ΚΟΣΜΟΣ

Bρετανική μετεωρολογική υπηρεσία

Η μέγιστη προειδοποίηση για ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω της καταιγίδας Eunice επεκτείνεται και στο Λονδίνο

Μεγάλα τμήματα του Ηνωμένου Βασιλείου, μεταξύ των οποίων και το Λονδίνο, τέθηκαν σήμερα υπό μέγιστο μετεωρολογικό συναγερμό και ο στρατός είναι έτοιμος να αναπτυχθεί προκειμένου να αντιμετωπίσει την καταιγίδα Eunice που άρχισε να πλήττει τη χώρα με εξαιρετικά ισχυρούς ανέμους.

Πολλές πτήσεις ακυρώθηκαν στα αεροδρόμια της πρωτεύουσας. Εκατομμύρια Βρετανοί κλήθηκαν να παραμείνουν στα σπίτια τους από τη βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία (Met Office), που εξέδωσε χθες, Πέμπτη, κόκκινο συναγερμό --το υψηλότερο επίπεδο-- για τη νοτιοδυτική Αγγλία και τη νότια Ουαλία.

Κάτι σπάνιο, η μετεωρολογική υπηρεσία εξέδωσε σήμερα το πρωί δεύτερο μέγιστο συναγερμό αυτή τη φορά για το νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας, για πρώτη φορά αφού τέθηκε σε ισχύ αυτό το σύστημα συναγερμού το 2011.

Ο υφυπουργός Ασφάλειας Ντάμιαν Χιντς κάλεσε τους Βρετανούς "να λάβουν τις προφυλάξεις τους και να παραμείνουν σε ασφαλές μέρος", καθώς οι ριπές ανέμου μπορεί να φθάσουν τα 145 χλμ. την ώρα στις ακτές και έως τα 130 χλμ. την ώρα στην ξηρά.

"Υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή στη διάρκεια τέτοιου είδους μετεωρολογικών γεγονότων", δήλωσε στο Sky News, υπογραμμίζοντας πως ο στρατός είναι έτοιμος να αναπτυχθεί για να αντιμετωπίσει την καταιγίδα που μπορεί να είναι μία από τις μεγαλύτερες των τριών τελευταίων δεκαετιών.

Το απόγευμα προβλέπεται να συγκληθεί επείγουσα διυπουργική σύσκεψη για να συζητήσει την απόκριση στην καταιγίδα.

Η βρετανική υπηρεσία Περιβάλλοντος προειδοποίησε επίσης πως μπορεί να σημειωθούν σημαντικές πλημμύρες και η πλειονότητα των σχολείων στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας είναι κλειστά σήμερα.

Η αεροπορική εταιρία British Airways ακύρωσε "έναν ορισμένο αριθμό πτήσεων" και οι σιδηροδρομικές εταιρίες κάλεσαν τους χρήστες τους "να μην ταξιδέψουν", προειδοποιώντας ότι αλλαγές στα δρομολόγια μπορεί να ανακοινωθούν την τελευταία στιγμή.

Το βρετανικό δίκτυο αυτοκινητοδρόμων έκανε επίσης λόγο για "ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο" για ατυχήματα. Στην Ουαλία, διακόπηκε η κυκλοφορία των λεωφορείων και των τρένων.

Περισσότερα από 55.000 νοικοκυριά ήταν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα σήμερα το πρωί στη γειτονική Ιρλανδία, όπου όλα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα, σύμφωνα με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση RTE.

Μια άλλη καταιγίδα , η Dudley, προκάλεσε προβλήματα, λιγότερο σημαντικά, στη Σκωτία και στη βόρεια Αγγλία προχθές Τετάρτη, αφήνοντας πολλά νοικοκυριά χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.