ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Σπάει» σιγά-σιγά το «ταμπού» για την διαχείριση της πανδημίας

«Ταλανίζει» τα κόμματα ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

Ένα θέμα-ταμπού έχει αρχίσει δειλά-δειλά να εμφανίζεται στον δημόσιο διάλογο, αλλά ως τώρα καμία πολιτική δύναμη δεν έχει τολμήσει κεντρικά να το θέσει: ο λόγος, φυσικά, για την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.

Το θέμα δεν είναι κάποιου είδους ελληνική εφεύρεση. Αντιθέτως, εδώ και μήνες πολλούς, σε πολλές χώρες της Ε.Ε. το θέμα το υποχρεωτικού εμβολιασμού έχει τεθεί και εφαρμοστεί, άλλες φορές με άμεσο τρόπο και άλλες με έμμεσο. Για παράδειγμα, η κυβέρνηση Ντράγκι στην Ιταλία έχει απολύσει υγειονομικούς που είχαν αρνηθεί να εμβολιαστούν, ενώ πάλι στην Ιταλία, όπως και στη Γαλλία, η ύπαρξη του «πράσινου πάσου» επί της ουσίας καθιστά τον εμβολιασμό υποχρεωτικό: κι αυτό διότι όποιος δεν έχει το «πράσινο πάσο», δεν μπορεί απλώς να συνεχίσει τη ζωή του με ένα… αρνητικό rapid test 48 ωρών, όπως στην Ελλάδα, αλλά αποκλείεται από μία σειρά από δραστηριότητες. Στην Ιταλία, δε, οι μη έχοντες «πράσινο πάσο» δεν αποκλείονται μόνο από την εστίαση, αλλά και από πολλές αθλητικές και άλλες δραστηριότητες, από θέατρα, κινηματογράφους, ακόμη-ακόμη και από το να κυκλοφορήσουν με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς!

Αναπόφευκτη εξέλιξη

Βεβαίως, ως πριν 20 ημέρες, το ελληνικό πολιτικό σύστημα -και, για να είμαστε δίκαιοι, κυρίως η κυβέρνηση που έχει και την τελική ευθύνη για την διαχείριση της πανδημίας- είχε την «πολυτέλεια» να μην ασχολείται μ’ αυτή τη συζήτηση, αφού η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα ήταν (περίπου) υπό έλεγχο. Αυτό, όμως, έχει αλλάξει με δραματικό τρόπο και ταυτοχρόνως όλοι αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι εφεξής, δεν μπορεί να είναι ίδιος ο τρόπος αντιμετώπισης των εμβολιασμένων και των ανεμβολίαστων. Ο πρωθυπουργός, εξάλλου, επαναλαμβάνει διαρκώς ότι «οι εμβολιασμένοι δε θα στερηθούν τις ελευθερίες τους», επισημαίνοντας με νόημα ότι οι πολίτες που έχουν εκπληρώσει το καθήκον τους απέναντι στο κοινωνικό σύνολο πρέπει να ανταμειφθούν γι’ αυτό. Όμως, η κατάσταση στα νοσοκομεία, που είναι ασφυκτική και ένα βήμα πριν την κατάρρευση του δημοσίου συστήματος υγείας, δεν αφήνει περιθώρια για άλλες αναβολές. Με τον έναν τρόπο ή τον άλλο, πλέον από πολλούς -πολιτικούς, ειδικούς επιστήμονες, νομικούς κ.α.- θεωρείται δεδομένο ότι είτε οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να πιεστούν με έναν τρόπο, είτε η χώρα θα μεταβληθεί ολόκληρη σε «Μπέργκαμο», καθώς ήδη άρχισαν να καταγράφονται θάνατοι εκτός ΜΕΘ, με ό,τι σημαίνει αυτό.

Υποστηρικτές

ΟΙ πρώτοι που έθεσαν το ζήτημα, προφανώς επειδή δεν επηρεάζονται από το περίφημο «πολιτικό κόστος», είναι ειδικοί επιστήμονες. Ο διευθυντής της Β’ Μονάδας ΜΕΘ του «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος, για παράδειγμα, πρότεινε χθες δρακόντεια μέτρα για τους ανεμβολίαστους, ενώ ολοένα και περισσότεροι επιδημιολόγοι και λοιμωξιολόγοι κινούνται στην ίδια λογική. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού τάχθηκε χθές και ο ομότιμος καθηγητής της Νομικής Αθηνών και γνωστός συνταγματολόγος, Νίκος Αλιβιζάτος, καλώντας την κυβέρνηση «να μην αδρανεί επικαλούμενη το Σύνταγμα». Ταυτοχρόνως, νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους δεν απέκλεισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, παρουσιάζοντας ένα νέο πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας, ενώ ήδη από προχθές, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης έχει επισημάνει με νόημα ότι «ποτέ δεν έφυγε από το τραπέζι το θέμα της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για το Δημόσιο».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα και ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να «αναλάβει το πολιτικό κόστος» και «να πάρει σοβαρά μέτρα», υπονοώντας τον εμβολιασμό, ενώ κορυφαία στελέχη του έχουν, ως προσωπική άποψη», αναφερθεί στον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Μεταξύ άλλων, ανοιχτοί στο να ανοίξει η συζήτηση για επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε δημόσιους λειτουργούς που έρχονται σε επαφή με τους πολίτες και στους ένστολους, έχουν εμφανιστεί ο αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής, Δημήτρης Παπαδημούλης, αλλά και ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης. Ο τελευταίος, μάλιστα, θα κουβέντιαζε, όπως υπογράμμισε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra, την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού ακόμη και σε ανεμβολίαστους άνω των 60 που διατρέχουν και τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν τα παραπάνω όχι ως αποκρυσταλλωμένες θέσεις τους, αλλά ως μία συζήτηση που πρέπει να ανοίξει, διευκρινίζοντας ευλόγως ότι την ευθύνη να πάρει το πολιτικό κόστος για την εκκίνηση της σχετικής κουβέντας δεν μπορεί να έχει κανένας άλλος παρά η κυβέρνηση…

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.