ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΤΟ ΡΑΠΟΡΤΟ 44 ΣΕΛΙΔΩΝ ΠΟΥ ΠΗΓΕ ΣΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ Ο ΦΟΒΟΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ...

Η απόφαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εκφωνήσει και ο ίδιος διάγγελμα αμέσως μετά από αυτό του πρωθυπουργού την Πέμπτη το βράδυ μπορεί να ξένισε, αφού ήταν εκτός των ειωθότων της πολιτικής αντιπαράθεσης, όμως εφεξής θα δούμε το φαινόμενο να επαναλαμβάνεται. Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται αποφασισμένος να παίξει μαν του μαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη. "Δεν πρόκειται να τον αφήσει σε χλωρό κλαρί. Θα τον αποδομεί με την κάθε ευκαιρία", μάς λέει στενός του συνεργάτης. Το επιτελείο του κ. Τσίπρα δηλώνει ικανοποιημένο από το αποτέλεσμα του αντι-διαγγέλματος επειδή, όπως λένε, "του χαλάσαμε την φιέστα. Όταν το ανακοινώσαμε όλοι συζητούσαν για το τι θα πει ο Αλέξης στο διάγγελμα και όχι ο Κυριάκος. Ακόμη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έβγαλε ανακοίνωση".

Ο ίδιος ο Αλέξης δεν στέκεται τόσο στο διαδικαστικό της αντιπαράθεσης όσο στην ουσία αυτών που ειπώθηκαν. Όπως λέει σε συνομιλητές του "πλέον δεν μπορεί η κυβέρνηση να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για ανευθυνότητα ή έλλειψη θέσεων, αλλά είναι το Μαξίμου αυτό που πρέπει να απολογείται για τα λάθη που έκανε και συνεχίζει να κάνει στην αντιμετώπιση της πανδημίας". Μάλιστα, η γνώμη του είναι πως ο πρωθυπουργός δύσκολα θα ξανακάνει διάγγελμα αφού "οι πολίτες έχουν βαρεθεί τα λόγια αυτοθαυμασμού και τις κατηγορίες ότι φταίνε οι ίδιοι και όχι η κυβέρνηση για το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού, την κατάσταση στα νοσοκομεία, τις διασωληνώσεις και τους θανάτους". Περιμένει δε, μετά την εκκλησία, η κυβέρνηση ν' αλλάξει τη στάση της και απέναντι στους ενστόλους και προχωρήσει σε εμβολιασμό τους, όπως έχει υποδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο επιπλέον λόγος είναι ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι δείκτες εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση και τη διαχείριση της πανδημίας βαίνουν μειώμενοι.

Πάντως, η επιμονή του τέως πρωθυπουργό να φύγει ο Θάνος Πλεύρης και να τοποθετηθεί πρόσωπο κύρους και αποδοχής στη θέση του υπουργού Υγείας, πέραν των ιδεολογικών ενστάσεων, εντάσσεται και σε μια στρατηγική "κλαδέματος" υπουργών, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και στη διαχείριση των κρίσεων. Μετά τον "εθνικό αστυνόμο" Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στο στόχαστρο τώρα είναι ο "ακροδεξιός" Πλεύρης. Η Κουμουνδούρου θα ήθελε να έχει τη μοίρα του Νίκου Χαρδαλιά, του Βασίλη Κικίλια και του Βασίλη Κοντοζαμάνη αφού εκτός της έμμεσης ομολογίας περί αποτυχίας των υπουργών, θα δικαιώνεται και η κριτική της πως η ευθύνη είναι σε αυτούς που διαχειρίζονται την κρίση και όχι στους πολίτες ή την "ανεύθυνη αντιπολίτευση". Ο δεύτερος στόχος είναι η Νίκη Κεραμέως. Η εκτίμηση των συνεργατών του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι, σύμφωνα και με τις δημοσκοπήσεις, η παραμονή της υπουργού Παιδείας στο πόστο της βλάπτει το Μαξίμου και ευνοεί τους ίδιους. Θα βρίσκεται μονίμως στο στόχαστρο και η έκθεση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για το υπουργείο Παιδείας, ήταν μια καλή ευκαιρία για τον ΣΥΡΙΖΑ να βάλει κατά της Κεραμέως, αφού σε αυτήν "διαπιστώνονται παραβιάσεις της νομοθεσίας σε ουκ ολίγες περιπτώσεις, μεταξύ αυτών και στη χρήση των μεταδεδομένων των χρηστών για τα οποία είχε δοθεί στην εταιρία CISCO να τα εμπορευτεί όπως η ίδια επιθυμεί".

Μάλιστα,τη Δευτέρα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα εκμεταλλευθεί την συζήτηση, σε επίπεδο αρχηγών, στη Βουλή για να επαναφέρει το θέμα. Βέβαια, η συζήτηση, όπως έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι για την ακρίβεια. Όμως, ως είθισται, οι ομιλίες θα είναι εφ' όλης της ύλης. Το καινούργιο στοιχείο είναι ότι με αφορμή και την CISCO ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει ευρύτερα για "αδιαφάνεια μέσα στην πανδημία". Όπως λένε οι πληροφορίες θα καταγγείλει "χρηματοδοτήσεις, προμήθειες και αναθέσεις έργων 3-4 δις χωρίς κανόνες και προς φίλιες δυνάμεις στον επιχειρηματικό κόσμο". Ειδικά για την CISCO την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί και ερώτηση στη Βουλή και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να έχει την υπογραφή του συνόλου των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με πρώτη του αρχηγού της κοινοβουλευτικής ομάδας. Στην Κουμουνδούρου περιμένουν ότι η μονομαχία Μητσοτάκη - Τσίπρα την Δευτέρα, για την ακρίβεια, θα λήξει με νίκη του Αλέξη, αφού, όπως εκτιμούν, οι αυξήσεις είναι υπερβολικά υψηλές, όχι μόνο στα τιμολόγια που σχετίζονται με την ενέργεια, αλλά και στο καλάθι της νοικοκυράς καθώς και στις μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, υπέρ της ενίσχυσης των οποίων θα ταχθεί, με συγκεκριμένες προτάσεις, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως μεταδίδουν συνομιλητές του κ. Τσίπρα, ο Αλέξης έχει τη γνώμη ότι, πέραν της πανδημίας, το πεδίο στο οποίο θα δοκιμαστεί σκληρά τον χειμώνα η κυβέρνηση είναι αυτό της οικονομίας, στην οποίαν περιλαμβάνονται και οι πλειστηριασμοί, για τους οποίους ακόμη και ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας εξέφρασε δημόσια την αγωνία του. Και την οποίαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα επικαλεστεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να ζητήσει "να μπει φραγμός στα κοράκια των funds και των εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων, που εκμεταλλεύονται την υπερθέρμανση στην αγορά ακινήτων και προσπαθούν να αντλήσουν υπερβολικές υπεραξίες από τα ενυπόθηκα". Όπως λέει σε συνομιλητές του ο Αλέξης Τσίπρας: "Στην οικονομία θα παιχτούν τα πάντα, στις τσέπες των απλών ανθρώπων που αδειάζουν, λες και είναι τρύπιες, στη μέση του μήνα". Και προσθέτει: "η χώρα βρίσκεται στον αυτόματο, πάει στον γκρεμό και ο Μητσοτάκης αντί για μέτρα, κάνει διαγγέλματα. Θαρρείς και η επικοινωνία είναι κάτι που τρώγεται, πληρώνει τους φουσκωμένους λογαριασμούς των νοικοκυριών και εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων".

Στις αυξανόμενες δυσκολίες, ιδίως των λαϊκών στρωμάτων, ποντάρει η Κουμουνδούρου για την ανατροπή των δημοσκοπικών δεδομένων και των εκλογικών συσχετισμών, όπως αυτοί καταγράφονται και στις τελευταίες μετρήσεις της κοινής γνώμης. "Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μην εισπράττει, τουλάχιστον προσώρας, από τις κυβερνητικές απώλειες όμως η πτώση των ποσοστών της ΝΔ είναι πλέον εμφανής και συνεχώς θα μεγαλώνει. Ήδη η Metron Analysis υπολογίζει ότι έχασε το 30% της δύναμής της αφού από το 40% των εκλογών την δείχνει στο 28%. Για πρώτη φορά είναι κάτω από 30%", μάς λέει στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα. Στην παρατήρηση ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 18%, η απάντηση είναι ότι "και άλλες φορές μάς έχουν δώσει τέτοια ποσοστά. Το νέο στοιχείο είναι η μεγάλη πτώση της κυβέρνησης". Βεβαίως, όπως παραδέχονται νουνεχή στελέχη της Κουμουνδούρου, το πρόβλημα για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι ότι μετά από δύο χρόνια πανδημίας ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνον δεν καταφέρνει να επωφεληθεί από την κυβερνητική φθορά, αλλά οι απώλειές της είναι της ίδιας τάξεως με την κυβέρνηση, αφού και το κόμμα του κ. Τσίπρα εμφανίζεται να έχει απωλέσει το 1/3 του εκλογικού ποσοστού που έλαβε στις τελευταίες εκλογές. Μπαίνουμε στον τρίτο χρόνο πανδημίας και ο εκλογικός συσχετισμός παραμένει, με μικρές προσθαφαιρέσεις, αναλλοίωτος. Και θέτουν το ερώτημα: "πως μπορεί να λυθεί αυτός ο γόρδιος δεσμός;". Μία ομάδα των Προεδρικών (Παππάς, Σπίρτζης, Πολλάκης κ.α.) τάσσονται τάσσονται κατά τη συναίνεσης και προτείνουν να ανατιναχτούν οι γέφυρες της συννενόησης με την κυβέρνηση. Η αριστερή πτέρυγα, θεωρεί ότι η αντιφατικότητα των θέσεων, με τα μπρος πίσω στον τρόπο του αντιπολιτεύεσθαι είναι λάθος και δέν ωφελεί τον ΣΥΡΙΖΑ. Με τη θέση αυτή φαίνεται ότι συμφωνούν και επίλεκτα στελέχη, όπως ο Αλέκος Φλαμπουράρης, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Γιάννης Μπαλάφας και άλλοι, που αθροίζονται στο προεδρικό μπλοκ και όχι στην "Ομπρέλα".

Πάντως, η εισήγηση ορισμένων να ζητήσει ο Τσίπρας εκλογές στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό (13-17 Δεκεμβρίου) δεν βρίσκει, λένε οι πληροφορίες, σύμφωνο τον τέως πρωθυπουργό. Ο Αλέξης θα επιμείνει στη γραμμή: "Κύριε Μητσοτάκη, αφού δεν μπορείτε και δεν θέλετε, φύγετε. Και αφήστε εμάς που και μπορούμε και θέλουμε". Θα ανεβάζει συνεχώς τους τόνους της αντιπαράθεσης, αλλά το αίτημα για εκλογές -και μάλιστα σε μια στιγμή που η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση- θα θεωρεί πράξη ανευθυνότητας και "δώρο" στον πρωθυπουργό. Ενδεχομένως, και στο ΚΙΝΑΛ, το οποίο όχι μόνον ανακάμπτει, αλλά στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό θα βρεθεί και με τη νέα του ηγεσία. Να σημειώσουμε ότι οι δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις (Merton Analysis και MRB), που δείχνουν τη Χαριλάου Τρικούπη να αγγίζει ή και να ξεπερνά το διψήφιο ποσοστό, είναι λογικό να έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό στην Κουμουνδούρου καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει μεγαλύτερο ποσοστό από τη ΝΔ προς το ΚΙΝΑΛ. Και, όπως παραδέχονται παράγοντες της Κουμουνδούρου "το πρόβλημα μπορεί να μεγαλώσει αν ο διάδοχος της Φώφης Γεννηματά είναι ο Γιώργος Παπανδρέου", ο οποίος εκτός από τον επαναπατρισμό των δυσαρεστημένων από τον ΣΥΡΙΖΑ ψηφοφόρων του ιστορικού ΠΑΣΟΚ μπορεί να πάρει και μερίδιο από τους αριστερόστροφους, που καταγράφονται είτε στους αναποφάσιστους είτε στους απέχοντες και στους οποίους ελπίζει ο Τσίπρας για να μειώσει τη διαφορά από την ΝΔ. Αν η νέα ηγεσία του ΚΙΝΑΛ καταφέρει όντως να μειώσει σοβαρά τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ και την μεταξύ του εκλογική σχέση 1:4 (32% - 8%) να την κάνει 1:2 (π.χ. 24% - 12%) τότε το πολιτικό τοπίο αλλάζει. Και ενδεχομένως θα εξελιχθεί -όπως παραδέχεται και στέλεχος της Κουμουνδούρου, που ασχολείται επισταμένως με τα εκλογικά- σε σπαζοκεφαλιά, αν με την απλή αναλογική διογκωθεί εκλογικά και ο χώρος που βρίσκεται δεξιότερα της ΝΔ.

Η τρέχουσα περίοδος, σύμφωνα με ραπόρτο που έχει δοθεί και στον Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζεται ως "περίοδος πολιτικής μετάβασης", η ένταση και η κατεύθυνση της οποίας σε σημαντικό βαθμό θα καθοριστεί "από τις προκλήσεις που θα βιώσουν οι πολίτες και τις απαντήσεις που θα δώσουν οι πολιτικές δυνάμεις τον φετεινό χειμώνα". Έναν χειμώνα, για τον οποίον οι συντάκτες του ραπόρτο λένε ότι "δεν θα ήταν υπερβολή να περιγράψει κάποιος ως καταλύτη για τις εξελίξεις". Όχι μόνον γιατί "η κοινωνία βιώνει μια συνθήκη πολλαπλών και επάλληλων κρίσεων", αλλά και επειδή "τα κυρίαρχα συναισθήματα μεταξύ των πολιτών είναι ανασφάλεια, άγχος, ανησυχία, φόβος και με την οργή να μην είναι αμελητέο μέγεθος, ενόψει και της συσσωρευμένης κόπωσης". Επιπροσθέτως, οι συντάκτες του ραπόρτου σημειώνουν: "Τις επόμενες εβδομάδες έως λίγους μήνες πρόκειται να διεξαχθούν τα συνέδρια της Νέας Δημοκρατίας, του Κινήματος Αλλαγής, με την εκλογή νέας ηγεσίας, και του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Ο κύκλος αυτών των συνεδριακών διαδικασιών -αν και σπάνια τα κομματικά συνέδρια απασχολούν ως γεγονότα καθεαυτά την κοινωνία- θα αποσαφηνίσει ακόμη περισσότερο τις στρατηγικές και τον πολιτικό λόγο των κομμάτων". Πάντως, επειδή "ζούμε σε μια περίοδο κατά την οποίαν συντελούνται μεγάλες αλλαγές, τόσο διεθνώς, όσο και εντοπισμένες μέσα στην ελληνική κοινωνία" και οι οποίες, όπως επισημαίνουν, "θα καθορίσουν όχι μόνον βραχυπρόθεσμα, αλλά και μεσο-μακροπρόθεσμα την πορεία της χώρας και τις πολιτικές εξελίξεις" θα ευνοηθούν οι δυνάμεις που "αντιλαμβάνονται έγκαιρα τις τάσεις και, κυρίως, που έχουν τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν σε αυτές με προτάσεις". Δεν ξέρω πόσο διαφωτιστικά είναι όλα αυτά για τον Τσίπρα και πόσο τον έχουν επηρεάσει να περιλάβει στο διάγγελμα του για την πανδημία συγκεκριμένες προτάσεις -κάτι που, ειρήσθω εν παρόδω, θα κάνει και τη Δευτέρα στη Βουλή στη συζήτηση για την ακρίβεια- αλλά το σίγουρο είναι πως το ραπόρτο, στις 44 σελίδες που καταλαμβάνει, εκτός από την δημοσκοπική και εκλογική κατάσταση στην οποίαν βρίσκονται ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ, του δίνει και μια κατεύθυνση για το περιεχόμενο της επικοινωνίας του με τον κόσμο, στις περιοδείες που ξεκίνησε και οι οποίες αυτή την εβδομάδα έχουν στάση τη Θεσσαλία...

42 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Φερέφωνο της Αυριανής του Καναλιού 29, του Γαργαλάκου και της Αυριανής είναι ο Δημοσθένης Μπόγδης. Αυτός ο φασίστας γράφει εδώ μέσα τα περισσότερα σχόλια υπέρ του Αμερικανοθρεμένου Τζέφρι Παπανδρέου που έστειλε την Ελλάδα στην αγκαλιά του ΔΝΤ και στην οικονομική χρεοκοπία. Μπόγδη ματαιοπονείς. Εάν θέλει ο κόσμος Σοσιαλισμό και Δημοκρατία ανάμεσα σε Τσίπρα και Παπανδρέου θα διάλεγε τον Τσίπρα. Ο Τζέφρι για τους Αμερικανούς μπορεί να μην τελείωσε, έχει τελειώσει όμως για τον φτωχό Ελληνικό λαό που αυτός και το βρόμικο κόμμα του λήστεψαν, ταπείνωσαν και διέσυραν σε όλη την Ευρώπη.

  2. Η τρεμούρα του δίπολου της συντήρησης που εκφράζεται από Μητσοτάκη και Τσίπρα θα είναι αβάστακτη
    αν και ότα οι σύντροφοι Καστανίδης , Γερουλάνος και Χριστηδης .
    Ανακοινώσουν στους δικούς τους ψηφοφόρους ότι παραιτούνται υπέρ του ήδη διατελέσαντες αρχηγού ο οποίος έσωσε την χώρα από τον βάραθρο της πτώχευσης …. Και έτσι έχουμε εκλογή αρχηγού στο ΚΙΝΑΛ από την πρώτη εβδομάδα !

    Μνημόνια έφεραν περισσότερα οι αντικαταστάτες του ….. δεν ειναι λόγος αυτός να μην τον ξαναφέρουμε.
    Ο Βενιζέλος άλλωστε ειναι εκτός κόμματος …
    Το θα το ξαναφέρει αν κερδισει ο Λοβερδος ;
    Χμ …., αυτό να το προσέξουμε,

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.