ΕΛΛΑΔΑ

Δήμος Αθηναίων

Συμβολικό δημόσιο έργο τέχνης στη μνήμη του Βάτσλαβ Χάβελ κοσμεί την Αθήνα

Η Αθήνα τιμά με ένα συμβολικό έργο τη μνήμη του μεγάλου ηγέτη της Τσεχικής Δημοκρατίας Βάτσλαβ Χάβελ και ενός από τους πρωταγωνιστές της «Βελούδινης Επανάστασης»: Το «Παγκάκι του Βάτσλαβ Χάβελ», ένα δημόσιο έργο τέχνης, εμπνευσμένο από την προσωπικότητα του τελευταίου προέδρου της Τσεχοσλοβακίας (1989-1992) και πρώτου προέδρου της Τσεχικής Δημοκρατίας, στολίζει εδώ και λίγες μέρες την ελληνική πρωτεύουσα.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του δήμου, πρόκειται για το διεθνές έργο του Τσέχου αρχιτέκτονα Bořek Šípek, που από το 2013 έχει τοποθετηθεί σε 40 πόλεις σε όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους την Ουάσιγκτον, το Δουβλίνο, τη Βαρκελώνη, την Πράγα, τη Λισαβόνα, το Μιλάνο, τη Βενετία και τις Βρυξέλλες. Το «παγκάκι του Βάτσλαβ Χάβελ» αποτελείται από ένα τραπέζι ανάμεσα σε κορμό δέντρου και δύο καρέκλες.

«Προσκαλεί τους ανθρώπους να καθήσουν, να προβληματιστούν, να συζητήσουν ακούγοντας ο ένας τον άλλον, να ανταλλάξουν απόψεις και να αναζητήσουν μαζί τις απαντήσεις», είπε, επεξηγώντας το συμβολισμό του, η χήρα του Τσέχου ηγέτη, Ντάγκμαρ Χάβλοβα, στην ομιλία της στα αποκαλυπτήρια του έργου που έγιναν στο Πάρκο Ελευθερίας, όπου έχει τοποθετηθεί.

Τα αποκαλυπτήρια πραγματοποιήθηκαν από το δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και παρόντες ήταν επίσης ο πρέσβης της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα Jakub Karfik, η διευθύντρια του Τσεχικού Κέντρου της Αθήνας, Lucie Kuligová κ.ά. «Ο σύζυγός μου «έτρεφε» μεγάλο σεβασμό για τη διεθνή κοινότητα και έβλεπε τις σχέσεις μεταξύ των χωρών ως απαραίτητο μέσο για την υποστήριξη των αξιών για τις οποίες ζούσε και αγωνιζόταν. Είμαι υπερήφανη που η πόλη της Αθήνας και ολόκληρη η Ελλάδα επιβεβαιώνουν για ακόμη μία φορά την προσήλωσή τους σε αυτές τις αξίες» είπε μεταξύ άλλων η κ. Χάβλοβα. Με θερμά λόγια μίλησε για τον Βάτσλαβ Χάβελ, ο δήμαρχος Αθηναίων. «Με την ειρηνική αντίσταση κλόνισε τα θεμέλια μίας αυτοκρατορίας του ολοκληρωτισμού», είπε ο κ. Μπακογιάννης και έκανε λόγο για έναν άνθρωπο «που απέδειξε έμπρακτα πως η ηθική νικάει τα όπλα» αλλά και για έναν άνθρωπο «που είχε πάντα στενούς και ιδιαίτερους δεσμούς με τη χώρα μας», είπε.

Επίσης υπογράμμισε τη σημασία που έχει «για εμάς τους Αθηναίους», ο «ιδιαίτερος συμβολισμός» της τοποθέτησής του, «στο χώρο του Πάρκου Ελευθερίας της ΕΑΤ-ΕΣΑ, δίπλα στο νέο Μουσείο Ελευθερίου Βενιζέλου και στο Κέντρο Εκθέσεων του Δήμου Αθηναίων. Το έργο αυτό είναι εμπνευσμένο από την προσωπικότητα και τα δημοκρατικά ιδανικά του Χάβελ. Έχει ένα συμβολικό χαρακτήρα διότι είναι ένα τραπέζι στο οποίο μπορούμε όλοι να καθόμαστε και να ανταλλάσσουμε απόψεις. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία για εμάς, διότι η Αθήνα είναι η γενέτειρα της Δημοκρατίας και η Δημοκρατία βασίζεται στον διάλογο, βασίζεται στον αλληλοσεβασμό και την αλληλοκατανόηση» τόνισε ο κ. Μπακογιάννης.

Τον Δεκέμβριο συμπληρώνονται δέκα χρόνια από τον θάνατο του Βάτσλαβ Χάβελ και η μνήμη του θα τιμηθεί και στη χώρα μας με εκδηλώσεις, στις οποίες θα τονίζεται η ιδιαίτερη σχέση του Τσέχου πολιτικού με την Ελλάδα. Το 1993, ως Πρόεδρος της Τσεχικής Δημοκρατίας ο Βάτσλαβ Χάβελ είχε παραλάβει το «Βραβείο Ωνάση» στην Αθήνα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.