ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργείο Εξωτερικών

Ν. Δένδιας: Η ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσει τις απειλές στην Αν. Μεσόγειο, τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου

Την ανάγκη να γίνει ειλικρινής συζήτηση για το τι απειλεί την ΕΕ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, πώς αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί και πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και οι αμφισβητήσεις του δικαιώματος κυριαρχίας, προέταξε σε δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, προσερχόμενος στην άτυπη Συνάντηση «Gymnich» των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στη Βρέστη.

«Το άτυπο Συμβούλιο σήμερα έχει να συζητήσει εξαιρετικά σημαντικά πράγματα. Καταρχήν, τη Στρατηγική Πυξίδα της ΕΕ, με ιδιαίτερη αναφορά στα θέματα απειλών κατά της ΕΕ. Ένας χώρος από όπου εκπορεύονται τέτοιες απειλές είναι η Ανατολική Μεσόγειος και νομίζω ότι επί τη βάσει αυτού θα πρέπει να γίνει μια ειλικρινής συζήτηση για το τι απειλεί την ΕΕ στην περιοχή αυτή και πώς αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί. Πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και οι αμφισβητήσεις της κυριαρχίας των κρατών-μελών της ΕΕ» τόνισε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο υπουργός Εξωτερικών συμμετέχει σε κοινό γεύμα εργασίας των υπουργών Εξωτερικών και των υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θέμα τη «Στρατηγική Πυξίδα». Στο γεύμα εργασίας θα παρουσιαστεί ένα αναθεωρημένο κείμενο, βασισμένο στις παρατηρήσεις και στις συζητήσεις μεταξύ των κρατών-μελών, οι οποίες είχαν λάβει χώρα τις προηγούμενες εβδομάδες.

Μάλιστα, το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση εργασίας με αντικείμενο συζήτησης την «Κατάσταση Ασφαλείας στην Ανατολική Ευρώπη».

Αύριο, Παρασκευή, μετά το πέρας της δεύτερης συνεδρίασης με αντικείμενο συζήτησης τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Κίνα, θα πραγματοποιηθεί γεύμα εργασίας, το οποίο θα παραθέσει η γαλλική προεδρία, με αντικείμενο συζήτησης τις σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αφρικανικής Ένωσης, ενόψει της σχετικής Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα (Φεβρουάριος 2022).

Αναφερθείς στη συζήτηση ΕΕ-Αφρικής μετά τις πρόσφατες επισκέψεις του σε αφρικανικές χώρες (Ρουάντα, Γκάνα, Νιγηρία, Αγκόλα, Γκαμπόν) ο Νίκος Δένδιας ανέδειξε τη σημασία της αφρικανικής ηπείρου, σημειώνοντας πως υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να συζητηθούν. «Η Αφρική είναι η ήπειρος με τον ραγδαία αυξανόμενο πληθυσμό και με τη μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη, είναι ένα κομμάτι από το μέλλον του πλανήτη» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως η ΕΕ, ως οικονομικός χώρος δίπλα στην Αφρική, έχει πολλά να συζητήσει με αυτήν και πολλά να συνεισφέρει στο μέλλον της.

Σημειώνεται πως τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια υποδέχθηκαν στην άτυπη Συνάντηση «Gymnich» των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στη Βρέστη, ο Γάλλος ομόλογός του Ζαν Ιβ Λε Ντριαν και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.