ΕΛΛΑΔΑ

Δείτε την ομιλία του

Οικουμενικός Πατριάρχης: Η Θεομήτωρ να τερματίσει τον αποτρόπαιο πόλεμο στην Ουκρανία

«Η ειρήνη σήμερα είναι βαθύτατα τραυματισμένη στη μαρτυρική ουκρανική γη», επισήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος χοροστάτησε κατά τον Μ. Εσπερινό της παραμονής του Ευαγγελισμού, στον πανηγυρίζοντα Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας Προπόδων Ταταούλων.

Αναλυτικότερα, στην ομιλία του ο Παναγιώτατος, στο τέλος της Ι. Ακολουθίας, τόνισε:

«Γι' αυτό και εμείς ήλθαμε απόψε για άλλη μία χρονιά εδώ για να προσκυνήσουμε την αγνή κόρη της Ναζαρέτ, και για να απευθύνουμε προς αυτήν και μία ιδιαίτερη παράκλησι: να τερματίση τον αποτρόπαιο πόλεμο στην Ουκρανία και όλες τις συμφορές που αυτός έχει επισωρεύσει, να υπερμαχήση του ευσεβούς ουκρανικού λαού, να τον θέση υπό την θείαν σκέπην της και να τον εξαγάγη εις αναψυχήν, ύστερα από την αβάστακτη αυτή δοκιμασία που βιώνει επί ένα ολόκληρο μήνα. Απόψε ενώνουμε τις προσευχές μας για να φθάση το μήνυμα του Ευαγγελισμού, αυτή η φωνή αισιοδοξίας και ελπίδος, αυτή η προκήρυξι χαράς και παρηγορίας, η καλή αγγελία της ευδοκίας του Θεού, στη ματωμένη Ουκρανία που τόσο πολύ το έχει ανάγκη.

Και είμαστε βέβαιοι ότι η Θεομήτωρ μπορεί να το κάνη, διότι εισακούεται από τον Υιό της, διότι έχει παρρησία παρ' Αυτώ, διότι του έδωσε σάρκα και τον έφερε στο κέντρο του δράματος της ιστορίας μας, για να μας λυτρώση».

Στη συνέχεια, ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Κυρίας Θεοτόκου, επισημαίνοντας τα εξής:

«Χωρίς τίποτε να γνωρίζη εκ των προτέρων, χωρίς καμμία προς αυτήν προειδοποίησι, ήταν προετοιμασμένη η Παρθένος Μαριάμ για το μυστήριο αυτό της θείας μητρότητος. Υπήρξε νυφικός θάλαμος χωρίς να περιμένη τον Νυμφίο. Ήταν ουρανός χωρίς να γνωρίζη ότι μέσα από αυτήν επρόκειτο να ανατείλη ο Ήλιος, όπως λέγει ο Άγιος Νικόλαος ο Καβάσιλας.

Έτσι, έφθασε η αρετή η δική της να σταματήση την κακία των ανθρώπων όλων των εποχών και η αγάπη της να περιβάλη όλους τους λαούς της γης. Μας αγαπά δε τόσο πιο βαθιά όσο έχουμε την ανάγκη της μεσιτείας της προς τον Υιό και Θεό της και της μητρικής στοργής και προστασίας της, όπως τα προσφιλή της τέκνα στην Ουκρανία. Χάρις στην Παναγία Μητέρα μας ανατέλλει ο καινούργιος κόσμος του Θεού. Κόσμος σωτηρίας, αρετής, ελευθερίας και ομορφιάς».

Εκφράζοντας τη συγκίνησή του για το φετινό προσκύνημά της Ομογένειας και του ιδίου προσωπικώς στον καλλιμάρμαρο ναό της Παναγίας, στους Πρόποδες Ταταούλων, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερα κατανυκτική εορταστική ατμόσφαιρα, στην οποία συνέβαλε και η μελωδική εκτέλεση των ύμνων της μεγάλης εορτής του Ευαγγελισμού από τη Χορωδία του Συνδέσμου Μουσικοφίλων Πέραν, «του ιστορικού αυτού συλλόγου της ενταύθα Ομογενείας μας».

«Συγχαίρουμε και ευλογούμε πατρικώς άπαντα τα εκλεκτά μέλη του Συνδέσμου, όχι μόνον για την καθ' όλα άρτια εμφάνισί τους, καρπού πολυώρου προετοιμασίας, αλλά και για το γεγονός ότι με τη σημερινή παρουσία τους κρατούν ζωντανή και συνεχίζουν μία παράδοσι δεκαετιών, η οποία θέλει τη χορωδία του Συνδέσμου να προσέρχεται και να λαμπρύνη έτι περαιτέρω τον Μέγαν Εσπερινόν της εορτής στο ιερό αυτό προσκύνημα της Ομογενείας μας, ψάλλουσα του Ευαγγελισμού τα ρήματα, ρήματα σωτηρίας, μεγάλης χαράς και ειρήνης του κόσμου».

Στη συνέχεια, ο Παναγιώτατος εξέφρασε την πατριαρχική ευαρέσκειά του προς τον Μητροπολίτη Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανο, «τον φιλακόλουθον και μουσικολογιώτατον Επόπτην της Περιφερείας Ταταούλων, ο οποίος με πολύ ζήλο και με απόλυτη αφοσίωσι προς το καθήκον εργάζεται και συνεργάζεται για την προαγωγή των εδώ Κοινοτήτων μας, καθώς και για την πνευματική οικοδομή εν Χριστώ των εν αυταίς ευσεβών Χριστιανών μας».

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Διάκονος Οικουμένιος, κωδικογράφος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.

Επίσης, συνεχάρη τον ιερατικώς προϊστάμενο Οικονόμο της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως Φιλόθεο Κελεπούρη, καθώς και τον πρόεδρο της Εκκλησιαστικής Επιτροπής, Κοσμά Κοσμάογλου, και τους συνεργάτες του, για το επιτελούμενο έργο στην Κοινότητα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.