ΚΟΣΜΟΣ

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

EastMed: To προβλέψιμο ελληνικό και κυπριακό Βατερλώ

Εδώ και χρόνια προειδοποιήσαμε με πολλά άρθρα μας -και σε μεγάλο βαθμό δυστυχώς μόνοι μας-  ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει ο αγωγός EastMed, κινδυνεύει όμως να χρησιμεύσει για να μας οδηγήσει σε καταστροφική σύγκρουση άνευ (ελληνικού) λόγου με την Τουρκία, προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων τρίτων.

Γράφοντας, για παράδειγμα, μερικές ημέρες μόνο πριν από την υπογραφή της συμφωνίας Μητσοτάκη-Αναστασιάδη- Νετανιάχου για τον EastMed, τον Ιανουάριο του 2020, υπογραμμίσαμε ότι «η υπογραφή της συμφωνίας δεν θα καταστήσει πιθανότερο τον αγωγό, έχει όμως ήδη προκαλέσει και θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερες αναταράξεις στην Ανατολική Μεσόγειο», αφού ο EastMed δεν θα γίνει μεν, μπορεί όμως να προκαλέσει κρίση και πόλεμο.

Την εποχή εκείνη η αναλογία άρθρων υπέρ και κατά του EastMed στη χώρα ήταν περίπου 10.000:1, πολύ μεγαλύτερη δηλαδή από την αναλογία πολιτών που πιστεύουν ότι η Γη είναι στρογγυλή και όχι επίπεδη. Σιγά μην έφερνε κανείς αντίρρηση σε ένα σχέδιο που ήθελε το Ισραήλ. Κι όταν πήγε να διατυπώσει ο Λιάκος του ΣΥΡΙΖΑ μια επιφύλαξη, ανέλαβε ο Πολάκης, δίκην καρικατούρας Ζαχαριάδη, να τον βάλει στη θέση του, κι ο κακομοίρης αναγκάστηκε να κατεβάσει ακόμα και την ανάρτηση που είχε κάνει.

Έξι μήνες μετά την υπογραφή αυτής της συμφωνίας Μητσοτάκη- Αναστασιάδη-Νετανιάχου, τον Ιανουάριο του 2020, η Τουρκία είχε επαναφέρει στο προσκήνιο σχεδόν όλες τις διεκδικήσεις της εις βάρος της Ελλάδας. Τις διεκδικήσεις αυτές η κυβέρνηση Ερντογάν είχε κληρονομήσει μεν από τους προκατόχους της πριν από 20 χρόνια, το 2000, είχε κρατήσει όμως εν υπνώσει επί δύο δεκαετίες. Κάθε φορά που γινόταν κάτι σχετικό με τον EastMed (η υπογραφή της συμφωνίας και εν συνεχεία οι επικυρώσεις σε Αθήνα, Λευκωσία και Ισραήλ, η Τουρκία αντιδρούσε με μία ακόμα κίνηση ή έγερση μιας ακόμα διεκδίκησης, έως ότου τις επανέφερε περίπου όλες σε ενέργεια). Την ίδια επίσης περίοδο και αντιστρέφοντας τη θέση που διατύπωνε επί σχεδόν 20 χρόνια, ο Τούρκος πρόεδρος αποφάσισε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Η σοβαρότερη βέβαια συνέπεια της όλης υπόθεσης ήρθε με τον πλου του «Ορούς Ρέις» το καλοκαίρι του 2020, όταν Ελλάδα και Τουρκία (φυσικά και η Κύπρος μαζί τους) έφτασαν τρεις φορές, σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας, στα πρόθυρα καταστροφικής (και για τις δύο χώρες) σύρραξης.

Ο γράφων δεν είναι εναντίον του πολέμου, αν η Τουρκία δοκιμάσει να καταλάβει ένα ελληνικό νησί, ή να προελάσει στην Κύπρο πέραν της Πράσινης Γραμμής. Σε τέτοιες περιπτώσεις ισχύει το ρηθέν από τον Γεώργιο Παπανδρέου («αν η Τουρκία ανοίξει την πόρτα του τρελοκομείου θα μπούμε κι εμείς μαζί»).

Αλλά είναι όντως για το τρελοκομείο, κυριολεκτικά και όχι μεταφορικά όποιος θέλει να ξεκινήσει πόλεμο για να αποτρέψει ερευνητικές δραστηριότητες σε αμφισβητούμενες θάλασσες, προκειμένου να εκβιάσει (για λογαριασμό πετρελαϊκών εταιρειών) οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας ή/και ΑΟΖ, για να διεκδικήσει θαλάσσιες ζώνες και την ελεύθερη διάβαση αγωγού αερίου. Δεν κάναμε πόλεμο για να προστατεύσουμε τους  Έλληνες της Κύπρου από την τουρκική εισβολή και θα κάνουμε για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα της αμερικανικής Exxon; Και μάλιστα εξαιτίας ενός αγωγού – φάντασμα, που ξέραμε εκ των προτέρων ότι δεν θα κατασκευαστεί ποτέ.

Τελικά, ο ελληνοτουρκικός πόλεμος απεφεύχθη το καλοκαίρι του 2020, διότι, ευτυχώς, ο Πρωθυπουργός δεν έκανε δεκτές προτάσεις και εισηγήσεις που του έγιναν, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από διπλωματικούς κύκλους (*). Η υπόθεση αυτή μας άφησε όμως πίσω της σημαντικότατες απώλειες σε θαλάσσια δικαιώματα στη Μεσόγειο (θα το εξηγήσουμε στη συνέχεια), μια επικίνδυνη ένταση με την Τουρκία και έναν εγκληματικό ανταγωνισμό εξοπλισμών.

Και αφού έγιναν όλα αυτά ήρθε τώρα η «Μαμά Αμερική» και στέλνει ένα μπουγιουρντί σε όλες τις πρωτεύουσες της περιοχής, περιλαμβανομένης της Αθήνας και της Λευκωσίας, με τη μορφή non paper, και μας λέει EastMed γιοκ! Και, ως γνωστόν, Αρχηγού παρόντος, πάσα αρχή παυσάτω.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση, που κραύγαζαν προ δύο ετών ενθουσιωδώς «ζήτω ο EastMed, ζήτω η Αμερική και το Ισραήλ, ζήτω ο Νετανιάχου», σε Ελλάδα και σε Κύπρο, ψάχνουν τώρα καμιά γωνιά σε συνοικιακό νεκροταφείο να θάψουν νύχτα το μεγάλο σχέδιο με όσο το δυνατό λιγότερους θεατές. Προσπαθούν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα και να συγκαλύψουν την απίστευτη ξεφτίλα και τον απίστευτο παραλογισμό είτε κάτω από αιδήμονα σιωπή, είτε κάτω από ένα βουνό ανακριβειών και ασυναρτησιών, όπως συμβαίνει πλέον σχεδόν για κάθε μεγάλο θέμα της χώρας. Τα ψέματα και οι ανακρίβειες, όχι οι εσφαλμένες απόψεις αλλά οι πραγματολογικές ανακρίβειες, κυριαρχούν σήμερα στην επικοινωνιακή σφαίρα και στην πολιτική ζωή και συνιστούν πλέον μείζονα εθνική, κοινωνική και πολιτική απειλή.

Επειδή εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε ανασκευή ενός βουνού από συνήθως «εθνικόφρονες» ασυναρτησίες, ακόμα και fake news, γύρω από τα εθνικά θέματα, προτείνουμε στους αναγνώστες να κάνουν ένα απλό τεστ. Ας πάρουν όποιο σάιτ διαβάζουν ή όποιον αναλυτή ή δημοσιογράφο θέλουν κι ας συγκρίνουν αυτά που γράφει τώρα για τον EastMed αίφνης και ας το συγκρίνουν με αυτά που έγραφε προ δύο ετών. Η μέθοδος είναι πολύ χρήσιμη ευρύτερα και τη συνιστούμε ενθέρμως για όλα τα θέματα. Θα διαπιστώσετε ποιους μπορείτε και ποιους δεν πρέπει να εμπιστεύεστε.

Και ναι μεν γλιτώσαμε την δια του πολέμου και άνευ λόγου (αφού δεν θα γινόταν έτσι κι αλλιώς ο αγωγός!) καταστροφή μας (εμάς δεν μας ενδιαφέρει αν θα καταστρεφόταν και η Τουρκία μαζί με μας, όπως δεν μας ενδιαφέρει να παίξει η χώρα μας τον ρόλο χρήσιμου ηλίθιου), δεν γλυτώσαμε όμως άλλες εξαιρετικά σοβαρές συνέπειες και κινδύνους στις και στους οποίους θα αναφερθούμε στο επόμενο άρθρο μας.

Σημείωση

(*) Σημειωτέον ότι, επί σειρά ετών, Έλληνες πολιτικοί και στρατιωτικοί ιθύνοντες, πιθανότατα ενθαρρυμένοι από τους Ισραηλινούς και τον Νετανιάχου,  έκαναν διάφορες «τσεκουράτες» δηλώσεις για το τι θα πράξουν έναντι της Τουρκίας, όπως π.χ. ο αρχηγός του Ναυτικού αντιναύαρχος Τσούνης που δήλωσε στις 3.12.19 προς τους στρατιωτικούς συντάκτες ότι, αν κάποιο τουρκικό ερευνητικό πλοίο παραβιάσει την ελληνική υφαλοκρηπίδα, «θα πάμε μπροστά, θα ρίξουμε κι όσες φάμε» (αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία» της 4-12-19, που αναφέρει άρθρο της Εφημερίδας Συντακτών στις 12-12-19). Αυτοί και πολλοί άλλοι «παλληκαρισμοί» δεν επιβεβαιώθηκαν, γεγονός που βεβαίως υπονομεύει σοβαρά την ελληνική αποτρεπτική ικανότητα και την ελληνική αξιοπιστία.

Ακόμα χειρότερο είναι ότι οι στρατιωτικοί και πολιτικοί ιθύνοντες της χώρας, όπως και οι αρθρογραφούντες και παριστάνοντες στα κανάλια τους ειδικούς, «δημοσιογράφοι», απόστρατοι, αλλά και καθηγητές ΑΕΙ (που εκπαιδεύουν μέλλοντες αξιωματικούς και διπλωμάτες) και εμφανίζονται κάθε τόσο στις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τα σάιτ και τις εφημερίδες, δεν φαίνεται από τις δηλώσεις τους να γνωρίζουν το νομικό καθεστώς των θαλασσών της Ανατολικής Μεσογείου, όπως επί παραδείγματι το ότι για να μιλήσουμε για ελληνική ή για τουρκική υφαλοκρηπίδα ή ΑΟΖ πρέπει να οριοθετηθούν προηγουμένως. Ή το γνωρίζουν και λένε ψέματα στην ελληνική κοινή γνώμη. Η ίδια η κυβέρνηση κατηγορούσε την Τουρκία ότι παραβιάζει την ελληνική υφαλοκρηπίδα, ώσπου, όταν ο Μητσοτάκης θέλησε να αρθρογραφήσει διεθνώς αναγκάστηκε να αναθεωρήσει την θέση της κυβέρνησης και να κάνει λόγο για διαφιλονικούμενη υφαλοκρηπίδα. Υπενθυμίζουμε ότι στο παρελθόν, Ελλάδα και Κύπρος έχουν καταβάλει τρομακτικό τίμημα στους επαγγελματίες εθνικόφρονες.

Πηγή: konstantakopoulos.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.