ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγωνία σε Μαξίμου-ΝΔ για την «πρόσληψη» της υποχρεωτικότητας από την κοινωνία

Γιατί διέβη τον Ρουβίκωνα ο Μητσοτάκης

Δεν έχει περάσει ούτε ένας μήνας από τότε που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωνε ότι «η υποχρεωτικότητα έχει εξαντλήσει τα όρια και τα περιθώρια» (Mega). Ωστόσο, χθες ο πρωθυπουργός διέβη τον Ρουβίκωνα και πλέον, η αγωνία στο Μέγαρο Μαξίμου και στην κυβερνητική παράταξη περισσεύει.

Η αγωνία είναι διπλή: αφενός, στην κυβέρνηση και στη ΝΔ περιμένουν να διαπιστώσουν αν εν τέλει θα αντέξει το ΕΣΥ ή αν θα καταρρεύσουν τα νοσοκομεία, καθώς μπορεί επιδημιολογικά να εμφανίζεται μία «επιπέδωση», όμως αυτή παρατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα, από 6 έως 8.000 κρούσματα την ημέρα. Το άλλο σκέλος της αγωνίας που παραλύει το πρωθυπουργικό επιτελείο, αλλά και πολλούς «γαλάζιους» εκτός κυβέρνησης, είναι πώς θα προσλάβει η κοινωνία αυτό το ακραίο αναμφίβολα μέτρο, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Το έχουν «μετρήσει»

Ασφαλώς, είναι αυτονόητο ότι πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αιφνιδιάσει τους πάντες και ανακοινώσει την υποχρεωτικότητα του εμβολίου και την ποινή των 100 ευρώ το μήνα, δεν είχε «μετρήσει» μόνο τα δεδομένα που φτάνουν από το σύστημα υγείας και τον ΕΟΔΥ, αλλά είχε «μετρήσει» το συγκεκριμένο μέτρο και ως σενάριο σε κυλιόμενες δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες, στην κυβέρνηση είχαν καταλήξει πως μεταξύ των 570.000 ανεμβολίαστων πολιτών, που είναι άνω των 60 ετών, η ΝΔ έπαιρνε πολύ χαμηλά ποσοστά εξαιτίας της στάσης αντίδρασης που είχαν οι εν λόγω στην εκστρατεία για τον εμβολιασμό και στην διαχείριση της πανδημίας. Στον αντίποδα, τα ευρήματα των κυλιόμενων μετρήσεων έδειξαν ότι ο σκληρός πυρήνας των ψηφοφόρων της ΝΔ που συνεχίζουν να έχουν εμπιστοσύνη στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αξίωναν δύο πράγματα: αφενός, να ληφθούν σκληρότερα μέτρα σε βάρος των ανεμβολίαστων, ώστε να «πειθαναγκαστούν να εμβολιαστούν, αφετέρου να μην «πληρώσει» τη στάση των ανεμβολίαστων η πλειονότητα των εμβολιασμένων πολιτών, που ευλόγως ζητούν να πάρουν τη ζωή τους πίσω.
Πέραν, όμως, των δημοσκοπικών ευρημάτων, αρμόδιες κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν το Matrix24.gr ότι και τα επιδημιολογικά δεδομένα ήταν «τρομερά». «Για να το αποφασίσει αυτό ο Μητσοτάκης πριν καν περάσει ένας μήνας από όταν έλεγε τα αντίθετα, αυτό σημαίνει πως αν δεν κάναμε κάτι τώρα, δε θα αποφεύγαμε lockdown σε δύο εβδομάδες», τονίζει κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας και τακτικός συνομιλητής του πρωθυπουργού, εξηγώντας ότι τα πράγματα βαίνουν προς εκτροχιασμό.
Πέραν αυτών, χθες βράδυ στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη επικρατούσε αισιοδοξία, καθώς μέσα σε μερικές ώρες από τις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις, τα νέα ραντεβού για εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 ετών ήταν σχεδόν τριπλάσια από τον ημερήσιο μέσο όρο των τελευταίων ημερών: ενώ, δηλαδή, τις τελευταίες 10 ημέρες όσοι πολίτες άνω των 60 έψαχναν να κάνουν εμβόλιο δεν ξεπερνούσαν τις 2.200 την μέρα, χθες ως αργά τη νύχτα είχαν κλείσει ηλεκτρονικώ τω τρόπω ραντεβού περισσότεροι από 6.500 ανεμβολίαστοι Έλληνες με ηλικία άνω των 60 ετών.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.