ΚΟΣΜΟΣ

Ανέφερε σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου

Διαπραγματεύσεις για την τύχη των ουκρανών στρατιωτών και των αμάχων της Μαριούπολης προτείνει το Κίεβο

Η Ουκρανία πρότεινε σήμερα να διεξαχθεί ένας «ειδικός» γύρος διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία στη σκιά του χαλυβουργείου Αζοφστάλ της Μαριούπολης, ώστε να συζητηθεί η τύχη των αμάχων και των Ουκρανών στρατιωτών που παραμένουν παγιδευμένοι στην πόλη αυτή, ανέφερε ένας σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στόχος των συνομιλιών αυτών θα είναι η επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Μαριούπολη, το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων και η απελευθέρωση ή η ανταλλαγή των Ουκρανών μαχητών που έχουν παγιδευτεί στη βιομηχανική μονάδα, ανέφερε σε βιντεοσκοπήμενο μήνυμά του ο Ολέξι Αρέστοβιτς.

Πρόσθεσε ότι αναμένει την απάντηση της Μόσχας.

Νωρίτερα, ο Αρέστοβιτς έγραψε στο Facebook ότι «Ρώσοι στρατιώτες προσπαθούν να αποτελειώσουν τους υπερασπιστές του Αζοφστάλ και τους περισσότερους από 1.000 πολίτες που κρύβονται στο εργοστάσιο».

Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, οι ρωσικές δυνάμεις επιχείρησαν σήμερα να καταλάβουν το Αζοφστάλ, μολονότι την περασμένη εβδομάδα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει ότι δεν είναι αναγκαίο κάτι τέτοιο. Όπως ανέφερε η διοίκηση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στο Facebook, οι Ρώσοι βομβαρδίζουν και διεξάγουν «επιθετικές επιχειρήσεις» στην περιοχή του Αζοφστάλ, ενώ ταυτόχρονα εξαπολύουν πλήγματα και σε πολιτικές υποδομές.

Ο Σέρχι Βολίνα, ο διοικητής της 36ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στη Μαριούπολη είπε, σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε στο YouTube, ότι η Ρωσία πλήττει το βιομηχανικό συγκρότημα από αέρος και με το πυροβολικό της.

«Έχουμε θύματα, η κατάσταση είναι κρίσιμη... Έχουμε πολλούς τραυματίες, (κάποιοι) πεθαίνουν, είναι μια δύσκολη (κατάσταση) όσον αφορά τα όπλα, τα πυρομαχικά, τα τρόφιμα, τα φάρμακα... η κατάσταση επιδεινώνεται ραγδαία», είπε ο Βολίνα, μιλώντας μέσα από το χαλυβουργείο.

Ο Κονσταντίν Ιβασένκο, ο οποίος έχει διοριστεί "δήμαρχος" της Μαριούπολης από τους Ρώσους, όμως δεν αναγνωρίζεται από την Ουκρανία, διέψευσε ότι γίνονται μάχες στην πόλη. Οι δηλώσεις του μεταδόθηκαν από το ρωσικό πρακτορείο TASS.

Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις ουκρανικές ή τις ρωσικές δηλώσεις από ανεξάρτητες πηγές.

Την περασμένη Πέμπτη ο Πούτιν είπε ότι η Μαριούπολη έχει «απελευθερωθεί» και ζήτησε δημοσίως από τον υπουργό Άμυνας να ματαιώσει την επιχείρηση κατάληψης του Αζοφστάλ για να σωθούν οι ζωές των Ρώσων στρατιωτών και, αντί για αυτό, να τεθεί το εργοστάσιο σε αποκλεισμό.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.