ΚΟΣΜΟΣ

Πάνω από εκατό τραυματίες

Σεισμός 7,4 βαθμών στην Ιαπωνία: Τουλάχιστον 4 νεκροί, χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα

Δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά συνέχιζαν να μην έχουν ηλεκτροδότηση σήμερα το πρωί, έντεκα ώρες μετά τον ισχυρό σεισμό που ταρακούνησε την Ιαπωνία, με τον ακόμη προσωρινό απολογισμό των θυμάτων να κάνει λόγο για τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς και πάνω από εκατό τραυματίες.

Πολλές συγκοινωνιακές συνδέσεις -δρόμοι, σιδηροτροχιές...- κόπηκαν στη μέση στο βορειοανατολικό τμήμα του αρχιπελάγους.

Οι αρχές και εταιρείες, από παραγωγούς ημιαγωγών ως μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, προσπαθούν ακόμη να αποτιμήσουν τις ζημιές από τον σεισμό 7,4 βαθμών, που χτύπησε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (τοπική ώρα). Τυχόν προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού θα επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο τα πράγματα σε διεθνή κλίμακα ως προς την παραγωγή κινητών τηλεφώνων, διαφόρων ειδών ηλεκτρονικών συσκευών και αυτοκινήτων.

Ο σεισμός θύμισε σε πολλούς την καταστροφή της 11ης Μαρτίου 2011 στην ίδια περιοχή. Η κυκλοφορία των τρένων υψηλής ταχύτητας Σινκάνσεν έχει ανασταλεί μέχρι νεοτέρας, ενώ τουλάχιστον ένας αυτοκινητόδρομος έχει κλείσει για ελέγχους.

Κομμάτια από τις προσόψεις κτιρίων έπεσαν σε δρόμους, ενώ σε κάποιες περιοχές η ηλεκτροδότηση παραμένει κομμένη.

Κάπου 24.270 νοικοκυριά που εξυπηρετεί η εταιρεία Τοχόκου συνέχιζαν να μην έχουν ρεύμα το πρωί, αν και η επιχείρηση διαβεβαίωσε πως στα περισσότερα η ηλεκτροδότηση θα έχει αποκατασταθεί μέσα στην ημέρα.

Ο πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα ενημέρωσε ότι οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της ισχυρής σεισμικής δόνησης έχουν φθάσει τους τέσσερις ενώ άλλοι 107 έχουν τραυματιστεί, αρκετοί σοβαρά. Τόνισε ακόμη ότι οι αρχές θα παραμείνουν σε επαγρύπνηση τις επόμενες 48 ως 72 ώρες για το ενδεχόμενο να σημειωθούν ισχυροί μετασεισμοί.

Η δόνηση, που αρχικά υπολογίστηκε ότι ήταν ισχύος 7,3 βαθμών αλλά αργότερα το μέγεθός της αναθεωρήθηκε στους 7,4 από την ιαπωνική μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία, καταγράφηκε στις 23:36 (τοπική ώρα) στον θαλάσσιο χώρο ανοικτά από τη νομαρχία Φουκουσίμα. Το εστιακό βάθος ήταν 60 χιλιόμετρα.

Στην καταστροφή του 2011, η επέτειος της οποίας τιμήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη χώρα, είχαν χαθεί 18.000 ζωές.

Εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι μετά τον χθεσινό σεισμό, πάντως ακυρώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί. Σε ορισμένες περιοχές αναφέρθηκε άνοδος του επιπέδου της θάλασσας, πάντως μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί πουθενά σοβαρές ζημιές.

Ο σεισμός και το τσουνάμι του 2011 είχαν οδηγήσει στην καταστροφή στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι. Ο χθεσινός σεισμός δεν προκάλεσε ζημιές σε κανένα από τα πυρηνικά εργοστάσια της Ιαπωνίας, αν και οι αρχές ανέφεραν πως ενεργοποιήθηκε συναγερμός πυρός σε ένα από τα κτίρια του κατεστραμμένου εργοστασίου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.