ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προβληματισμός στο Μαξίμου για το κυβερνητικό σχήμα

Μεταπανδημικός και… προεκλογικός ανασχηματισμός!

Με τα προβλήματα στην οικονομία και την κοινωνία να παροξύνονται και την κυβερνητική συνοχή να αποδιαρθρώνεται διαρκώς, η συζήτηση στο στενό πρωθυπουργικό επιτελείο για την ανάγκη διορθωτικών κινήσεων στο υπουργικό συμβούλιο έχει ήδη επανέλθει.

Βεβαίως, έπειτα από 2,5 χρόνια πρωθυπουργίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πείσει ακόμη και τους πιο επιρρεπείς στα… σενάρια και τη σεναριολογία ότι δεν τού αρέσουν οι συχνοί ανασχηματισμοί, ούτε τα «αδειάσματα» και το «ανακάτεμα της τράπουλας» στο υπουργικό συμβούλιο. Συν τοις άλλοις, η παρούσα συγκυρία, κατά την οποία η χώρα είναι αντιμέτωπη με το πέμπτο κύμα της πανδημίας πριν καν εξομαλυνθεί η κατάσταση στην οικονομία και τα νοσοκομεία από τις επιπτώσεις του τέταρτου κύματος, προφανώς δεν αφήνει περιθώρια για αλλαγές. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι σε έναν πολύ στενό πυρήνα στο Μέγαρο Μαξίμου, η συζήτηση δεν έχει ανοίξει. Αντιθέτως, όπως μεταφέρουν αξιόπιστες, όσο και υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, είναι πως τις τελευταίες εβδομάδες έχει ενισχυθεί η αίσθηση ότι ο πρωθυπουργός προσωπικά έχει αρχίσει να «βαθμολογεί» τους υπουργούς του, έως εάν να βρισκόμαστε πριν την… απόδοση των τελικών βαθμών. «Αν μιλήσουμε με όρους σχολείου, η ατμόσφαιρα είναι λίγο πριν παρουσιαστούν οι βαθμοί για το τετράμηνο», σημειώνει σκωπτικά ανώτατη κυβερνητική πηγή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι -σιγά σιγά και κορωνοϊού επιτρέποντος, ασφαλώς- η συζήτηση για διορθωτικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα έχει αρχίσει να ανοίγει.

Δεύτερη ευκαιρία

Βεβαίως, η πραγματικότητα είναι πως ως τώρα, ο πρωθυπουργός ελάχιστα έχει να καταλογίσει στους υπουργούς του, αφού οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν βαθμολογηθεί πάνω από τη βάση ως προς τους στόχους που συνομολογούν με τον Γιώργο Γεραπετρίτη και το «επιτελικό κράτος». Όμως, το θέμα δεν είναι μόνο η απόδοση ενός εκάστου στο χαρτοφυλάκιό του, αλλά και η λειτουργία του ως μέλους της κυβέρνησης. Με άλλα λόγια, ο πρωθυπουργός δεν «βαθμολογεί» κάθε μέλος του υπουργικού συμβουλίου μόνο σε σχέση με το τί κάνει στο υπουργείο του, αλλά και πώς δρα ως μέλος της κυβέρνησης. Στο Μαξίμου δηλαδή, εκτιμάται κατά πόσον κάθε υπουργός υπερασπίζεται το έργο της κυβέρνησης στα δύσκολα ή επιλέγει την «λευκή απεργία» κάθε φορά που η κυβέρνηση είναι στριμωγμένη. Επίσης, προφανώς εκτιμάται αν οι υπουργοί συμβάλλουν στο να εκπέμπει η κυβέρνηση ενιαίο μήνυμα και εικόνα ή κατά πόσον δημιουργούν κακοφωνία, σύγχυση και πολιτικά προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση, προσώρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης απλώς σημειώνει και βαθμολογεί, αλλά πέραν τούτου ουδέν. Όμως, αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις πως όταν έρθει η κάμψη της διασποράς της «Όμικρον» θα έρθει και το τέλος της πανδημίας, τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να σκεφτεί σοβαρά να κάνει έναν σαρωτικό ανασχηματισμό, ώστε να στείλει μήνυμα στην κοινωνία ότι η χώρα γυρίζει σελίδα. Μένει, ασφαλώς, να φανεί αν αυτός ο ανασχηματισμός, εκτός από «μεταπανδημικός», θα είναι και… προεκλογικός.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.