ΚΟΣΜΟΣ

Ανακοίνωσε συριακή μη κυβερνητική οργάνωση

Συρία: Συγκρούσεις κοντά στη φυλακή Γκουαϊράν όπου έγινε η επίθεση του ΙΚ

Σποραδικές συγκρούσεις σημειώθηκαν σήμερα, Σάββατο, μεταξύ των κουρδικών δυνάμεων και μελών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) κοντά σε φυλακή της βορειοανατολικής Συρίας, όπου παραμένουν οχυρωμένοι τζιχαντιστές, ανακοίνωσε συριακή μη κυβερνητική οργάνωση.

Δεκάδες μαχητές του Ισλαμικού Κράτους εξαπέλυσαν επίθεση στις 20 Ιανουαρίου κατά της φυλακής Γκουαϊράν στην επαρχία Χασάκα, περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχο των Κούρδων, για να απελευθερώσουν συμμαχητές τους.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) υπό την ηγεσία των Κούρδων, οι οποίες πρωτοστατούν στην καταπολέμηση του ΙΚ στη Συρία, είχαν δηλώσει την Τετάρτη ότι ανέκτησαν τον έλεγχο της φυλακής, έπειτα από έξι ημέρες σφοδρών μαχών.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που διαθέτει πολύ μεγάλο δίκτυο πηγών στη Συρία, έκανε λόγο σήμερα για "συγκρούσεις κοντά στη φυλακή μεταξύ των SDF και των κουρδικών Δυνάμεων Εσωτερικής Ασφάλειας (ISF) από τη μια πλευρά, και μελών του ΙΚ από την άλλη" οι οποίοι κρύβονταν στις γειτονιές που είναι δίπλα στη φυλακή.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, τέσσερις τζιχαντιστές κρατούν ομήρους έναν τοπικό αξιωματούχο και τρεις πολίτες μέσα σε ένα κτίριο της συνοικίας Γκουαϊράν.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις και οι Δυνάμεις Εσωτερικής Ασφάλειας περικυκλώνουν το κτίριο, με την υποστήριξη αμερικανικών δυνάμεων, ενώ ελεύθεροι σκοπευτές έχουν λάβει θέση στις στέγες παρακείμενων κτιρίων, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, σποραδικά πυρά ακούγονται σε αυτή την περιοχή.

Παρότι οι κουρδικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο της φυλακής και πολλοί τζιχαντιστές παραδόθηκαν ή συνελήφθησαν, μέλη του ΙΚ εξακολουθούν να κρύβονται στη φυλακή ή στη γύρω περιοχή, αρνούμενοι να παραδεχτούν την ήττα.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, δεκάδες μεταξύ αυτών βρίσκονται στο βόρεια πλευρά της φυλακής και είναι "δύσκολο να τους στοχεύσουν από αέρος ή να υπάρχει πρόσβαση από την ξηρά".

Ο εκπρόσωπος των SDF Φαρχάντ Σάμι δήλωσε ότι αν οι τζιχαντιστές δεν παραδοθούν, οι κουρδικές δυνάμεις θα καταφύγουν σε "στρατιωτική" λύση.

Από την 20ή Ιανουαρίου, οι κουρδικές δυνάμεις εμποδίζουν τους δημοσιογράφους να εισέλθουν στη συνοικία Γκουαϊράν ή να προσεγγίσουν την φυλακή.

Η επίθεση του ΙΚ, που θεωρείται η μεγαλύτερη μετά την ήττα της τζιχαντισιτκής οργάνωσης πριν από τρία χρόνια, έχει προκαλέσει τον θάνατο 260 και πλέον ανθρώπων από την 20ή Ιανουαρίου: 180 τζιχαντιστών, 73 μαχητών και μελών της κουρδικής αστυνομίας και επτά αμάχων, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.