ΚΟΣΜΟΣ

Ιερείς στη Λούρδη ζήτησαν γονυπετείς συγχώρεση

Σεξουαλική κακοποίηση χιλιάδων παιδιών στη γαλλική εκκλησία

Επίσκοποι και ιερείς στη Λούρδη ζήτησαν γονυπετείς συγχώρεση για τις σεξουαλικές κακοποιήσεις χιλιάδων παιδιών στους κόλπους της γαλλικής καθολικής εκκλησίας. Να τιμωρηθούν οι δράστες και να αποζημιωθούν για όσα υπέστησαν ζητούν επιτακτικά τα θύματα.

Επίσκοποι και ιερείς στη Λούρδη, γονάτισαν ζητώντας συγχώρεση για τις σεξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών στους κόλπους της γαλλικής καθολικής εκκλησίας. Σύμφωνα με πρόσφατη ανεξάρτητη έρευνα, από το 1950, τριακόσιες τριάντα χιλιάδες παιδιά κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από ιερείς και από λαϊκούς που εργάζονταν στους εκκλησιαστικούς θεσμούς. Για τα περισσότερα θύματα- που όταν κακοποιήθηκαν ήταν παιδιά πέντε και έξι ετών και σήμερα είναι στα εξήντα τους- η «μετάνοια» της εκκλησίας έρχεται πολύ αργά…

«Πολύ αργά (ζήτησαν συγχώρεση)…Για ορισμένους (θύματα της κακοποίησης), είναι πολύ αργά. Για εκείνους που αυτοκτόνησαν, είναι πολύ αργά…» αναφέρει η Βερονίκ Γκαρνιέ, θύμα κακοποίησης από καθολικό ιερέα.

«Η λέξη “μετάνοια” που χρησιμοποίησαν δεν μου λέει τίποτα-είναι μια τυχαία λέξη από το λεξικό. Πρέπει να μου πουν πως οι δράστες των κακοποιήσεων θα τιμωρηθούν και θα αποκλειστούν από την εκκλησία. Ενώ εγώ από το 1962 μπήκα σε ψυχιατρική κλινική, ο δράστης της κακοποίησής μου αποκτούσε κύρος…» τονίζει ο Ζαν Μαρί Ντελμπό, θύμα κακοποίησης από ιερέα.

« Ήμασταν ζωντανοί-νεκροί» λέει ο Ζαν Φρανσούα, που ως μαθητής στο Εκκλησιαστικό σχολείο στη Σαβάν, κακοποιούταν σεξουαλικά από τον εξομολογητή του, που είχε στήσει ολόκληρο «τελετουργικό». Και μετά την κακοποίηση, τον έβαζε να ζητεί συγχώρεση λες και ευθυνόταν εκείνος..

« (Μετά την εξομολόγησή μας, ο πνευματικός) συζητούσε μαζί μας για να μας γνωρίσει, πώς πάνε οι σπουδές μας και μετά άρχιζε να μας θωπεύει και καταλήγαμε στο κρεβάτι που ήταν δίπλα μας» λέει ο Ζαν Φρανσουά.

Για ένα «σύστημα» που φρόντιζε να καλύπτεις τις κακοποιήσεις κάνει λόγο και άλλος μαθητής του σχολείου-«κολαστηρίου»…

« Υπήρχε σύστημα για τα πάντα. Και υπήρχε και ένα σύστημα να καλύπτει οτιδήποτε γινόταν» τονίζει ο Ζαν Ρενέ.

Η φωτογραφία ενός παιδιού-θύματος της κακοποίησης που κλαίει κοσμεί τον εξωτερικό χώρο της εκκλησίας. Τα θύματα όμως ζητούν να αποδοθούν ευθύνες, να τιμωρηθούν επιτέλους οι δράστες και να αποζημιωθούν για την κακοποίηση που υπέστησαν.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.