ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζυγίζει το πολιτικό κόστος της «επόμενης μέρας» ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Μαξίμου: Τρόμος για τα «τραύματα» της πανδημίας

Την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να εξουδετερώσει τις καταγγελίες για «ρεζερβέ κλίνες ΜΕΘ» με τον αρμόδιο υπουργό να προσφεύγει στη Δικαιοσύνη κατά του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, στο Μαξίμου συνειδητοποιούν ότι ακόμη κι αν το τέταρτο κύμα τεθεί υπό έλεγχο ως τα τέλη του χρόνου, τα πολιτικά τραύματα που θα αφήσει πίσω του στην κυβέρνηση δύσκολα θα επουλωθούν.

Το γεγονός ότι χθες σύσσωμη η κυβέρνηση έσπευσε συντονισμένα να «αμυνθεί» έναντι των καταγγελιών για «κρατημένα» κρεβάτια ΜΕΘ για «μεγαλόσχημους» δεν ήταν απλώς μία κίνηση πολιτικής αυτοσυντήρησης, αλλά ταυτοχρόνως και αποκαλυπτική του έντονου προβληματισμού που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου. Ήδη, οι μαρτυρίες των συγγενών ασθενών που πέθαναν (επειδή ήταν) διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ αρχίζουν να εμφανίζονται στην επικαιρότητα, ενώ τα ποιοτικά ευρήματα όλων των μετρήσεων που φτάνουν στο πρωθυπουργικό επιτελείο δείχνουν ότι οι πολίτες σε μεγάλα ποσοστά αποδοκιμάζουν την διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση.

Χωρίς αντίπαλο

Βεβαίως, στην κυβέρνηση βλέπουν με αισιοδοξία ότι τα κρούσματα έχουν πέσει κατά 1.000 περίπου ημερησίως την τελευταία εβδομάδα, ενώ οι βασικές επιστημονικές προβλέψεις που έχει στα χέρια του ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνουν ότι θα υπάρξει ένα ακόμη δύσκολο 15νθήμερο, ως τα τέλη του έτους, αλλά οι διασωληνωμένοι δε θα ξεπεράσουν τους 750. Με άλλα λόγια, η αντοχή του ΕΣΥ θα δοκιμαστεί μεν, αλλά δε θα επιβεβαιωθούν οι φόβοι για ανεξέλεγκτες καταστάσεις τύπου Μπέργκαμο. Βεβαίως, το κατά πόσον μπορεί να χαρακτηριστεί «υπό έλεγχο» η κατάσταση με περισσότερους από 100 διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ τη μέρα είναι μία μεγάλη συζήτηση, όμως στο Μαξίμου ο πήχης έχει τεθεί χαμηλά: θέλουν απλώς να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας…
Πάντως, ακόμη κι έτσι, αυτή τη φορά τα πράγματα για την κυβέρνηση δεν θυμίζουν καθόλου τον περυσινό Απρίλιο, όταν και πάλι «ξεχείλισε» το σύστημα με περισσότερους από 900 διασωληνωμένους και μετά το πέρασμα του δεύτερου επιδημικού κύματος, η κυβέρνηση κατάφερε να βρει βηματισμό. Τότε, όπως παραδέχονται κυβερνητικοί παράγοντες, ο φόβος των επαναλαμβανόμενων lockdown δεν άφηνε πολλά περιθώρια για… κριτική, ενώ η κοινωνία βρισκόταν ακόμη υπό το κράτος του φόβου για το «άγνωστο». Ωστόσο, το τέταρτο κύμα δεν είναι δεύτερο και, όπως λένε ακόμη και βουλευτές της ΝΔ, πλέον όλες οι φανερές ανεπάρκειες της κυβέρνησης έχουν αρχίσει να συζητούνται ευρύτατα: με άλλα λόγια, οι πολίτες πιστεύουν ότι δεν έχει ενισχυθεί το ΕΣΥ ότι θα έπρεπε και όσο θα ήταν δυνατό, αλλά και ότι δεν έγιναν ουσιαστικές κινήσεις ενίσχυσης ούτε στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Πέραν αυτού, είναι πλέον κοινή πεποίθηση ότι η εκστρατεία εμβολιασμού έχει αποτύχει, αφού η ασφυκτική κατάσταση που διαμορφώνεται εδώ και έναν μήνα στα νοσοκομεία είναι άμεση απόρροια του γεγονότος ότι σχεδόν 25% των πολιτών άνω των 60 δεν έχουν εμβολιαστεί για να προστατευθούν.
Όλα τούτα διαμορφώνουν ένα απρόβλεπτο σκηνικό για την κυβέρνηση που θυμίζει κινούμενη άμμο -κι αυτό παρά την αδυναμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παρουσιάσει μία ενιαία «γραμμή» για την πανδημία με αρχή, μέση και τέλος, που θα μπορούσε να φέρει σε πραγματικά δύσκολη θέση τον Κυριάκο Μητσοτάκη…

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.