ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δε θέλει συζητήσεις για μετεκλογικές συνεργασίες ο Ανδρουλάκης

Επιμένει στο …πρόγραμμα

Να …απεμπλακεί από τη συζήτηση περί μετεκλογικών συνεργασιών θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης, που επιμένει να δηλώνει πως «πρόταγμά μου είναι το πρόγραμμά μου».
Στην πραγματικότητα, «νερό στον μύλο» αυτών των συζητήσεων έριξε και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής όταν υποστήριξε από το βήμα του προσυνεδρίου του κόμματός του στην Κοζάνη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ότι «από εμάς πρωθυπουργική καρέκλα δεν θα δει ούτε ο κ.Τσίπρας ούτε ο κ.Μητσοτάκης». Αυτόματα, προέκυψε το ερώτημα ‘τότε ποιος θα είναι πρωθυπουργός’, που τίθεται με διάφορους τρόπους, στην προσπάθεια των δύο μεγάλων κομμάτων να συμπιέσουν το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και να καλλιεργήσουν -σύμφωνα με εκτιμήσεις της Χαριλάου Τρικούπη- τη λογική της ‘χαμένης ψήφου’, πριν ακόμα προκηρυχθούν εκλογές.
Στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, υποστηρίζουν ότι «δεν υπάρχουν σχέδια σε κλειστά γραφεία» και πως τον πρώτο και τον μόνο λόγο για το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα, τον έχει ο λαός, παραπέμποντας έτσι τις όποιες συζητήσεις για συνεργασίες για μετά από τις εκλογές. «Αν δεν μιλήσει ο λαός, όλα τα σενάρια είναι στην σφαίρα του φανταστικού», λένε, επιμένοντας ότι οι ίδιοι είναι υπέρ των συνεργασιών, αλλά όχι για τις καρέκλες. Επιμένουν στο πρόγραμμά τους, το οποίο και θα καταθέσουν στον ελληνικό λαό στον δρόμο προς τις εκλογές και σε τυχόν άλλες πολιτικές δυνάμεις αμέσως μετά από αυτές, αν από το αποτέλεσμα της κάλπης δεν προκύπτει σαφώς κυβέρνηση.
Σε αυτή τη φάση, λοιπόν, στόχος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής είναι να καταρτιστεί πλήρως το πρόγραμμα του κόμματος, προτείνοντας σαφείς και κοστολογημένες λύσεις για κάθετί που απασχολεί τους πολίτες και κατόπιν να καταστεί κτήμα κάθε πολίτη στην χώρα. Την ίδια ώρα, εντείνει τις προσπάθειές του να δυναμώσει ακόμα περισσότερο το κόμμα, μέσα και από την αυτοοργάνωσή του που έχει ξεκινήσει και συνεχίζεται δυναμικά σε όλη την χώρα, προκειμένου την επομένη των εκλογών να μπορεί πραγματικά να παίξει σημαντικό ρόλο.
Σε αυτή την περίπτωση, πάντως, το πιθανότερο είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης να μην ανταποκριθεί θετικά ούτε στην διερευνητική εντολή της ΝΔ ούτε σε εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να περιμένει να έχει ο ίδιος την πρωτοβουλία, αποδεικνύοντας ότι δεν είναι ‘συμπληρωματική’ δύναμη, αλλά δύναμη διακυβέρνησης. Έτσι, εφόσον πάρει εκείνος την τρίτη διερευνητική εντολή, θα θέσει προς όλους τη δική του ξεκάθαρη πρόταση, αναμένοντας απαντήσεις. Και αν το πρόγραμμά του γίνει δεκτό -πράγμα αρκούντως δύσκολο πάντως- από τα άλλα κόμματα, ή από κάποιο από αυτά, δίνοντάς του τη δυνατότητα να επιβάλει την σοσιαλδημοκρατική ατζέντα που επιθυμεί, και κυρίως να κάνει πράξη την υπόσχεσή του για κοινωνική δικαιοσύνη και εθνική αξιοπρέπεια, τότε και μόνο τότε θα μπει στη διαδικασία συζήτησης για κυβερνητική συνεργασία. Και τότε θα ανοίξουν παράλληλα και άλλες συζητήσεις. Αφενός για την προγραμματική συμφωνία που θα απαιτείται μεταξύ των κομμάτων, είτε θα πρόκειται για οικουμενική κυβέρνηση, είτε για κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ κάποιων κομμάτων, αφετέρου για τα πρόσωπα που θα μπορούσαν ιδανικά να την φέρουν εις πέρας. Ακόμα και για το πρόσωπο του πρωθυπουργού…

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.