ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα η συζήτηση στη Βουλή για την ρωσική εισβολή

Μυρίζει «μπαρούτι» για το Ουκρανικό και στην Αθήνα

Η… αιώνια «ασθένεια» της ελληνικής πολιτικής σκηνής, δηλαδή οι κομματικές σκιαμαχίες και συγκρούσεις επί παντός του επιστητού, επιβεβαιώνεται και σε ό,τι αφορά το Ουκρανικό, καθώς ενώ όλα τα κόμματα -και κυρίως τα δύο μεγάλα- αναγνωρίζουν τις ίδιες στρατηγικές και εθνικές προτεραιότητες για τη χώρα, η κατάσταση στην Ελλάδα μυρίζει «μπαρούτι».

Αυτό το «μπαρούτι», μάλιστα, αναμένεται να εκραγεί σήμερα, κατά την ειδική συζήτηση που θα διεξαχθεί στη Βουλή προκειμένου το Σώμα να ενημερωθεί για την στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο Ουκρανικό, καθώς ήδη οι πρώτες αποφάσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, έχουν πυροδοτήσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση.

Κόντρα για το «πολεμικό υλικό»

Εξάλλου, ήδη από προχθές, ο ΣΥΡΙΖΑ, με δήλωση του τομεάρχη Εξωτερικών του κόμματος, Γιώργου Κατρούγκαλου, έχει διαφωνήσει με την απόφαση του πρωθυπουργού για αποστολή πολεμικού υλικού, επισημαίνοντας ότι αν ήταν στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, «θα έστελνε μόνο ανθρωπιστική βοήθεια και όχι πολεμικό υλικό». Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ -όπως και το ΚΙΝΑΛ- εγκαλούν την κυβέρνηση για ελλιπή ενημέρωση, με πολλά στελέχη να επισημαίνουν ότι δεν είναι δυνατόν να τείνει η Ελλάδα να… αλλάξει αμυντικό δόγμα και να μην έχουν ενημερωθεί, έστω, τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Πόλεμος για το ΝΑΤΟ

Σημειωτέον ότι τα «τύμπανα του πολέμου» στην Ελλάδα ηχούν ήδη και με δεδομένο ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, άφησε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο να στείλει και μαχητικά αεροσκάφη στην Πολωνία η Ελλάδα, αν το ΝΑΤΟ λάμβανε μία τέτοια απόφαση. Και μπορεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να επανέλαβε απλώς ότι η Ελλάδα είναι «απολύτως ευθυγραμμισμένη» με τους συμμάχους της, ωστόσο οι επιθέσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ εντάθηκαν, αφού αυτό εξελήφθη ως μία έμμεση παραδοχή ότι το ενδεχόμενο να πάνε ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη στην Πολωνία είναι ανοιχτό.

Στη… μέση το ΚΙΝΑΛ

Παράλληλα, τα πυρά ανταπέδωσε και η κυβέρνηση, καθώς πέραν των αιχμών που άφησε ο Γιάννης Οικονόμου, ευθείες κατηγορίες περί «ίσων αποστάσεων» άφησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι κάνει μικροπολιτική επί του πολέμου. Ταυτοχρόνως, να ισορροπήσει σε δύο βάρκες επιχείρησε (για μία ακόμη φορά) το ΚΙΝΑΛ, καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης στήριξε την αποστολή πολεμικού υλικού, αλλά κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη ενημέρωσης και τον ΣΥΡΙΖΑ για… ίσες αποστάσεις.
Άλλωστε, ενδεικτικό του ότι όλοι οι «παίκτες» στο πολιτικό σκηνικό είναι έτοιμοι για… ανάφλεξη είναι το γεγονός ότι χθες, η ΝΔ, μέσω δημοσιευμάτων, στοχοποίησε την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την αποχή των ευρωβουλευτών από σχέδιο ψηφίσματος για τη δανειοδότηση της Ουκρανίας. Βεβαίως, όπως επισήμαναν χθες, απαντώντας, τόσο ο επικεφαλής της ευρωομάδας, Δημήτρης Παπαδημούλης, όσο όμως και ο Κώστας Αρβανίτης, η ψηφοφορία είχε γίνει πριν την ρωσική εισβολή και το ψήφισμα αφορούσε στην… εμπλοκή του ΔΝΤ στην Ουκρανία και την εκταμίευση δόσεων όταν θα εκπληρώνονται συγκεκριμένοι όροι της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής -Μνημόνιο, δηλαδή.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.