ΚΟΣΜΟΣ

«Δε μας αξίζει τέτοιος πρεσβευτής»

Guardian: «Πριονοκορδέλα» για τον νέο πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα

Μία εξαιρετικά απαξιωτική παρουσίαση επιφυλάσσει στον προταθέντα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν ως νέο πρεσβευτή στην Αθήνα, ο βρετανικός Guardian, που αναφέρεται χαρακτηριστικά στις «γκάφες» και τις αστοχίες του Τζορτζ Τσούνη, ο οποίος περνά σήμερα από ακρόαση στην αρμόδια επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας.

«Όταν ο Τσούνις ζητήσει επιβεβαίωση σε ακρόαση της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας την Τετάρτη, θα ελπίζει να αποφύγει την επανάληψη του ναυαγίου που ήταν η τελευταία του εμφάνιση εκεί πριν από οκτώ χρόνια», είναι η αρχή του άρθρου στην μεγάλη βρετανική εφημερίδα, εξηγώντας ότι τότε, ο κ. Τσούνης «ήταν ο υποψήφιος του Μπαράκ Ομπάμα για πρεσβευτής στη Νορβηγία». «Ταλαίπωρος και κακώς προετοιμασμένος, παραδέχτηκε ότι δεν είχε πάει ποτέ στη Νορβηγία και ανέφερε ότι η χώρα έχει πρόεδρο ενώ, ως συνταγματική μοναρχία, δεν έχει», αποκάλυψε η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι ο εν λόγω είχε υποστηρίξει ότι «το κόμμα της Προόδου της Νορβηγίας ήταν ένα από τα «περιθωριακά στοιχεία» που «εκτοξεύουν το μίσος τους» και επικρίθηκε από την κυβέρνηση της Νορβηγίας. Στην πραγματικότητα, το κόμμα της Προόδου ήταν μέρος του κυβερνητικού συνασπισμού».

Η εφημερίδα χαρακτηρίζει τον Τζορτζ Τσούνη «άτυχο υποψήφιο», υπενθυμίζει ότι υπέστη γελοιοποίηση όταν βγήκε σε εκπομπή του CNN και επικαλείται δηλώσεις του Μπρετ Μπρούεν, ανώτατου στελέχους του Λευκού Οίκου κατά την προεδρία Ομπάμα. «Τον σκίσανε σε κομμάτια», λέει ο Μπρούεν για την ακρόαση του Τσούνη στη Γερουσία, προσθέτοντας: «Η ιδέα ότι έχει μια δεύτερη ευκαιρία απλώς με σοκάρει». «Λοιπόν γιατί στο κόσμο θα στείλετε κάποιον σε μια σημαντική χώρα όπως η Ελλάδα –σε μια επικίνδυνη στιγμή– να μας εκπροσωπήσει εκεί που στα μάτια των περισσότερων χεριών εξωτερικής πολιτικής δεν μπορεί να κρατήσει σταθερά ορισμένα θεμελιώδη δεδομένα και δεν αξίζει να είναι πρεσβευτής στο Ουλάν Μπατόρ, πόσο μάλλον στην Αθήνα;», διερωτάται ο πρώην στενός συνεργάτης του Μπαράκ Ομπάμα.
Βεβαίως, η εφημερίδα σημειώνει ότι ο προταθείς από τον Τζο Μπάιντεν για την κομβική διπλωματική θέση στην Αθήνα είναι «δικηγόρος, προγραμματιστής και φιλάνθρωπος» που... «έχει δωρίσει τόσο στους Δημοκρατικούς όσο και στους Ρεπουμπλικάνους, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 1,3 εκατομμυρίων δολαρίων στον Ομπάμα το 2012». «Η υποψηφιότητά του για τη θέση στην Ελλάδα διατηρεί μια αμφιλεγόμενη αμερικανική πρακτική να κατονομάζει πολιτικούς δωρητές με μικρή ή καθόλου διπλωματική εμπειρία ως πρεσβευτές», σημειώνει η εφημερίδα. Λέγεται ότι υπάρχει απογοήτευση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ο Μπάιντεν, ο οποίος υποσχέθηκε να ανυψώσει τους διπλωμάτες σταδιοδρομίας, επέλεξε την πλειοψηφία των πολιτικών διορισθέντων κατά τον πρώτο χρόνο της θητείας του.

Η εφημερίδα φιλοξενεί και δηλώσεις του προέδρου της υπηρεσίας δημοσίων υποθέσεων Global Situation Room, που τονίζει ότι ο Τσούνης «είναι πιθανότατα ο χειρότερος υποψήφιος που έχει προτείνει ο Μπάιντεν και υπάρχει σκληρός ανταγωνισμός επειδή ο Μπάιντεν αγνόησε τις συμβουλές και τις ανησυχίες όσων έχουν διπλωματική εμπειρία, λέγοντας ότι τώρα δεν είναι ήρθε η ώρα να κάνετε πάρτι χάρη στους δωρητές σας». ««Πρέπει να έχουμε σοβαρή έμπειρη ηγεσία στις πρεσβείες μας στο εξωτερικό. Η όλη διαδικασία υποψηφιοτήτων μυρίζει παρασκηνιακές συμφωνίες και ευνοϊκές συναλλαγές, αλλά αυτό είπε ο Μπάιντεν ότι επρόκειτο να καθαρίσει», συνεχίσει ο ίδιος.

«Ο Λευκός Οίκος υπερασπίστηκε την υποψηφιότητά του, σημειώνοντας ότι ο Τσούνης μιλάει άπταιστα ελληνικά, συμμετέχει σε ελληνοαμερικανικές οργανώσεις και έχει ταξιδέψει πολλές φορές στην Ελλάδα. Ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης είπε: «Πιστεύουμε ότι ο κ. Τσούνης είναι κατάλληλος για αυτή τη θέση και η Γερουσία θα πρέπει να επιβεβαιώσει γρήγορα, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει τη σημαντική δουλειά που πρέπει να γίνει».

Όμως ο Chas Freeman, ένας συνταξιούχος διπλωμάτης καριέρας και πρώην πρεσβευτής στη Σαουδική Αραβία, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πέρυσι: «Πέρα από την ελληνική του κληρονομιά, δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε ότι είναι πιο ικανός να εκπροσωπήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Αθήνα από ό,τι ήταν στο Όσλο», σημειώνει ο Guardian.

«Όταν αρχίσει η ανάκριση...»

«Όταν αρχίσει η ανάκριση, ο Τσούνης θα βρίσκεται υπό σημαντική πίεση για να αποφύγει τα παραπατήματα που έκαναν την πρώτη του ακρόαση το 2014 αντικείμενο ευρέος χλευασμού. Ο Dennis Jett, καθηγητής στο Penn State School of International Affairs στην Πενσυλβάνια, είπε: «Ήταν η πιο αξιολύπητη ακρόαση που έχω δει ποτέ», συνεχίζει η εφημερίδα. Ο Τζετ, μάλιστα, προσθέτει: «Εκτός από το ότι δεν ήξερε τίποτα για τη νορβηγική κυβέρνηση, δεν ήξερε τίποτα για τα εμπλεκόμενα πολιτικά κόμματα, κάτι που επεσήμανε ο Μακέιν. Ήταν απλά απαίσιο. Νομίζω ότι τα προσόντα του είναι για γέλια. Κάπως εμείς στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουμε αυτή την εντύπωση ότι οποιοσδήποτε είναι επιτυχημένος επιχειρηματίας που τρυπώνει χρήματα μπορεί να είναι πρεσβευτής πρώτης κατηγορίας ή αποδεκτός πρεσβευτής. Είναι για γέλιο. Έχει αποδειχθεί ξανά και ξανά ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τίποτα για την κυβέρνηση».

Ο Jett, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Μοζαμβίκη και το Περού και συγγραφέας του βιβλίου American Ambassadors, συμμερίζεται τις ανησυχίες του σχετικά με τις διπλωματικές θέσεις που υπόκεινται σε ένα σύστημα pay-to-play. «Είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο που έχει ανοιχτή αγορά για την πώληση του τίτλου του πρέσβη», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.