ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στόχος της κυβέρνησης να μην προκληθεί το περυσινό χάος σε δρόμους και ηλεκτροδότηση

Συναγερμός για την «Ελπίδα» στη σκιά της... «Μήδειας»

Διάχυτη είναι η αγωνία στο Μέγαρο Μαξίμου για την εξέλιξη του κύματος κακοκαιρίας με το κωδικό όνομα «Ελπίς», καθώς για μία ακόμη φορά το «επιτελικό κράτος» έρχεται αντιμέτωπο με τις αντοχές του.

Βεβαίως, προσώρας τα πράγματα κυλούν σχεδόν ομαλά, ενώ η κατάσταση στους δρόμους, ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας, είναι τέτοια που μάλλον δικαιολογεί την απόφαση της Περιφέρειας, αλλά και του υπουργείου Παιδείας, να κλείσουν τα σχολεία σήμερα και αύριο και να επανέλθουν στο καθεστώς της τηλεκπαίδευσης –κι αυτό παρά τις διαμαρτυρίες των γονέων τόσο για τα ίδια τα σχολεία, όσο όμως και για τους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία. Εξάλλου, με δεδομένο ότι αρκετοί εργαζόμενοι έχουν ήδη προβλήματα με τους εργοδότες τους, μία βασική «γκρίζα ζώνη» που αναδεικνύεται κάθε φορά που αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία της εκπαίδευσης αφορά στις άδειες ειδικού σκοπού και στην έλλειψη ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου για το θέμα.

Συναγερμός

Βεβαίως, αυτή τη στιγμή το μείζον πρόβλημα της κυβέρνησης δεν αφορά στα σχολεία, αλλά σε... όλα τα υπόλοιπα: στο Μαξίμου παραμένει «ζωντανό» το φάντασμα της «Μήδειας», όταν πέρυσι το χειμώνα τα βόρεια προάστια των Αθηνών είχαν μείνει επί πέντε ημέρες χωρίς ρεύμα, καθώς η χιονόπτωση είχε ρίξει πολλούς στύλους της ΔΕΗ και ο ΔΕΔΔΗΕ είχε δεσμευθεί να υπογειοποιήσει τα καλώδια. Ταυτοχρόνως, η κυβέρνηση δεχόταν βολές για το γεγονός ότι είχε κλείσει την Εθνική Οδό στο ύψος της Μαλακάσας με... πέντε πόντους χιόνι. Παρότι τότε το Μαξίμου έλεγε «καλύτερα κλειστή Εθνική Οδός παρά κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές, η πραγματικότητα είναι πως το μέτρο κρίθηκε υπερβολικό και είχε δείξει τον φόβο της κυβέρνησης μήπως βρεθεί αντιμέτωπη με καταστάσεις επείγουσες και την ανάγκη απεγκλωβισμού οδηγών. Τούτου δοθέντος, αυτή τη φορά η κατεύθυνση είναι να μην κλείσει η Εθνική Οδός ολοκληρωτικά, παρά μόνο σε ορισμένα σημεία και μόνο για τα φορτηγά. Βεβαίως, από την ώρα που γράφονται τούτες οι γραμμές πολλά πράγματα μπορεί να έχουν αλλάξει και το Matrix24.gr θα σας κρατούν ενήμερους-ες λεπτό προς λεπτό. Όμως, όπως και να έχει, η εντολή του πρωθυπουργού προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς είναι ότι αυτή τη φορά, το «επιτελικό κράτος» πρέπει να δείξει... άλλα αντανακλαστικά.

Πολιτική σύγκριση

Σημειωτέον ότι το «φάντασμα» της «Μήδειας» δεν αποτελεί μόνο πραγματική πρόκληση για την κυβέρνηση, αλλά και πολιτικό πρόβλημα: με άλλα λόγια, στο Μαξίμου είχαν διαπιστώσει από τις κυλιόμενες μετρήσεις πως το προφίλ της κυβέρνησης είχε τρωθεί σημαντικά από την αδυναμία του «επιτελικού κράτους» να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του. Μάλιστα, με δεδομένο ότι η ΝΔ είχε ασκήσει εντονότατη αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ απ’ αφορμή όλα τα έντονα καιρικά και φυσικά φαινόμενα, το «φάντασμα» της «Μήδειας» τρομάζει το Μαξίμου καθώς όσα έγιναν πέρυσι το χειμώνα ή η ολοσχερής καταστροφή της Εύβοιας πλήττουν την κυβέρνηση στο μαλακό της υπογάστριο: σε αυτό που έλεγε, δηλαδή, η ΝΔ στους πολίτες και πριν τις εκλογές, ότι δηλαδή «εμείς μπορούμε καλύτερα»>

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.