ΕΛΛΑΔΑ

Σε ένα 24ωρο κλείστηκαν 17.500

Επταπλασιάστηκαν τα ραντεβού για εμβολιασμό άνω των 60, μετά τα νέα μέτρα

Κατακόρυφη αύξηση στον αριθμό των ραντεβού για εμβολιασμό 1ης δόσης από τους άνω των 60 ετών παρατηρείται ένα 24ωρο μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα ραντεβού που έχουν είδη κλειστεί από πολίτες άνω των 60 ετών φτάνουν τις 17.500. Υπενθυμίζεται πως πριν από τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τον κορωνοϊό ο μέσος όρος των ραντεβού σε αυτές τις ηλικίες δεν ξεπερνούσε τα 2.600.

Η «έκρηξη» των ραντεβού για εμβολιασμό είχε φανεί ήδη από το πρωί, με τον γενικό γραμματέα συντονισμού της κυβέρνησης, Θανάση Κοντογεώργη, να αναφέρει, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, πως είχαν κλειστεί σχεδόν 10.000 ραντεβού για εμβολιασμό με την πρώτη δόση από πολίτες ηλικίας 60 ετών και άνω.
Στη Βουλή ο πρωθυπουργός θα εξηγήσει το μέτρο της υποχρεωτικότητας

Στο μεταξύ, κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους άνω των 60 ετών. Όπως αναφέρει, για επιτακτικούς λόγους προστασίας δημόσιας υγείας, εμβολιάζονται υποχρεωτικά κατά του κορωνοϊού Covid-19 όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή τους εντός της ελληνικής επικράτειας και έχουν γεννηθεί έως και 31η Δεκεμβρίου 1961. Τα πρόσωπα αυτά πρέπει να έχουν λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως και την 16η Ιανουαρίου 2022, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο.
Πώς θα παίρνουν τα χρήματα από τους ανεμβολίαστους

Πρόκειται για μια διαδικασία, που, προαπαιτεί κάποιες διοικητικές, τεχνικές και νομικές πράξεις ώστε μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης να μεταβιβάζονται τα δεδομένα εκείνα (ΑΜΚΑ, ΑΦΜ) από την ΗΔΙΚΑ στο taxisnet για τη βεβαίωση των προστίμων ανά ΑΦΜ.

Ουσιαστικά μέσω των βάσεων δεδομένων του δημοσίου, της ΗΔΙΚΑ, του emvolio.gov.gr και της παραμετροποίησης των στοιχείων που υπάρχουν στις μεγάλες πλατφόρμες που ελέγχει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μπορεί το δημόσιο να καταγράφει ποιοι άνω των 60 ετών έχουν εμβολιαστεί και ποιοι όχι. Στη συνέχεια θα μπορούν τα στοιχεία αυτά να αξιοποιούνται από την ΑΑΔΕ με τη διασταύρωση των ΑΜΚΑ και των ΑΦΜ στις περιπτώσεις των ανεμβολίαστων για τις βεβαιώσεις των προστίμων ανά προφιλ στο taxisnet.

Ποιοι εξαιρούνται:

(α) όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα εκατόν ογδόντα (180) ημερών από τη νόσηση και

(β) όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.

Άνω των 80 ετών οι περισσότεροι ανεμβολίαστοι

Οι ηλικιωμένοι άνω των 80 ετών καταγράφουν το μεγαλύτερο ποσοστό ανεμβολίαστων σε σχέση με τις άλλες ηλικιακές ομάδες, από 60 ετών και πάνω που τους αφορά η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Οι πολίτες αυτοί διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά, να καταλήξουν στην Εντατική και να πεθάνουν από την Covid-19. Είναι χαρακτηριστικό ότι τους τελευταίους δύο μήνες έχουν χάσει τη ζωή τους 2.746 ασθενείς άνω των 65 ετών, αντιπροσωπεύοντας το 82% του συνόλου των θανάτων για το ίδιο διάστημα.

Με βάση τα τελευταία ποσοστά συμμετοχής στην επιχείρηση «Ελευθερία» που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 15 Νοεμβρίου, και εάν υπολογίσει κανείς τον πληθυσμό σύμφωνα με αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. το 2020, συνολικά ανεμβολίαστοι από 60 ετών και πάνω είναι 553.981 πολίτες με το νούμερο αυτό να είναι ελαφρώς μικρότερο αυτή την στιγμή.

Από 60 έως 64 ετών ανεμβολίαστοι είναι 122.877 πολίτες, από 65 έως 69 ετών 91.351, από 70 έως 74 ετών 100.586, μεταξύ 75 και 79 ετών 53.589 και από 80 ετών και πάνω ανεμβολίαστοι είναι 185.578 πολίτες.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.