ΚΟΣΜΟΣ

«Πέφτει» η κυβέρνηση Ζάεφ

Βόρεια Μακεδονία: Η αντιπολίτευση εξασφαλίζει πλειοψηφία στη Βουλή

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Βόρεια Μακεδονία, μαζί με ένα μικρό αλβανικό κόμμα που μέχρι σήμερα συμμετέχει στην κυβέρνηση, συμφώνησαν στην πτώση της κυβέρνησης της χώρας, την οποία απαρτίζουν κυρίως το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ και το αλβανικό DUI του Αλί Αχμέτι.

Ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι δήλωσε σήμερα ότι το κόμμά του, μαζί με το κόμμα "Levica" (Αριστερά) και τα αλβανικά κόμματα "Συμμαχία για τους Αλβανούς" και "BESA" εξασφάλισε κοινοβουλευτική πλειοψηφία 61 βουλευτών η οποία, όπως είπε «εγγυάται πως αυτή η κυβέρνηση υπό το SDSM ανήκει στο παρελθόν».

Η Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας αριθμεί στο σύνολό της 120 έδρες.

Η δημιουργία νέας κοινοβολευτικής πλειοψηφίας κατέστη δυνατή με την, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αποχώρηση από την κυβέρνηση του μικρού αλβανικού κόμματος "BESA" που έχει τέσσερις βουλευτές.

Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι είπε ακόμη ότι το προσεχές διάστημα θα προσπαθήσει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, εφόσον, όπως είπε «δημιουργηθούν οι συνθήκες και υπάρξουν εγγυήσεις για μία σταθερή και μεταρρυθμιστική κυβέρνηση». Σε διαφορετική περίπτωση, όπως είπε, η μόνη λύση για τη χώρα είναι η διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών το συντομότερο δυνατό.

Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE δήλωσε ακόμη ότι τη Δευτέρα αναμένεται η παραίτηση του Ζόραν Ζάεφ και της κυβέρνησής του.

Οι εξελίξεις αυτές συμβαίνουν μετά τη βαριά ήττα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στις δημοτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής και τη δήλωση του Ζόραν Ζάεφ ότι θα παραιτηθεί από πρωθυπουργός της χώρας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.