ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύγκρουση κορυφής στην προ ημερησίας

Ψάχνει «γείωση» στο αφήγημά του ο Τσίπρας

H σημερινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την ακρίβεια σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, που είχε αιτηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι άλλη μία ευκαιρία για τον Αλέξη Τσίπρα να ενισχύσει το «αφήγημα» του κόμματός του ότι η κυβέρνηση «ούτε θέλει, ούτε μπορεί» σε όλα τα μέτωπα.

Εξάλλου, πέραν της πανδημίας που τα πράγματα είναι εξαιρετικά σύνθετα για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον ΣΥΡΙΖΑ γενικώς, η Κουμουνδούρου ποντάρει στα κλασικά θέματα της οικονομίας και της καθημερινότητας, που αποδεδειγμένα ρίχνουν κυβερνήσεις και ανατρέπουν τους πολιτικούς συσχετισμούς.

Παρέμβαση Τσίπρα

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρώην πρωθυπουργός θα απευθύνει σήμερα μία ομιλία που θα αποτελεί συνολική κριτική για τις επιδόσεις της κυβέρνησης τόσο στα θέματα της οικονομίας, όσο όμως και στην προσπάθεια ενίσχυσης της ζήτησης και της κοινωνικής συνοχής. Εξάλλου, στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι η συγκυρία είναι κατάλληλη για μία εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση σε θέματα ακρίβειας και οικονομικής πολιτικής, αφ’ ης στιγμής οι πρώτοι λογαριασμοί ρεύματος έχουν ήδη αρχίσει να προκαλούν... «ηλεκτροπληξία» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αναδεικνύοντας πόσο ανεπαρκή είναι τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για να ανασχέσει την ακρίβεια. Εξάλλου, στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα επιμείνει μόνο στην ανάγκη μείωσης του Ειδικού Φόρου στα καύσιμα ή αύξησης του επιδόματος θέρμανσης και των ενισχύσεων για τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, αλλά θα επικεντρωθεί στην ανάγκη ουσιαστικής ενίσχυσης του εισοδήματος των νοικοκυριών και των καταναλωτών. Θα ζητήσει την απλόχερη αύξηση του κατώτατου μισθού υπενθυμίζοντας την προεκλογική δέσμευση της ΝΔ για αύξηση διπλάσια της ανάπτυξης της οικονομίας και θα επισημάνει πολλές φορές ότι ο μόνος δρόμος ουσιαστικής υπέρβασης της κρίσης των ανατιμήσεων και της ακρίβειας είναι η ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης της κοινωνίας.

Παρέμβαση για τα εργασιακά

Στο πλαίσιο αυτό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αφιερώσει εκτενές μέρος της ομιλίας του στην πολιτική της κυβέρνησης στα εργασιακά, ώστε να κατηγορήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως κάνει το ακριβώς αντίθετο απ’ αυτό που είναι απαραίτητο: ότι, δηλαδή, με τις διάφορες ρυθμίσεις του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, οι εργαζόμενοι βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται, αντί να αυξάνεται. Ο Αλέξης Τσίπρας θα αναφερθεί στο περίφημο «εργασιακό Χατζηδάκη» που θεσμοθετεί απλήρωτες υπερωρίες και «πληρωμή» τους με... ρεπό την ημέρα που ο εργοδότης δε θα χρειάζεται τους εργαζόμενους, αλλά και με την προχθεσινή απόφαση του υπουργού Εργασίας να καταργήσει την υποχρεωτική προδήλωση των υπερωριών. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι αυτό ήταν ένας νόμος του ΣΥΡΙΖΑ που όταν άρχισε να ισχύει, εμφανίστηκαν –ως εκ θαύματος!- στο σύστημα «Εργάνη» εκατομμύρια εργατοώρες υπερωριών που πληρώθηκαν για πρώτη φορά, ο πρώην πρωθυπουργός εκτιμά ότι αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα πώς αντιλαμβάνονται τα δικαιώματα των εργαζομένων έναντι των εργοδοτών αφενός η κυβέρνηση, αφετέρου η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Γειωμένο» αφήγημα

Επί της ουσίας, βασικό μέλημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι να δείξει ότι η κυβέρνηση και στο πεδίο της οικονομίας και της κοινωνίας «ούτε θέλει ούτε μπορεί». Με άλλα λόγια, όσα θα πει σήμερα και όσα θα αναδεικνύει εφεξής ο ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της ακρίβειας, της ενεργειακής φτώχειας και του κόσμου της εργασίας θα είναι συμπληρωματικά του ίδιου αφηγήματος που ήδη οικοδομεί η αξιωματική αντιπολίτευση για την πανδημία: πως δηλαδή η κυβέρνηση «ούτε θέλει ούτε μπορεί» να διαχειριστεί την πανδημία –όπως κατηγόρησε, άλλωστε, τον πρωθυπουργό στο τηλεοπτικό «αντι-μήνυμά» του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης την περασμένη εβδομάδα. Στην Κουμουνδούρου, εξάλλου, που ακόμη λόγω πανδημίας αλλά και δημοσκοπήσεων διστάζουν να εκφράσουν εκλογικό αίτημα, θεωρούν ότι πρέπει όσα θα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ να έχουν «κοινωνική γείωση». Δηλαδή, προσδοκούν και ελπίζουν ότι αν το κλίμα στην κοινωνία είναι τέτοιο που εμπεδωθεί ότι η κυβέρνηση «ούτε θέλει ούτε μπορεί», τότε το αντίστοιχο αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ θα αποκτήσει ερείσματα και θα βοηθήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ανακάμψει στις δημοσκοπήσεις και να αρχίσει να καρπούται την προϊούσα φθορά της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.