ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παντελής Τζωρτζάκης στο ESG Athens Symposium 2022

Νέο χρηματοδοτικό εργαλείο που συνδυάζει δάνεια έως 400.000€ και επιδότηση με κριτήρια ESG

Ένα καινούριο χρηματοδοτικό εργαλείο το «Innovation Loan» θα παρουσιάσει σε λίγες εβδομάδες η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα – HDB όπως ανακοίνωσε κατά την ομιλία του στο ESG Athens Symposium 2022 ο εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας – HDB κ. Παντελής Τζωρτζάκης.

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα-HDB έχει σχεδιάσει ένα νέο χρηματοδοτικό προϊόν για την «καινοτομία και το ESG» το οποίο θα συνδυάζει για πρώτη φορά τραπεζικό δανεισμό με κρατική επιχορήγηση.

Συγκεκριμένα, εταιρείες που διαθέτουν επενδυτικό πλάνο το οποίο συνδέεται με καινοτόμες δράσεις/κριτήρια ESG και θα αποσκοπεί στην αύξηση της βιωσιμότητάς και της ανταγωνιστικότητάς τους, θα μπορούν να λάβουν δάνεια  ύψους  25.000 ευρώ έως 400.000 ευρώ, έως δεκαετούς διάρκειας με περίοδο χάριτος έως και 3 χρόνια.

Εφόσον κατά την υλοποίηση του σχεδίου διαπιστωθεί ότι πληρούνται  τα ESG κριτήρια και οι προδιαγραφές καινοτόμου δράσης, το 20% του δανείου θα μετατρέπεται σε επιχορήγηση, με εξόφληση μέρους του δανείου.  Αν δηλαδή μια επιχείρηση λάβει δάνειο ύψους 400.000 ευρώ, οι 80.000 ευρώ μπορούν να χαρακτηριστούν επιχορήγηση και να αποπληρώσουν το δάνειο, εφόσον επιτευχθούν τα κριτήρια καινοτομίας και ESG.

Όπως εξήγησε ο κ. Παντελής Τζωρτζάκης, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, μιλώντας στο ESG Athens Symposium 2022 που διοργάνωσε την Τρίτη η Palladian Conferences σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης, οι διαδικασίες για την διάθεση του προϊόντος βρίσκονται στην τελική ευθεία. Το αρχικό χαρτοφυλάκιο δανείων του νέου προϊόντος υπολογίζεται στα 140 εκατ. Ευρώ και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα παρέχει εγγύηση ύψους 80% σε κάθε δάνειο.  Ως προς το 20% της επιχορήγησης αυτό θα αφορά κατά 15% στο κομμάτι της καινοτομίας και κατά 5% στο κομμάτι του ESG.

«Είναι η πρώτη φορά που συνδέουμε τη χρηματοδότηση με το ESG μετατρέποντας το δάνειο σε επιχορήγηση αν πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια» σημείωσε ο κ. Τζωρτζάκης συμπληρώνοντας πως «το πρώτο innovation loan, είναι ένα χρηματοδοτικό εργαλείο το οποίο έχει εγγυημένο δάνειο με επιχορήγηση κεφαλαίου».

Δείτε την ομιλία του κ. Τζωρτζάκη:

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.