ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φλερτάρει με την «προσωπική διπλωματία» ο πρωθυπουργός

Σενάρια και φόβοι για το ραντεβού Μητσοτάκη-Ερντογάν

Να χαμηλώσει τον πήχυ των προσδοκιών, αλλά και το… όργιο σεναριολογίας που έχει αναπτυχθεί με αφορμή την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου, την ώρα που η κυβέρνηση «χορεύει» πλέον σε ρυθμούς ελληνοτουρκικών.

Η συνάντηση των δύο ηγετών μόνο εύκολη δε θα είναι, αφού ήδη από το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία, Ομέρ Τσελίκ, προανήγγειλε ότι θα τεθούν επί τάπητος όλα τα ζητήματα που απορρίπτει η Ελλάδα, όπως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Με άλλα λόγια, ο στενός συνεργάτης του Ερντογάν φρόντισε να… υπονομεύσει τις όποιες προσδοκίες θα μπορούσε να έχει κανείς για το γεύμα Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Νευρικότητα και παρασκήνιο

Εξάλλου, δεν ήταν τυχαίο ότι ενώ η ημερομηνία και η περίσταση επ’ αφορμή της οποίας θα συναντηθούν οι δύο άνδρες ήταν γνωστή από το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας μέσω τουρκικών ΜΜΕ, η ελληνική κυβέρνηση επιβεβαίωσε το ραντεβού μόλις χθες το μεσημέρι, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου. Παράλληλα, στο Μαξίμου αιφνιδιάστηκαν με την σεναριολογία που διέτρεξε από προχθές τα δημοσιογραφικά και πολιτικά γραφεία και που ήθελε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν να προετοιμάζουν… «ανακοινώσεις» την Κυριακή. «Ο λόγος που ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε την πρόσκληση του Ταγίπ Ερντογάν για ένα γεύμα, είναι επειδή η Ελλάδα πιστεύει ότι ακόμη και σε ταραγμένες περιόδους αποσταθεροποίησης, οι δύο γείτονες πρέπει να μιλούν», εξηγεί ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος, προαναγγέλοντας ότι η συνάντηση θα είναι περισσότερο «διερευνητική», ώστε οι δύο ηγέτες να ξαναβάλουν στο τραπέζι τα «θέλω», τις επιδιώξεις, αλλά και τις… «κόκκινες γραμμές» τους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει, φυσικά, έναν ειλικρινή διάλογο με τον Τούρκο πρόεδρο, καίτοι εδώ και καιρό ωριμάζει στο Μέγαρο Μαξίμου η ιδέα ότι τώρα που αχνοφαίνεται το τέλος της εποχής Ερντογάν, ίσως θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να περιμένει την «επόμενη μέρα» στη γείτονα, όταν η κατάσταση αποσταθεροποίησης ενδεχομένως να έχει τερματιστεί.

Βαριά ατζέντα

Σε κάθε περίπτωση, αφ’ ης στιγμής ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη για να συναντήσει και τον Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή την πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για να παραστεί στον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας, είναι αυτονόητο ότι στη συζήτηση των δύο ανδρών -που θα είναι άτυπη, κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς δηλώσεις μετά- θα τεθούν όλα τα ζητήματα. Η απουσία στενών συνεργατών και υπουργών διευκολύνει προς τούτο, καθώς ο πρωθυπουργός θα θελήσει να «μετρήσει» ξανά κατά πόσον έχει τα περιθώρια «προσωπικής διπλωματίας» με τον Τούρκο πρόεδρο -μέθοδο στην οποία αρέσκεται ο κ. Μητσοτάκης, όπως απέδειξε και η αιφνίδια απόφαση για αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.