ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ

Κουνέλι με μαυροδάφνη και μπαχαρικά

Μια συνταγή που θα δώσει στο γιορτινό τραπέζι σας γλυκόξινη γευστική νότα, μαζί με πλούσια αρώματα από μπαχαρικά, πορτοκάλι και δεντρολίβανο. Μία εξαιρετική συνταγή από την Γεωργία Κοφινά.

Μερίδες: 5-6, Χρόνος προετοιμασίας: 10', Χρόνος μαγειρέματος: 2:0', Έτοιμο σε: 2:10', Χρόνος αναμονής: 8 ώρες

Υλικά
1½ -2 κιλά κουνέλι, σε μερίδες
1½ φλιτζάνι νερό
½ φλιτζάνι ξίδι
1 κρεμμύδι μεγάλο, χοντροκομμένο
3-4 σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένες
½ φλιτζάνι κρασί μαυροδάφνη
1½ φλιτζάνι πηκτό χυμό ντομάτας
1 κλωνάρι δεντρολίβανο
φλούδα από ½ πορτοκάλι
2-3 φύλλα δάφνης
2 μικρά ξύλα κανέλας
4-5 σπυριά μπαχάρι
1 κουτ. τσαγιού κύμινο
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία
Μαρινάρετε το κουνέλι στο νερό και το ξίδι για 8 ώρες ή αποβραδίς. Μετά το στραγγίζετε και το σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180˚C. Πασπαλίζετε το κουνέλι με αλάτι και πιπέρι και το σοτάρετε σε λίγο λάδι μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Το σβήνετε με το κρασί και το τοποθετείτε στη γάστρα μαζί με τα υγρά του τηγανιού.

Προσθέτετε το υπόλοιπο λάδι στο τηγάνι και σοτάρετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε την ντομάτα, όλα τα μπαχαρικά και μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι. Όταν πάρουν βράση ρίχνετε την σάλτσα πάνω από το κουνέλι.

Προσθέτετε 1½ φλιτζάνι νερό, σκεπάζετε την γάστρα και ψήνετε το κουνέλι στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1½ ώρα μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Πρέπει να μείνει περίπου 1½ φλιτζάνι σάλτσα στο τέλος. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό κατά την διάρκεια του ψησίματος. Αφαιρείτε την κανέλα και την φλούδα πορτοκαλιού, σερβίρετε το κρέας με την σάλτσα του σε πιατέλα ή στα πιάτα και συνοδεύετε με μικρές ολόκληρες πατατούλες φούρνου.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Elena Jeffrey

Tips
Για τις πατάτες: Καθαρίζετε περίπου 750 γρ. πατατούλες και τις βάζετε σε ένα μπολ. Αναμιγνύετε 3-4 κουτ. σούπας λάδι με αλάτι, πιπέρι, και λίγο κύμινο. Ρίχνετε το μίγμα στις πατάτες και τις ανακατεύετε να καλυφθούν με το μίγμα. Στρώνετε τις πατάτες σε ταψί και τις ψήνετε στου φούρνο περίπου 1-1 ½ ώρα μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν.

Παραλλαγή: Μπορείτε να προσθέσετε καρότα ή σταφίδες και κουκουνάρι στο φαγητό.

Πηγή: olivemagazine.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.