ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενώ το τέταρτο κύμα φουντώνει και οι λοιμωξιολόγοι ψάχνουν μέτρα...

Πειραματισμοί με... SMS για τη διαχείριση της πανδημίας

Εξαιρετικά βαρύ είναι το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς καθημερινά πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά και πως η κυβέρνηση, είτε θέλει είτε όχι, θα αναγκαστεί να πάρει επιπλέον μέτρα.

Εξάλλου, πριν καν ξεκινήσει η εφαρμογή του συστήματος με τα περίφημα μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα των ανεμβολίαστων, το μέτρο έχει ήδη απαξιωθεί τόσο στην συνείδηση του κόσμου, όσο όμως και δια των παρεμβάσεων των ειδικών λοιμωξιολόγων, που το περιγράφουν ως κάτι αδοκίμαστο και «πειραματικό», με αβέβαια έως και μηδενικά αποτελέσματα.

«Από την εμπειρία που έχω, ανάλογα και με τις ώρες που στέλνονται τα SMS, είναι εκνευριστικά, δεν ξέρω κατά πόσο θα πετύχει αυτό» είπε η κα Παγώνη, «το εκνευριστικό είναι όταν το επαναλαμβάνεις ... απευθύνεσαι σε αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί, όχι στο σύνολο, αλλά σε συγκεκριμένη ομάδα. Θέλει ιδιαίτερη διαχείριση. Μέχρι τώρα δεν έχει πειστεί», επισήμανε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη στον ΑΝΤ1, ενώ «καταπέλτης» κατά του μέτρου ήταν και η επιφανής λοιμωξιολόγος, Αθηνά Λινού: «Δεν ξέρω σε τι δεδομένα στηρίζεται η Πολιτεία, αν έχει εφαρμοστεί αυτό το μέτρο κάπου στον κόσμο ή πιλοτικά στη χώρα μας», όπως είπε, όπως και «δεν ξέρω πού στηρίζει ο κ. Μόσιαλος την άποψή του ότι δεν θα έχουμε απόδοση, αν έχει κάποια δεδομένα», αλλά όπως υπογράμμισε, «στην προληπτική ιατρική συνήθως λέμε ότι εφαρμόζουμε "καλές πρακτικές" ... αν έχει εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα κάπου και πέτυχε, το επαναλαμβάνουμε  ... αν δεν έχει, το δοκιμάζουμε σε μικρή κλίμακα, βλέπουμε τα αποτελέσματα και μετά συνεχίζουμε», επισήμανε η κ. Λινού, ενώ αντιστοίχως επικριτικοί εμφανίστηκαν στα ΜΜΕ και άλλοι επιδημιολόγοι και λοιμωξιολόγοι.

Ωραιοποίηση

Ο αρμόδιος υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, πάντως, προσπάθησε να κάνει διαχείριση ζημίας σε σχέση με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, λέγοντας πως πρόκειται για «διαρροές που δεν ανταποκρίνονται ακριβώς σε αυτό που είναι η πρόθεση της κυβέρνησης ... αυτή είναι να δοθεί η δυνατότητα, με απόφαση του υπουργού Υγείας ... να ενημερώνει και να υπενθυμίζει στον κόσμο την ανάγκη του εμβολιασμού. Σε ποιον κόσμο; Σε αυτούς μόνο που είναι εγγεγραμμένοι στην Άυλη Συνταγογράφηση. Που τον πρώτο καιρό είχαν λάβει το προτεινόμενο ραντεβού για τον εμβολιασμό και πολλοί ανταποκρίθηκαν, που λάμβαναν υπενθυμίσεις για το ραντεβού τους. Σε αυτούς θα γίνει και μία υπόμνηση, με μία περιοδικότητα», είπε χαρακτηριστικά, αποκαλύπτοντας ότι «στην Άυλη Συνταγογράφηση είναι περίπου 2,5 εκατομμύρια, 450.000 εξ αυτών δεν έχουν εμβολιαστεί. Σε αυτούς θα έρθει μία υπόμνηση στο πλαίσιο της προληπτικής ιατρικής ... που θα εφαρμόσουμε το επόμενο διάστημα και σε άλλα πεδία, κατ' αρχήν σε όσους είναι γραμμένοι στην Άυλη Συνταγογράφηση», όπως είπε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η αποστολή SMS «σίγουρα δεν θα είναι καθημερινή, θα έχει μία σχετική περιοδικότητα». Ως προς το περιεχόμενο του μηνύματος, θα αναγράφεται η χρησιμότητα του ραντεβού για εμβολιασμού και το γεγονός ότι στο σύνολο του γενικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί το 61%, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 78%.

Ανησυχία στην επιτροπή

Πάντως, την ώρα που η  κυβέρνηση πειραματίζεται με μηνύματα μέσω κινητού τηλεφώνου, στους κόλπους της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων η ανησυχία είναι έκδηλη. Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η πλειονότητα των μετεχόντων επιστημόνων στην επιτροπή πιστεύουν ότι πρέπει εδώ και τώρα» να ληφθούν πρόσθετα μέτρα. Μάλιστα, στη συνεδρίαση της προσεχούς Τετάρτης, οι λοιμωξιολόγοι έχουν αποφασίσει, ανεξαρτήτως των προτεραιοτήτων του Μεγάρου Μαξίμου, να εισηγηθούν περιοριστικά μέτρα για τους μη εμβολιασμένους αλλά και αλλαγές στη λειτουργία των λεγόμενων μεικτών χώρων. Συν τοις άλλοις, εξετάζεται το σενάριο να υποβάλλονται οι ανεμβολίαστοι σε τρία τεστ την εβδομάδα, με δικά τους έξοδα, ώστε να σφίξει και οι οικονομικός κλοιός σε βάρος τους. Βεβαίως, στην παρούσα φάση δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα συζητούσε τέτοια μέτρα, καθώς προσώρας η οδηγία του Μεγάρου Μαξίμου είναι πως δεν πρέπει να γίνει τίποτα που θα εξοργίσει έτι περαιτέρω τους ανεμβολίαστους. Ωστόσο, όλοι οι επιστήμονες που μετέχουν στην επιτροπή των εμπειρογνωμόνων επιμένουν ότι «δεν γίνεται να συνεχίσουμ έτσι», γεγονός που προδικάζει ότι αργά ή γρήγορα, η κυβέρνηση θα πιει το ποτήρι των νέων μέτρων.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.