ΕΛΛΑΔΑ

Ποιοι υποχρεούνται σε μάσκα αυξημένης προστασίας

Χωρίς πάρτι, μουσική και όρθιους πελάτες θα υποδεχτούμε το 2022

Μέχρι τις 2 το πρωί το ρεβεγιόν, τις υπόλοιπες μέρες η εστίαση θα κλείνει τα μεσάνυχτα - Τα νέα μέτρα τίθενται σε ισχύ στις 6:00 το πρωί της Πέμπτης 30 Δεκεμβρίου – Τι αλλάζει σε εργασία, γήπεδα, Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και νοσοκομεία – Ποιοι υποχρεούνται σε μάσκα αυξημένης προστασίας.

Χωρίς μουσική, με καθήμενους πελάτες και μέχρι τις 2:00 π.μ. θα γίνει φέτος το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς στην εστίαση, μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων που έφερε η επικράτηση της μετάλλαξης Omicron. Παράλληλα, απαγορεύονται τα πάρτι, τόσο σε ιδιωτικό όσο και σε ιδιωτικό χώρο, προκειμένου να αποφευχθεί η μεταφορά της διασκέδασης σε άλλους μισθωμένους χώρους ή με πληρωμή.

Με δεδομένο το νεαρό της ηλικίας των κρουσμάτων -πλήττονται κυρίως οι πολίτες 18-30 ετών που κατά βάση είναι ασυμπτωματικοί – ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης κάλεσε όποιον έχει συμπτώματα ή έχει εκτεθεί σε χώρους με μεγάλο συγχρωτισμό, να συμπεριφέρεται ως φορέας. Σε αυτό το πλαίσιο, συστήνεται η διεξαγωγή τεστ πριν τα οικογενειακά τραπέζια.

Πέραν της Πρωτοχρονιάς, τα ρεκόρ κρουσμάτων οδήγησαν σε επίσπευση των μέτρων που επρόκειτο να εφαρμοστούν από τις 3 Ιανουαρίου, ήδη από αύριο 30 Δεκεμβρίου. Τα μέτρα αφορούν στους τομείς της εστίασης – διασκέδασης, στην εργασία. Παράλληλα, προβλέπεται μειωμένη χωρητικότητα στα γήπεδα και μέτρα προστασίας για τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και στα νοσοκομεία.

Τα μέτρα για την εστίαση

Ειδικότερα, στην εστίαση, από αύριο τα καταστήματα θα κλείνουν έως τις 12:00 τα μεσάνυχτα, με εξαίρεση την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όπου το ωράριο λειτουργίας θα παραταθεί μέχρι τις 2:00 το πρωί.

Στα καταστήματα απαγορεύεται η μουσική. Οι πελάτες θα είναι μόνο καθήμενοι, ανά έξι άτομα ανά τραπέζι και με μετρικές αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα. Οι εργαζόμενοι στην εστίαση υποχρεούνται σε χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής.

Τηλεργασία και μάσκα αυξημένης προστασίας

Παράλληλα, επανέρχεται η τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που θα εφαρμοστεί σε ποσοστό έως και 50% και κυλιόμενο ωράριο.

Παράλληλα, οι πολίτες υποχρεούνται στη χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95) σε σούπερ μάρκετ, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και όπου υπάρχει συνωστισμός. Το μέτρο αφορά και τους εργαζόμενους στην εστίαση.

Αλλαγές υπάρχουν και στα γήπεδα, όπου η πληρότητα μόνο εμβολιασμένων θεατών μειώνεται στο 10% της χωρητικότητάς τους και με πλαφόν τους 1.000 θεατές. Σε περίπτωση που το μέτρο δεν τηρηθεί, οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.

Παράλληλα, οι επισκέψεις στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων θα επιτρέπονται μόνο με αρνητικό PCR τεστ 48 ωρών. Αυξημένα θα είναι τα μέτρα και σε νοσοκομεία και νοσηλευτικά ιδρύματα όπου απαγορεύεται η είσοδος ιατρικών επισκεπτών και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα επισκεπτήρια.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.