός πεδίου εφαρμογής τους εμβολιασμένους συμπολίτες μας. Επί της ουσίας, η κυβέρνηση ψάχνει πώς θα πειθαναγκάσει τους ανεμβολίαστους να κλείσουν ραντεβού για εμβόλιο, χωρίς όμως να πυροδοτήσει ταυτοχρόνως μαζικές κοινωνικές διαμαρτυρίες. «Βλέπουμε τί γίνεται στην Ευρώπη, το τελευταίο που μας έλειπε τώρα είναι αντιεμβολιαστές και αρνητές να πετάνε μολότοφ στο Σύνταγμα», σχολιάζει σκωπτικά κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, παρουσιάζοντας και τους δισταγμούς του Μεγάρου Μαξίμου. Πάντως, είναι αλήθεια ότι το Μαξίμου και κάποιοι λίγοι «έμπιστοι» ειδικοί περί την πανδημία καταρτίζουν έναν κατάλογο με μέτρα που θα δυσχεράνουν έτι περαιτέρω την καθημερινότητα των ανεμβολίαστων πολιτών: για παράδειγμα, θεωρείται δεδομένο ότι το αργότερο την ερχόμενη Παρασκευή θα ανακοινωθεί ότι οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να φορούν είτε διπλή μάσκα όταν εισέρχονται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, είτε μάσκα ενισχυμένης προστασίας, τύπου ΚΝ95 ή FFP2. Επίσης, θεωρείται δεδομένο ότι θα ληφθεί απόφαση για επέκταση της υποχρέωσης επίδειξης αρνητικού rapid ή μοριακού τεστ ακόμη και για την είσοδο στα σούπερ μάρκετ. Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αρκετά μέλη της επιτροπής των ειδικών επιμένουν στο μέτρο αυτό, που διαρκώς πέφτει στο τραπέζι των συνεδριάσεων, με το εξής σκεπτικό: ότι παρά την τήρηση του μέτρου για έναν πελάτη ανά συγκεκριμένα τετραγωνικά, πρακτικά δεν μπορεί αυτό το μέτρο να είναι υγειονομικά ασφαλές, αφού οι πελάτες συνωστίζονται σε διαδρόμους, ταμεία, πάγκους με τυριά και αλλαντικά. Με άλλα λόγια, μπορεί το σούπερ μάρκετ να τηρεί όντως το προβλεπόμενο ανώτατο όριο πελατών που μπορούν να είναι ταυτόχρονα εντός και να ψωνίζουν, όμως ουδείς μπορεί να ελέγξει πώς κινούνται οι πελάτες μέσα στο κατάστημα.

Μέτρα-εξπρές για τα Χριστούγεννα

Τα εν λόγω μέτρα, όπως και άλλες εκδοχές που επίσης θα σφίξουν τον κλοιό για τους ανεμβολίαστους πολίτες, αναμένεται να έχουν έναρξη εφαρμογής το ερχόμενο Σάββατο και θα ανακοινωθούν το αργότερο την ερχόμενη Παρασκευή, δηλαδή… μεθαύριο. Σύμφωνα, μάλιστα, με ασφαλείς πληροφορίες, το Μαξίμου οδηγείται στην άρον-άρον υιοθέτησή τους, για δύο λόγους, που θα αναλάβει αρμοδίως ο πρωθυπουργός να παρουσιάσει στους πολίτες: πρώτον, για «να σωθούν τα Χριστούγεννα» και να είναι καλύτερα από τα περσινά και, δεύτερον, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ενός γενικού lockdown, αν η κατάσταση στο σύστημα υγείας παραμείνει έκρυθμη ή και εκτραχυνθεί περαιτέρω.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.