ΚΟΣΜΟΣ

Δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νικόλοφ

Βουλγαρία-BTA: Υπ. Ενέργειας: Υπάρχει πόλεμος κατά της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης

Πόλεμος μαίνεται κατά της ενεργειακής πολιτικής της βουλγαρικής κυβέρνησης, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νικόλοφ, οποίος έδωσε έκτακτη συνέντευξη Τύπου για να αποδοκιμάσει τους ισχυρισμούς ότι η νέα διοίκηση της κρατικής Bulgargaz πούλησε 60.000 MWh φυσικού αερίου στην Ρουμανία βάσει προηγούμενων συμφωνιών.

Δήλωσε ότι δεν επρόκειτο για μία αλλά για 18 συμφωνίες και ο συνολικός όγκος τους φυσικού αερίου ανέρχεται σε 37.600 και όχι 60.000 MWh. Οι συμφωνίες δεν κλείσθηκαν σε δευτερόλεπτα, είπε εννοώντας ότι επρόκειτο για ήδη κλεισμένες συμφωνίες.

«Αυτή ειδικά την χρονική στιγμή και σε αυτήν την διεθνή κατάσταση, κατά την διάρκεια της συνάντησής μας στο Μπακού και μόλις πριν από την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Gazprom Export για την επαναδιαπραγμάτευση των όρων μακροπρόθεσμων συμβολαίων και την προμήθεια νέων ποσοτήτων, θεωρώ ότι τέτοιοι ισχυρισμοί και δηλώσεις από πρώην υπουργούς Ενέργειας, αντιπροέδρους της κυβέρνησης και άλλα πολιτικά πρόσωπα δεν είναι τίποτε λιγότερο από μία συντονισμένη επίθεση κατά των βουλγαρικών εθνικών συμφερόντων», δήλωσε ο Νικόλοφ.

Οι επιθέσεις κατά της νέας διοίκησης της Bulgargaz προέρχονται από τον πρώην υπουργό Ενέργειας Ρουμέν Οβτσάροφ, ο οποίος απέσπασε την δημόσια προσοχή προς τις πωλήσεις της Παρασκευής και δήλωσε ότι η νέα διοίκηση ενεργεί ακριβώς όπως και η παλιά, η οποία αντικαταστάθηκε για επιδίωξη εταιρικών κερδών εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος.

Ο υπουργός Ενέργειας δήλωσε ότι η Bulgargaz έχει την υποχρέωση να διατηρεί ισορροπία φυσικού αερίου και ότι οι πωλήσεις φυσικού αερίου στην ελεύθερη αγορά δεν πρέπει να προκαλούν έκπληξη. «Η Bulgargaz έχει υποχρέωση να διαχειρίζεται τα πλεονάσματα και πλεονάσματα δημιουργούνται κατά την διάρκεια των διαστημάτων ηπιότερων καιρικών συνθηκών όταν μειώνεται η κατανάλωση των νοικοκυριών».

Με τις δηλώσεις του άφησε να εννοηθεί ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση το πλεόνασμα ανερχόταν στο 14% της σχεδιαζόμενης κατανάλωσης της ημέρας.

Είπε επίσης ότι η νέα διοίκηση της Bulgargaz ανέλαβε καθήκοντα την Παρασκευή.

Αυτό που πραγματικά επιτεύχθηκε από τις συμφωνίες της Παρασκευής ήταν «η καλύτερη τιμή» και η Bulgargaz είχε κέρδος 1,5 εκατομμύριο λέβα, πρόσθεσε.

Ο υπουργός έκανε λόγο για «κενό ρευστότητας 200 εκατομμυρίων λέβα» στην Bulgargaz καθώς οι μελλοντικές υποχρεώσεις πληρωμής υπερβαίνουν τα 650 εκατομμύρια λέβα.

Ωστόσο, όλες οι συμβατικές της υποχρεώσεις θα τηρηθούν, πρόσθεσε.

Ηταν κατηγορηματικός για το γεγονός ότι χωρίς τις συμφωνίες της Παρασκευής, το 14% πλεονάσματος θα είχε κοστίσει στην εταιρεία απώλειες 12,5 λέβα ανά MWh.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.