ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΤΟ ΝΑΤΟ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΑΙ Ο ΠΟΥΤΙΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΖΟΦΙΚΗ ΟΡΕΓΕΤΑΙ ΤΗΝ ΜΟΛΔΑΒΙΑ...

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται και κάθε πρόβλεψη για τον χρόνο και τον τρόπο τερματισμού είναι παρακινδυνευμένη.

Το πιθανότερο είναι οι Ρώσοι, οκτώ χρόνια μετά την Κριμαία, να προσαρτήσουν και τις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, ενώ καταλαμβάνοντας και τη Μαριούπολη, η Αζοφική θάλασσα περιέρχεται εξ ολοκλήρου στη Ρωσία.

Αν ο Πούτιν κερδίσει σχετικά εύκολα (στο επόμενο δεκαήμερο και με μικρές απώλειες) το Νότο της Ουκρανίας, ενδεχομένως θα κινηθεί και προς τη Μολδαβία, όπου υπάρχει η Υπερδνειστερία. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να καταλάβει την Οδησσό και να αποκόψει την Ουκρανία και από την Μαύρη θάλασσα, καθιστώντας την περίκλειστη χώρα.

Εάν τα πράγματα δεν εξελιχθούν όπως τα έχει σχεδιάσει ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Βαλέρι Γκερασίμωφ και τα ρωσικά στρατεύματα συναντήσουν μεγάλες δυσκολίες στην καθυπόταξη της Ουκρανίας τότε η Μολδαβία δεν θα κινδυνεύσει, εξάλλου στρατηγικά μάλλον δεν έχει και ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον για τη Μόσχα.

Μέχρι στιγμής η δυτική Ουκρανία δείχνει ότι αντέχει και οι εκτιμήσεις υψηλόβαθμων στρατιωτικών παραγόντων της Δύσης είναι ότι μπορεί να αντέξει καθώς η αντίσταση που προβάλλεται είναι μεγάλη. Σε κάθε περίπτωση δεν θα πέσει τόσο εύκολα όσο υπολόγιζαν ο Πούτιν και οι συνεργάτες του. Και ο επιπλέον λόγος, σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, είναι ότι οι στρατηγοί του έκαναν μάλλον κακούς υπολογισμούς και το σχέδιο του, τουλάχιστον προσώρας, δεν φαίνεται να τελεσφορεί.

Επειδή όμως ο Πούτιν σχεδιάζει εδώ και οκτώ χρόνια την αλλαγή του χάρτη στην περιοχή της Ουκρανίας δεν μπορεί κάποιος να υποστηρίξει ότι τις δυσκολίες, ιδίως στο Κίεβο, που αντιμετωπίζει δεν θα μπορέσει και να τις ξεπεράσει. Αν μάλιστα αναλογιστούμε πως ούτε το 50% της στρατιωτικής του δύναμης δεν επιχειρεί στην Ουκρανία τότε η πιθανότητα να ηττηθεί μάλλον δεν είναι τόσο ισχυρή.

Αν πάντως ο Πούτιν ταπεινωθεί στην Ουκρανία αυξάνεται ο κίνδυνος να οδηγηθεί σε απονενοημένες πράξεις -επέκταση πολέμου και χρήση πυρηνικών- και κατά συνέπεια θα πρέπει να του δοθεί διέξοδος από τη Δύση, μέσω ενός συμβιβασμού, ο οποίος θα μπορεί να ερμηνεύεται κατά το δοκούν απ' όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Η πιθανότητα να υπάρξει πυρηνικό χτύπημα, όπως απείλησε ο υπουργός εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, είναι μικρή. Δεν είναι πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά και δεν μπορεί να αποκλειστεί, αφού κανείς δεν είναι στο μυαλό του Πούτιν. Και ειδικά πως θα συμπεριφερθεί σε περίπτωση που τα πράγματα εξελιχθούν αρνητικά στο μέτωπο του πολέμου και εξαιτίας των κυρώσεων της Δύσης.

Το σίγουρο είναι ότι το ΝΑΤΟ θα αποφύγει να κάνει οποιαδήποτε κίνηση στην Ουκρανία που να εκληφθεί ως εμπλοκή του στον πόλεμο. Ούτε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων θα δημιουργήσει ούτε ανθρωπιστικούς διαδρόμους θα φτιάξει, ούτε άλλες γραμμές επικοινωνίας, όπως ζητούν οι Ουκρανοί και ορισμένες άλλες χώρες με πρώτες τις τρεις βαλτικές (Λιθουανία, Εσθονία, Λετονία).

Νατοϊκές πηγές διατείνονται ότι όλες οι ενέργειες της Ατλαντικής Συμμαχίας έχουν ως στόχο την αποτροπή γενίκευσης του πολέμου. Πολιτικά το ΝΑΤΟ υποστηρίζει την Ουκρανία, αλλά ως Οργανισμός δεν την ενισχύει στρατιωτικά, μόνον τα κράτη μέλη και από αυτά όχι όλα. Βεβαίως, οι νατοϊκές χώρες που συνορεύουν με την Ρωσία στρατιωτικά είναι "αστακοί", ενώ ενισχύονται καθημερινά και αυτές που συνορεύουν με την Ουκρανία. Προσφάτως, η Γαλλία απέστειλε μια ταξιαρχία στην Πολωνία.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως η δύναμη πυρός, η αμυντική ομπρέλα, του ΝΑΤΟ καλύπτει ολόκληρη τη συμμαχία. Μπορούνε, λένε, να προστατέψουν όλα τα μέλη του, ενώ η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τους παρέχει τη δυνατότητα να αναπτύξουν σχέσεις και με άλλα κράτη, όπως η Σουηδία και η Φινλανδία, τα οποία ανήκουν στην ΕΕ, αλλά είναι εκτός της Ατλαντικής Συμμαχίας. Και οπωσδήποτε το, κατά Μακρόν, "εγκεφαλικά νεκρό" ΝΑΤΟ αίφνης ...αναστήθηκε και δίνει την εντύπωση ότι ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο ενωμένο.

Στην εικόνα ενίσχυσης του ΝΑΤΟ θα πρέπει να προσθέσουμε και την ενίσχυση των ηγεσιών της ΕΕ, που από "ψοφοδεή ανθρωπάκια", με τα αντανακλαστικά που επέδειξαν και τις κυρώσεις που επέβαλαν στη Ρωσία και τους ολιγάρχες του Πούτιν, αλλά και την (βασίμως πιθανολογούμενη) επέκταση της δημοσιονομικής προστασίας στα κράτη μέλη της, μετατρέπονται σε σοβαρή και στιβαρή ηγετική ομάδα της Ευρώπης.

Φυσικά, το στοίχημα θα παιχτεί στο μέλλον αφού ακόμη δεν έχουν εμφανιστεί σε όλη τους την έκταση και το βάθος οι οικονομικές επιπτώσεις στα κράτη, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά από τις δραματικές αυξήσεις στην ενέργεια, τα τρόφιμα, τις μεταφορές, τον τουρισμό.

Και οπωσδήποτε στις συνέπειες -θετικές ή αρνητικές, μέλλει να αποδειχθεί- θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και την στρατικοποίηση της Γερμανίας με το πρόγραμμα μαμούθ των 100 δις ευρώ που εξήγγειλε ο καγκελάριος Σολτς. Το Βερολίνο επιχειρεί, μέσω της ενίσχυσης (και με κοινοτικούς πόρους) της στρατιωτικής του βιομηχανίας να ισοφαρίσει την οικονομική ζημία που υφίσταται. Όμως μια Γερμανία, εκτός από οικονομικά και στρατιωτικά ισχυρή δεν είναι και ότι καλύτερο για τις μνήμες της Ευρώπης από τους δύο προηγούμενους παγκοσμίους πολέμους.

Τέλος, δεν είναι ήσσονος σημασίας η αύξουσα τοξικότητα της Ρωσίας του Πούτιν στον κόσμο. Η διεθνής της εικόνα παραπέμπει σε αυτή των ΗΠΑ τον καιρό του Βιετνάμ και των ιμπεριαλιστικών πολέμων σε Λατινική Αμερική, Μέση Ανατολή και Ασία και την ανατροπή των καθεστώτων σε Ιράκ, Λιβύη, Αφγανιστάν, αλλά και τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας και τον βομβαρδισμό του Βελιγραδίου.

Και φυσικά θα ήταν εξαιρετικά ανησυχητικό εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία πυροδοτήσει εξελίξεις στην Ανατολική Ασία, στην Ταϊβάν, αλλά και την περιοχή μας, τα Βαλκάνια, με επίκεντρο την Σερβική Δημοκρατία στην Βοσνία, της οποίας ο ηγέτης Ντόντικ θεωρείται επιρροή του Πούτιν. Η πιθανότητα να υπάρξει κάποιο είδος αντεπερισπασμού προκειμένου να φύγει το ενδιαφέρον από την ρωσική εισβολή δεν θα πρέπει να αποκλειστεί. Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι το προηγούμενο διάστημα το ΝΑΤΟ ενίσχυσε την επιχείρηση ALTHEA στην περιοχή με 500 στρατιώτες...

12 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Αν συγκρίνεις τους Ορθόδοξους Ουκρανούς που είναι στην πλειοψηφία τους μορφωμένοι με τριτοκοσμικούς αλλοδαπούς όπως είναι οι Αλβανοί, οι Σύριοι, οι Αλγερινοί και οι Αφγανοί, συγνώμη αλλά είσαι μεγάλος μ@λάκας και προπαντός αμόρφωτος. Εκτός λοιπόν από φασίστας και αμόρφωτος ο πασοκτζής Μπόγδης. Το είχα καταλάβει από τον τρόπο που γράφεις. Όσο για την ημέρα της γυναίκας που είπες ότι θα την γιορτάσεις, γιορτάζεις εσύ και όχι η γυναίκα σου ξεφτιλισμένε, λούγκρα.

  2. Το σάιτ αυτό δεν σε έχει καμία ανάγκη Μπόγδη. ξεπλένεις με τον πιο πρόστυχο και άθλιο τρόπο πολιτικούς εγκληματίες που ναι ανήκουνε στο κόμμα που βούλιαξε την Ελλάδα το ΠΑΣΟΚ. Παπανδρέου, Σημίτης Βενιζέλος, όλοι τους πολιτικοί εγκληματίες. Έγραψες ένα κατεβατό από βλακείες προϊόν χειρογλύκανου και εγώ μέσα σε τρεις γραμμές σε ξέσκισα, Άντε στον ράπτη τώρα φασίστα που θα μιλήσεις εσύ για ποιότητα αγράμματε, τενεκέ και κουραδομηχανή. Άνοιξε την πόρτα της ιστοσελίδας και φύγε λούστρε, στα τσακίδια φασίστα.

  3. Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, ο Φιλίπο Γκράντι, δήλωσε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί την «ταχύτερα εξελισσόμενη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

    Ενώ μια ενώ μια άρρωστη ψυχή εδώ μέσα , η Μαργατιτα Βερύκιου μας λέει
    «…… Οι Ρώσοι ήταν εκείνοι που στήριξαν τουρισμό και αγορά ακινήτων μετά τα επαχθή και Εθνοκτόνα μνημόνια. Δυστυχώς θα μείνουμε με επενδυτές από την Αλβανία, την Αλγερία και το Αφγανιστάν. Τέτοιοι που είμαστε αυτοί μας αξίζουν..»

  4. Αρχίζω να υποπτεύομαι ότι η Μαραγριτα Βερύκιου, γίνεται καρπαζο-εισπαρκτορας εδώ για να προωθεί την ποσότητα των σχολίων σε τούτο το σάιτ !
    ΜΙα και από ποιότητα το χαντακώνει . …
    Διαφορετικά ο / η / το άτομο αυτό , τα εχει εντελώς χαμένα,
    γιατί τόσο ξεφτιλισμένη υπόσταση και νοοτροπία δεν
    πίτευα ότι υπάρχει στην εποχή που ζούμε …από νεοναζίστρια σκομη.
    Από την άλλη , μας κάνει καλές πάσες για προωθούμε τις Ειρηνικές μας,
    Δημοκρατικές , ανθρώπινες και προοδευτικες , ιδέες μας για όλους τους λαούς της γης ,
    υπερασπίζοντας το περιβάλλον της. Υπερασπίζοντας το Από ανθρώπους
    που φοροδιαφεύγουν , ή , ψεύδονται αν δεν είναι έτσι ,
    η , που πράγματι έχουν στην κατοχή τους τα τέσσερα ( 4 ) αυτοκίνητα
    Υπερπλυτελείας !! … με τα οποία μας λούζει η λεγόμενη !
    Αν και συνταξιοδοτςίται , λέει .
    από κάπου και μαλιστα πριν από πολύ τα από καρό ( ; ) .
    Όποτε είναι η παλιόγριά της ΛΟΑΤΚΙ φιλολοσοφιας, γιατί μια νέα γυναίκα
    της εποχηλς μαςδεν θα την απασχολούσαν τέτοιες γελοιότητες ..
    Επομενως ,τέτοια υποκείμενα κατά την δίκη τους μάλιστα ομολογία
    αν είναι παράνομα και σφεται4ιστες των δημοσίων χρημάτων του κράτους μας ,
    Σαν τους τυφλούς του νησιού της επί Κώστα ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ και Πάκη Παυλόπουλου .
    Ελα ξέρασε πάλι τις τσερλες σου ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ πε4ιμενουν όλοι. Να ακούσουν τα αίσχη
    Η σου !

    ΣΗΜ .
    παρόλα αυτά Νοιώθω δέος και υποχρεωση μου να γιορτάσω την 9η Του Μάρτα
    που είναι η διεθνής ημερα της γυναίκας .
    Την οποία σέβομαι ,αγαπώ και καταλαβαίνω , αφού είμαι παντρεμένος και ακόμη ερωτευμένος μαζί της όπως όταν την πρωτογνω4ισα πριν 37 ΧΡΟΝΙΑ ,

  5. Ναι κύριε Νίκο. Συμφωνώ ότι αυτό πρέπει να κάνεις και μάλιστα γρήγορα.

  6. Νικος 19:53 07/03/2022

    Κυρια Μαργαριτα, καλο ειναι τα φαρμακα οσο γινετε να τα κοψουμε!!!

  7. Οκ 18:56 07/03/2022

    Αγαπητέ Δημοσθένη μην περιμένεις «ρωσική άνοιξη»… Οι ρώσοι πολύ απλά δεν έχουν ιδέα τι συμβαίνει στην Ουκρανία. Οι κυρώσεις θα τους πονέσουν αλλα ειναι συνηθισμενοι στη φτώχεια…

  8. Η Ελλάδα θα πληρώσει ακριβά την λάθος απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να στείλει όπλα στην Ουκρανία. Δυστυχώς οι Ρώσοι τουρίστες και οι Ρώσοι αγοραστές ακινήτων χάνονται για πάντα για την Ελληνική αγορά. Οι Ρώσοι ήταν εκείνοι που στήριξαν τουρισμό και αγορά ακινήτων μετά τα επαχθή και Εθνοκτόνα μνημόνια. Δυστυχώς θα μείνουμε με επενδυτές από την Αλβανία, την Αλγερία και το Αφγανιστάν. Τέτοιοι που είμαστε αυτοί μας αξίζουν. Βλέπεις τενεκέ Μπόγδη πως κάνω κριτική στον Μητσοτάκη για τα λάθη του; Βλέπεις εγώ δεν είμαι φασιστόμουτρο όπως είσαι εσύ. Καλή Σαρακωστή κύριε Φελέκη. Μια Σαρακωστή διάρκειας πολλών ετών.

  9. Ο Μπόγδης ασχολείται με τον περήφανο Ρωσικό λαό. Να ασχολείσαι καλύτερα με την ψωροκώσταινα Ελλάδα όπως την κατάντησαν οι δικοί σου Παπανδρέου, Σημίτης και Βενιζέλος, χρεοκοπημένη και ρημαγμένη από τους λαθρομετανάστες. Έχεις κάνει την επιλογή εδώ και χρόνια να είσαι αποθετήριο και αποθήκη λαθρομεταναστών. Να αρκεστείς σε αυτά τα χάλια που έχεις και σταμάτα να κάνεις κριτική σε υπερδυνάμεις που σε έχουν στο κλάσιμο. Ο επιπόλαιος Μητσοτάκης έκανε την επιλογή να στείλει όπλα στην Ουκρανία χωρίς να ακούσει κανέναν παρά μόνο τον εαυτό του. Όταν θα είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση με την Τουρκία, η Ρωσία θα την εξοπλίσει κατά τον ίδιο τρόπο και τότε θα δούμε που πήγαν το ΝΑΤΟ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι θυσίες του Ελληνικού λαού. Δυστυχώς η Ρωσία θα χτυπήσει μετά την Ουκρανία και την Μολδαβία. Ο Βλαδίμηρος έχει αποφασίσει να φτάσει την Ρωσία στα σύνορα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας της Μεγάλης Αικατερίνης. Ας μην ξυνόταν η μούμια ο Μπάιντεν στην γκλίτσα του τσοπάνη. Η Ρωσία δεν είναι τριτοκοσμική και ανυπόληπτη Ελλαδίτσα που την κάνει ο καθένας ότι θέλει. Είναι πυρηνική δύναμη και καλύτερα να μην την πιέζουν άλλο οι ρουφιάνοι της Δύσης. Πριν ξεκινήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία ο Πούτιν στις 8 Φεβρουαρίου υπέγραψε τεράστια οικονομική συμφωνία με την Κίνα. Τα οικονομικά μέτρα θα πλήξουν περισσότερο τις Ευρωπαϊκές οικονομίες και λιγότερο την Ρωσία. Ας ξεχάσουμε τους Ρώσους αγοραστές ακινήτων και τους Ρώσους τουρίστες. Θα αρκεστούμε σε Αφγανούς, Σύριους και Αλβανούς. Αυτοί τελικά αξίζουν στην τριτοκοσμική Ελλάδα.

  10. Γιώργος 21:08 06/03/2022

    Πολύ καλή ανάλυση. Και ψύχραιμη. Χρειαζόμαστε τέτοια δημοσιογραφία και ενημέρωση που δεν είναι φεικ και στρατευμένη με τη μια ή την άλλη πλευρά του πολέμου

  11. Οκ 18:43 06/03/2022

    ΕΛΛΑΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ.
    ΚΑΤΩ Ο ΠΟΥΤΙΝ ΚΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ

  12. Όταν αρχισουν να καταγράφονται οι Ρωσικές Απώλειες και σε ανθρώπινες Ζωές
    εκτός από τα ηδη γνωστά οικονομικά επακόλουθα του παγκόσμιου αποκλεισμού του Πούτιν και των πλουτοκρατών του που τον τραβούν αλο την μύτη ,
    τότε θα ακουστει και ο απλός Ρωσικός Λαός .
    Έτσι δεν έγινε και στις ΗΠΑ στον άδικο πόλεμο του ΒΙΕΤΝΑΜ ;
    Η αδικία αργεί να αναγνωρισθεί από αυτον που την διαπράττει ….
    Γίνεται μπούμερανγκ όμως όταν
    Πολλοί και για μεγάλο διάστημα την πληρώνουν και με τις ζωές τους
    συν την οικονομία τους !

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.