ΠΟΛΙΤΙΚΗ

3ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ

Γ. Δραγασάκης: Οι αλλαγές και οι καινοτομίες στο καταστατικό είναι αναγκαίες

«Αναγκαίες και σημαντικές» χαρακτήρισε τις αλλαγές και τις καινοτομίες που πρέπει να γίνουν στο καταστατικό του κόμματος, ο συντονιστής της επιτροπής Καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιάννης Δραγασάκης.

Στην παρέμβασή του στο συνέδριο, είπε πως βρισκόμαστε στην αρχή ενός «νέου πολιτικού κύκλου και μιας νέας αρχής» και πως είναι αναγκαίο «να δούμε τα καθήκοντα του σήμερα σε σχέση με την πείρα του χθες και τους στρατηγικούς στόχους του αύριο».

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στα «κύρια αιτία των καθυστερήσεων που παρουσίασε η οργανωτική ανάπτυξη του ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν», λέγοντας πως «η ταχύτητα των εξελίξεων και τα κυβερνητικά καθήκοντα, εξηγούν μεγάλο μέρος της καθυστέρησης». Όμως, επισήμανε πως «πέραν αυτών των αντικειμενικών αιτιών, ευθύνεται και η χαμηλή πολιτική δέσμευση για τη δημιουργία ενός σύγχρονου μαζικού αριστερού κόμματος ενεργών μελών [...] Και η κύρια ευθύνη για αυτό, ανήκει στα ηγετικά όργανα του κόμματος και κατ' επέκταση σε όλους και όλες μας».

«Όλοι θέλαμε κόμμα μαζικό, αριστερό δημοκρατικό, αλλά δεν κάναμε σχεδιασμένα και δεσμευτικά όσα χρειάζονταν και μπορούσαμε για να το πετύχουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δραγασάκης, συμπληρώνοντας πως «αυτή η χαμηλή πολιτική δέσμευση αντανακλάται και στη χαλαρή στάση σε σχέση με την εφαρμογή του καταστατικού» καθώς «πολλά άρθρα και του υφιστάμενου καταστατικού δεν εφαρμόζονταν».

«Παρά τα βήματα που έχουν γίνει, ο οργανωμένος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παραμένει αναντίστοιχος, όχι μόνο με τον εκλογικό, αλλά και με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ» είπε, και συμπλήρωσε λέγοντας πως στην επιτροπή Καταστατικού στην οποία προεδρεύει, διαπιστώθηκε ότι «υπάρχουν πάρα πολλά που μπορούμε να κάνουμε για να γίνει πιο ουσιαστική η λειτουργία των οργανώσεων, πιο εύκολη η ένταξη νέων μελών, πιο ουσιαστική η δημοκρατία».

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στις γενικές αρχές που διέπουν τις προτάσεις της αρμόδιας επιτροπής Καταστατικού: «Ποσοτική και ποιοτική ενδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., μέσα από την ένταξη νέων μελών και τη δημιουργία νέων οργανώσεων, αξιοποιώντας και τη χρήση των νέων τεχνολογιών», «καθιέρωση ενός κόμματος ενεργών μελών και όχι άψυχων καταλόγων ονομάτων ή μελών μιας χρήσης», λήψη μέτρων «κατά των διακρίσεων μέσα στο κόμμα, για την ισότιμη αντιπροσώπευση μεταξύ των φύλων» και τέλος, την αποφυγή των παθογενειών των μεγάλων κυβερνητικών κομμάτων «που συχνά εκτυλίσσονται σε εκλογικούς μηχανισμούς, κόμματα παραγόντων και κομματαρχών, εξαρτημένα από τους πόρους του κράτους και ιδιωτικά συμφέροντα».

«Οι προτάσεις της Επιτροπής έχουν επίγνωση του γεγονότος, ότι κανένα κόμμα δεν είναι άτρωτο απέναντι σε τέτοιους κίνδυνους, ιδίως αν διεκδικεί ή ασκεί εξουσία, γι' αυτό και αναζητούμε φίλτρα και αναχώματα. Εισηγούμαστε για παράδειγμα, πλαφόν στη συμμετοχή βουλευτών, κυβερνητικών και κρατικών στελεχών στα όργανα του κόμματος, όρια στις συνεχόμενες θητείες για δημόσια αξιώματα και κομματικά όργανα, δεσμευτικότητα και καθολική εφαρμογή του καταστατικού χωρίς παράθυρα και εξαιρέσεις, μόνιμη Επιτροπή Καταστατικού, ουσιαστικές αρμοδιότητες στην επιτροπή Δεοντολογίας και εκλογή της από το συνέδριο, ώστε να μην επηρεάζεται από συσχετισμούς και επιρροές», σημείωσε ο Γ. Δραγασάκης.

Εξάλλου, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι το κόμμα κατέφερε «να δημιουργήσει μια νέα αριστερή στρατηγική πέραν της εμπειρίας των καθεστώτων που ονομάστηκαν 'υπαρκτός σοσιαλισμός' και της διαχειριστικής, και υπό νεοφιλελεύθερη ηγεμονία, σοσιαλδημοκρατίας». Αναφέρθηκε και στα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, λέγοντας πως σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή κοινωνικής φτωχοποίησης και πολιτικής απονομιμοποίησης, καθώς ο φασισμός σήκωνε κεφάλι στη χώρα και τα τάγματα εφόδου αλώνιζαν στις γειτονιές, ο ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε τη δημοκρατική διέξοδο του λαού από την κρίση» και κάλεσε όλα τα μέλη του κόμματος να νιώθουν υπερήφανα για αυτά που πέτυχε το κόμμα, και ως κυβέρνηση, και ως αντιπολίτευση.

Ωστόσο, εκτίμησε πως ως κοινωνία βρισκόμαστε «μπροστά σε μια νέα ανηφόρα» καθώς καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε νέες κρίσεις και απειλές. Απηύθυνε λοιπόν έκκληση στα μέλη του κόμματος «να μην εφησυχάζουν, να μη θεωρούν τη λαϊκή ψήφο δεδομένη και κυρίως να ενισχύουν τους δεσμούς τους με την κοινωνία».

Αρ. Μπαλτάς: Ο άνεμος αρχίζει να είναι ούριος

Από την πλευρά του, ο συντονιστής της επιτροπής Θέσεων, Αριστείδης Μπαλτάς, μίλησε για τις διεθνείς εξελίξεις υπό το φως του πολέμου στην Ουκρανία. Τόνισε μεταξύ άλλων, ότι τα πράγματα απαιτούν σταθερή θέση υπέρ της ειρήνης, άτεγκτη, μαχητική, διεθνή. Επισήμανε ότι ο πόλεμος κρύβει όλες τις άλλες κρίσεις, ξεχνιέται η πανδημία, η οικολογική καταστροφή, η ακρίβεια, οι ανισότητες. Πρόσθεσε ότι «στην Ελλάδα έχει αρχίσει να κινείται κάτι κοινωνικά που κερδίζει νίκη. Οι ντελιβεράδες και οι εργάτες της COSCO κατέκτησαν νίκη, οι γυναίκες αντιστέκονται και κερδίζουν με το MeToo κάστρα της πατριαρχίας, η νεολαία και οι φοιτητές αντιστέκονται». Επισήμανε ότι δεν υπάρχουν διαφωνίες επί της ουσίας στις θέσεις και πως με όλα αυτά εμπεδωμένα και ομόφωνα αποδεκτά «μπορούμε να προχωρήσουμε αισιόδοξα στην επόμενη μέρα, ο άνεμος αρχίζει να είναι ούριος, και γιατί η κυβέρνηση καταρρέει».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.