ΚΟΣΜΟΣ

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Επιχειρήματα υπέρ και κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού

Με τον κορονοϊό είναι σχεδόν αδύνατο πλέον να γίνει συζήτηση μεταξύ οπαδών της κατεστημένης άποψης και των «αρνητών». Κάθε απόπειρα κουβέντας εξελίσσεται σε καβγά.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κορονοϊός, είτε είναι αποτέλεσμα της μεταβολής της σχέσης του ανθρώπου με το φυσικό του περιβάλλον, είτε έχει κατασκευασθεί στα εργαστήρια βιοτεχνολογίας, συνιστά μια από τις μεγάλες απειλές στην «υγειονομική» ιστορία της ανθρωπότητας.

Φοβόμαστε όμως ότι δεν είναι μόνο σε κίνδυνο η σωματική υγεία του παγκόσμιου πληθυσμού, είναι επίσης σε κίνδυνο η πνευματική και ψυχική υγεία του. Είναι σχεδόν αδύνατο πλέον να γίνει συζήτηση μεταξύ οπαδών της κατεστημένης (και εκφερόμενης συχνά με περισσή και επιβλαβή αλαζονεία και μισαλλοδοξία, καθόλου παιδευτικά) ιατρικής και πολιτικής άποψης για τον ιό και των οπαδών των διαφόρων, μεταβλητού παραλογισμού, ομάδων «αρνητών» του κορονοϊού, αν όχι και της επιστήμης στο σύνολό της.

Ακόμα και παλιοί φίλοι δεν μπορούν πια να κουβεντιάσουν και κάθε απόπειρα κουβέντας εξελίσσεται σύντομα σε καβγά. Έχουν κλονιστεί οι ίδιες οι βάσεις της Λογικής και της Επιστήμης στις οποίες μπορεί να στηριχθεί η ορθολογική αναζήτηση λύσεων και η περιρρέουσα διανοητική ατμόσφαιρα θυμίζει Μεσαίωνα. Μόνο που στον Μεσαίωνα οι άνθρωποι δεν διέθεταν τις επιστημονικές γνώσεις που διαθέτουν σήμερα, είχαν κάποια δικαιολογία για να πιστεύουν σε μάγισσες και πνεύματα του βουνού. Έχουμε στην εποχή μας φανταστικές ανακαλύψεις, προϊόντα της εφαρμογής της αφηρημένης επιστήμης, όπως την δυνατότητα της ασύρματης επικοινωνίας σε μηδενικό χρόνο και τη χρησιμοποιούμε για να ανταλλάσουμε μαζικά αρλούμπες…

Εμείς δεν ανήκουμε και δεν θέλουμε να ανήκουμε σε καμία από τις συγκρουόμενες «αγέλες», ούτε στην παράταξη δηλαδή του «κατεστημένου αυταρχισμού» («αποφασίζομεν και διατάσσομεν»), ούτε σε εκείνη της παραφροσύνης των αρνητών του κορονοϊού, της θνητότητας λόγω του κορονοϊού κλπ. Δεν διαθέτουμε έτοιμες απαντήσεις για όλα τα προβλήματα και επιμένουμε να τα σκεφτόμαστε.

Έτσι, όταν πρόσφατα η κυβέρνηση αποφάσισε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 60 ετών με πρόστιμο εκατό ευρώ ανά μήνα, απευθυνθήκαμε σε τρεις φίλους διανοούμενους, γνωστού κριτικού πνεύματος και σοβαρότητας, και δημόσια πρόσωπα στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Βέλγιο και τους ζητήσαμε τη γνώμη τους (υπενθυμίζοντάς τους ότι ένας μεγάλος αριθμός συνταξιούχων στην Ελλάδα παίρνει συντάξεις 400 ευρώ). Πήραμε τις εξής απαντήσεις που δημοσιεύουμε προς ενημέρωση και προβληματισμό των αναγνωστών μας. Δεν δημοσιεύουμε τα ονόματα των ανθρώπων, γιατί τους ζητήσαμε μια προσωπική γνώμη, όχι ένα κείμενο για δημόσια χρήση.

Μπρουνό (Γαλλία): Όχι στον υποχρεωτικό εμβολιασμό!

Είμαι εναντίον του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τρεις λόγους:

Όταν υποχρεώνεις χωρίς συζήτηση και επειγόντως τους ανθρώπους να κάνουν κάτι σε ένα θέμα τόσο προσωπικό όσο η υγεία, η υποχρέωση έχει αντίθετο αποτέλεσμα, πολλαπλασιάζει τη δυσπιστία που προκαλεί μεταγενέστερες εξεγέρσεις.

Οι κυβερνήσεις έχουν πει τόσα ψέματα για τον Covid, τα εμβόλια κλπ. κλπ. χωρίς ποτέ να εξηγούν με αξιόπιστο τρόπο τι λένε και τι κάνουν, χωρίς να δίνουν τον λόγο σε ερευνητές οπαδούς και αντιπάλους της μεθόδου mRNΑ, που δημιουργούν το δικαίωμα του προβληματισμού για τα δευτερογενή αποτελέσματα και την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων της μεγάλης φαρμακοβιομηχανίας.

Αν δεν υπήρχαν εμπορικοί λόγοι, οι δυτικές χώρες θα είχαν αποδεχθεί τα ρωσικά, κινεζικά, κουβανικά εμβόλια (που δεν είναι mRNΑ) και οι άνθρωποι θα πίστευαν περισσότερο στην καλή πίστη της εξουσίας.

Κλάους (Γερμανία): Να εμβολιασθούν όλοι οι ενήλικες!

Είμαι πολύ σκληροπυρηνικός υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού για όλους τους ενήλικες (όχι μόνο για τους άνω των 60 ετών), εκτός από εκείνους που για ιατρικούς λόγους δεν μπορούν να εμβολιαστούν (μια πολύ μικρή μειοψηφία).

Όσον αφορά την κατάσταση στη Γερμανία: ο μεγάλος όγκος των ανθρώπων που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας στα νοσοκομεία είναι αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί. Οι μονάδες εντατικής θεραπείας είναι υπερφορτωμένες εξαιτίας αυτού – εν τω μεταξύ, ο γερμανικός στρατός (Bundeswehr) οργανώνει πτήσεις για ασθενείς με κορονοϊό, π.χ. από τη Βαυαρία και τη Σαξονία σε άλλες περιοχές όπου υπάρχουν τουλάχιστον κάποιες ελεύθερες κλίνες. Τα περισσότερα νοσοκομεία δεν μπορούν πλέον να κάνουν χειρουργικές επεμβάσεις π.χ. για άτομα με σοβαρό καρκίνο κ.λπ., επειδή θα χρειάζονταν εντατική φροντίδα μετά την επέμβαση. Έτσι, οι καρκινοπαθείς ίσως πεθάνουν, επειδή οι «αρνητές» καταλαμβάνουν τις μονάδες εντατικής θεραπείας για εβδομάδες (και πολλοί από αυτούς επίσης πεθαίνουν στο τέλος). Αυτό δεν είναι ένα δίλημμα (και όχι μόνο «ηθικό»);

Στο Γιβραλτάρ, την Ισπανία, την Πορτογαλία σχεδόν το 95% ή και περισσότεροι ενήλικες είναι εμβολιασμένοι. Π.χ. το Γιβραλτάρ έχει πολύ υψηλότερο ποσοστό εμφάνισης του ιού ανά 100.000 άτομα (περίπου 1000) από τη Γερμανία (περίπου 450). Ωστόσο, εκεί δεν υπάρχει πρόβλημα με την εντατική φροντίδα στα νοσοκομεία, καθώς οι λοιμώξεις των εμβολιασμένων είναι πολύ πιο ήπιες και δεν χρειάζονται νοσοκομειακή φροντίδα.

Τι να κάνουμε λοιπόν; Νομίζω ότι είναι σωστό να επιβληθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός (βέβαια, δεν αρκεί μόνο αυτό, η διαχείριση της πανδημικής κρίσης εξακολουθεί να είναι κακή στην Ευρώπη) και να επιβάλλεται πρόστιμο σε όσους αρνούνται τον εμβολιασμό. Καθώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα πολύ βαρύ 4ο κύμα (και ένα 5ο κύμα που αναμένεται μετά το καλοκαίρι του 2022 – και τώρα με τη νέα μετάλλαξη Όμικρον), νομίζω ότι μια τέτοια “πολιτική του μεγάλου μαστιγίου” είναι απολύτως απαραίτητη για να αποτραπεί η κατάρρευση του συστήματος υγείας και να «παρακινηθούν/αναγκαστούν» και οι άνθρωποι με χαμηλό εισόδημα να εμβολιαστούν.

Παρεμπιπτόντως, να επισημάνω ότι στη Γερμανία οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο είναι αυτές της ανατολικής Γερμανίας, με υψηλά εκλογικά αποτελέσματα της άκρας Δεξιάς. Προσωπικά έχω περισσότερη συμπάθεια και ενσυναίσθηση για τους εργαζόμενους στην υγειονομική περίθαλψη, οι οποίοι είναι εντελώς εξαντλημένοι και υπερφορτωμένοι…

Χέρμαν (Βέλγιο): Να πεισθούν οι άνθρωποι!

Ειδικά σε μια χώρα όπου τα «κατώτερα στρώματα» έχουν, δικαίως, μεγάλη δυσπιστία προς την κυβέρνηση και τις αρχές, η επιβολή προστίμων μπορεί μόνο να αυξήσει την αντίθεση στον εμβολιασμό. Αν και πολλά μπορεί να ειπωθούν κατά της καθιέρωσης του corona pass, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες πλέον, έχει τουλάχιστον το πλεονέκτημα της άσκησης πίεσης χωρίς δικτατορικά μέτρα. Δεν θα έλεγα το ίδιο στην περίπτωση του προσωπικού στα νοσοκομεία, στα κέντρα φροντίδας κ.λπ. Στο Βέλγιο, οι εργαζόμενοι σε τέτοια επαγγέλματα είναι πλέον υποχρεωμένοι να υποβάλλονται σε εμβολιασμό (τελικά 1/4/22). Αν αρνηθούν, θα απολυθούν προσωρινά, αλλά με το δικαίωμα σε επιδόματα ανεργίας και αργότερα σε επανένταξη (όροι που επιτεύχθηκαν μετά από διαμαρτυρία των συνδικάτων κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού των νοσηλευτών κ.λπ.) Δεν είμαι καθόλου οπαδός της βελγικής κυβέρνησης, αλλά βρίσκω ότι αυτή η ρύθμιση αποτελεί έναν μάλλον καλό συμβιβασμό.

Αντί να επιβάλλει υψηλά πρόστιμα σε φτωχούς ανθρώπους, μια κυβέρνηση πρέπει να προσπαθήσει να πείσει τους ανθρώπους. Θα μπορούσε π.χ. να οργανώσει ενημερωτικές συναντήσεις σε χωριά, όχι από υπαλλήλους του υπουργείου, αλλά για παράδειγμα από ντόπιους φοιτητές, γιατρούς, συνδικαλιστές, ανθρώπους με κάποια σχέση με τις κοινότητες. Αλλά βέβαια, ο Μητσοτάκης και οι όμοιοί του δεν θα παραδεχτούν ποτέ ότι γνωρίζουν πόσο δύσπιστος είναι ο κόσμος απέναντί τους. Κρατήστε το ηθικό σας ψηλά!

Kαι ο σχολιασμός των απόψεων αυτών από έναν Έλληνα φίλο:

Την πρόταση για υποχρεωτικό εμβολιασμό για όλους τους ενήλικες την βρίσκω υπερβολική, δεν ταιριάζει νομίζω με τα δεδομένα ασθένειας, νοσηλείας και θανάτου. Αλλά για τους άνω των 60 μου φαίνεται λογική και ίσως να εξετάζονταν και για πάνω από τους 50. Σε κάθε περίπτωση για κάτω από 40 χρονών δεν βλέπω άμεση πιεστική ανάγκη, οπότε μπορεί να θεωρηθεί και ως άσκηση εξαναγκασμού και επιβολής κρατικής πυγμής, αν τεθεί ποτέ ο υποχρεωτικός εμβολιασμός όλων. Η άποψη για να συμμετέχουν οι ανεμβολίαστοι στα νοσήλια ανοίγει πρακτικές για καπνιστές, παχύσαρκους, ναρκομανείς και δεν ξέρω τι άλλο. Από την άποψη αυτή το 100ρικο του Κούλη, αν μάλιστα αύξανε βάσει εισοδήματος και ξεκίναγε παρακάτω για τους χαμηλοσυνταξιούχους δεν μου φαίνεται πολύ λάθος. Αλλά με την παρούσα μορφή του το κατοστάρικο δεν μπορεί να αποτρέψει ανεμβολίαστους με εισοδήματα άνω των 800-1000 ευρώ, καθώς αυτοί έχουν πάθος και θα αναλάβουν τα κόστη. Κινδυνεύει επομένως να αποδειχθεί ημίμετρο.

Πηγή: konstantakopoulos.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.