ΚΟΣΜΟΣ

Είχε περισσότερους από 145.000 χρήστες

Η Μόσχα υπόσχεται αντίποινα για το κλείσιμο του λογαριασμού της Δούμας στο YouTube

Σύμφωνα με τη Μόσχα, ο λογαριασμός «Duma-TV» είχε περισσότερους από 145.000 χρήστες στο YouTube - Μετέδιδε απευθείας συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου και συνεντεύξεις Ρώσων βουλευτών.

Η Ρωσία δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα για το κλείσιμο του λογαριασμού στο YouTube της Κρατικής Δούμας, της κάτω βουλής του ρωσικού Κοινοβουλίου, ενισχύοντας το ενδεχόμενο ενός μπλοκαρίσματος στη Ρωσία της πλατφόρμας βίντεο του αμερικανικού κολοσσού Google.

Ο πρόεδρος της Δούμας, Βιτσισλάβ Βολόντιν, είπε πως το μπλοκάρισμα της "Duma-TV" είναι ένα μέτρο της Ουάσινγκτον που παραβιάζει «τα δικαιώματα» των Ρώσων.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να έχουν το μονοπώλιο της μετάδοσης πληροφοριών», ανέφερε στον λογαριασμό του στο Telegram. «Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε».

Δημοσιογράφοι του AFP διαπίστωσαν πως ο εν λόγω λογαριασμός δεν ήταν πλέον προσβάσιμος στην πλατφόρμα σήμερα.

Σύμφωνα με την Google, το κανάλι έκλεισε εξαιτίας των πρόσφατων κυρώσεων που ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση.

«Η Google είναι δεσμευμένη στην τήρηση όλων των εφαρμοστέων κυρώσεων και των εμπορικών νόμων. Αν ένας λογαριασμός παραβιάζει τους Όρους Χρήσης, λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα», δήλωσε εκπρόσωπος της οργάνωσης σε ανακοίνωση που διαβίβασε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Οι ομάδες μας παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την κατάσταση για οποιαδήποτε ενημέρωση και αλλαγή», προστίθεται σε σχόλιο που εστάλη από την εταιρία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, ο λογαριασμός «Duma-TV» είχε περισσότερους από 145.000 χρήστες στο YouTube. Μετέδιδε απευθείας συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου και συνεντεύξεις Ρώσων βουλευτών.

«Το Youtube υπέγραψε την καταδίκη του» δήλωσε η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας, Μαρία Ζαχάροβα στο Telegram, απευθύνοντας έκκληση για «ταχύτατη" μεταφορά των περιεχομένων του ΥουTube σε ρωσικές πλατφόρμες βίντεο.

Τις τελευταίες εβδομάδες, εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία, το ΥουTube κατηγορήθηκε από τη Μόσχα ότι μπλόκαρε λογαριασμούς φιλικών προς το Κρεμλίνο ΜΜΕ και Ρώσων αξιωματούχων.

Η ρωσική εποπτική αρχή τηλεπικοινωνιών, Roskomnadzor, επέκρινε τον Μάρτιο το Google και το YouTube για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες προμηνύοντας ένα ενδεχόμενο μπλοκάρισμα στη Ρωσία του ιστότοπου όπως έχει κάνει με το Twitter, το Instagram και πολλά άλλα ανεξάρτητα ΜΜΕ αφότου ξεκίνησε η επίθεση η Ουκρανία.

Οι ρωσικές αρχές ενίσχυσαν τις πιέσεις και το νομικό οπλοστάσιό τους προκειμένου να ελέγξουν στη Ρωσια την ενημέρωση για τη σύγκρουση, επισείοντας την απειλή κάθειρξης έως και 15 ετών για τη μετάδοση «ψευδών ειδήσεων» που αφορούν τον ρωσικό στρατό.

Εξάλλου, η Roskomnadzor απαγόρευσε προχθές, Πέμπτη, στην Google να διαφημίζει τις υπηρεσίες της στη Ρωσία, αφού κατηγόρησε το YouTube ότι μεταδίδει «ψευδείς πληροφορίες» για τις ρωσικές δυνάμεις.

Όπως και σε πολλές άλλες χώρες, το YouTube χρησιμοποιείται πολύ στη Ρωσία, τόσο από συνηθισμένους χρήστες για ψυχαγωγία ή ενημέρωση όσο και από υπουργεία ή θεσμούς για τη μετάδοση των περιεχομένων τους.

Η πλατφόρμα είναι ένα εργαλείο που προτιμά ο φυλακισμένος αντιπολιτευόμενος Αλεξέι Ναβάλνι ο οποίος μεταδίδει μέσω αυτού πολλές έρευνες, με δεκάδες εκατομμύρια θεάσεις, για τη διαφθορά των ρωσικών ελίτ.

Από το 2006, η Μόσχα ξεκίνησε μια ανταγωνιστική υπηρεσία βίντεο, το Rutube, χωρίς μεγάλη επιτυχία. Όμως ο διευθύνων σύμβουλός του διαβεβαίωσε την Παρασκευή, μιλώντας στο πρακτορείο Interfax, πως διαπίστωσε μια "τεράστια" αύξηση του αριθμού των βίντεο που μεταφορτώθηκαν πρόσφατα στην πλατφόρμα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.