ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΛΛΑΞΕ ΤΟ DNA ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ. ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Η ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΕΓΙΝΕ ΕΝΑ ΑΡΧΗΓΙΚΟ, ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ, ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ...

Συμπαθεί δε συμπαθεί κάποιος τον Τσίπρα δεν μπορεί παρά να του αναγνωρίσει την ικανότητα της επιβίωσης και της αναγέννησης. Το κατόρθωμά του δεν είναι ότι κατάφερε να πάρει ένα μικρό κόμμα της αριστεράς και να το κάνει κυβέρνηση, αλλά αφού έχασε τις εκλογές και σχεδόν όλοι τον είχαν "τελειωμένο" επανέρχεται με αξιώσεις ακόμη και για να κυβερνήσει δεύτερη φορά. Και όχι μόνον αυτό, αλλά κατάφερε να αλλάξει και το DNA του ΣΥΡΙΖΑ. Τυπικά υπάρχει συλλογικότητα στη λειτουργία και τις αποφάσεις, ουσιαστικά όμως το κόμμα είναι πλέον αρχηγικό. Το primus inter pares έγινε ενός ανδρός αρχή. Και μόνο το σκηνικό που στήθηκε πριν εκφωνήσει την ομιλία του την Πέμπτη στο συνέδριο ούτε το ΠΑΣΟΚ στις καλές του ημέρες, με τον Ανδρέα Παπανδρέου, δεν το είχε καταφέρει. Τα οπτικοακουστικό υλικό ήταν ένας ύμνος στον αρχηγό. Ποιό κόμμα και ποιός ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης ήταν το συνέδριο. Τα βίντεο που προηγήθηκαν της ομιλίας του Τσίπρα θα πρέπει να έπεισαν ακόμη και τους άπιστους Θωμάδες της Ομπρέλας ότι εφεξής ο ρόλος τους στην Κουμουνδούρου θα είναι διεκπαιρεωτικός και υπηρετικός του αρχηγού.

Μπορεί ο Αλέξης να μίλησε για την αριστερά, τους αγώνες και τις παραδόσεις της, που πρέπει τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να τις κρατήσουν φυλαχτό στην αριστερή τους τσέπη. Μπορεί να ανέσυρε το δίλλημα του Καστοριάδη: "Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα;" -ειρήσθω εν παρόδω το 2009 το είχε κάνει σημαία του και ο Γιώργος Παπανδρέου- για να κριτικάρει την εγχώρια, αλλά και την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, όμως το εναλλακτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης των πέντε (5) σημείων που πρότεινε ουδεμία σχέση έχει με τον σοσιαλισμό. Τα όσα είπε για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, τις εργασιακές σχέσεις, το κοινωνικό κράτος, τους μικρομεσαίους, τους συνταξιούχους, τους αγρότες, τη νεολαία είναι καλά, άγια, ενδεχομένως και σωστά τα περισσότερα, πλην όμως το όλο πακέτο δεν παραπέμπει στον σοσιαλισμό, αλλά σε καλύτερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση του συστήματος και του αστικού κράτους. Και αυτό για όσους βλέπουν με ικανοποίηση την στροφή του Τσίπρα στον ρεαλισμό και την υπευθυνότητα είναι θετικό και προς έπαινο.

Το πρόβλημα (μετά και την υιοθέτηση, με ευρεία πλειοψηφία, από τους συνέδρους της πρότασης του Αλέξη να εκλέγεται ο αρχηγός και η Κεντρική Επιτροπή απευθείας από τη βάση) τώρα το έχουν οι αριστεροί σκιαδιστές. Ο Βούτσης, ο Δρίτσας, ο Ξανθός, ο Λάμπρου, ο Σκουρλέτης, ο Τσακαλώτος, ο Φίλης και οι λοιποί σύντροφοί τους στην Ομπρέλα κατέγραψαν (ορισμένοι και σε υψηλούς τόνους ακόμη και επεισοδιακά) τη διαφωνία τους, αλλά τώρα πρέπει να αποφασίσουν πως θα συνυπάρξουν εφεξής σ' ένα κόμμα, στο οποίο οι λεγόμενοι πασοκόφιλοι (οι προεδρικοί της Κίνησης Μελών και οι κάθε λογής πασοκογενείς) είναι η συντριπτική πλειοψηφία. Αν αποδεχθούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αρχηγικό κόμμα, που φιλοδοξεί να εκφράσει την ευρύτερη κεντροαριστερά και προτεραιότητά του είναι η επιστροφή στην κυβερνητική εξουσία, η συγκατοίκηση θα είναι ομαλή. Σε διαφορετική περίπτωση, αν επιμένουν να φυλάττουν τις ...Θερμοπύλες της ριζοσπαστικής αριστεράς, ο Αλέξης Τσίπρας, πιεζόμενος και από την "δεξιά πτέρυγα" του κόμματός του, θα τους σπρώξει στο περιθώριο. Είναι το μόνο σίγουρο. Το έκανε με τον Αλαβάνο, τον Κωνσταντόπουλο, τον Λαφαζάνη, τον Βαρουφάκη, τη Ζωή, τον Μηλιό, τον Ρινάλντι, το "Αριστερό Ρεύμα", τη "Ρόζα", το "Κόκκινο" και όσους άλλους ...δεν συνεμορφώθησαν προς τας υποδείξεις του, δεν θα του είναι προβλημα να το κάνει και με τους "53" και τους συνοδοιπόρους των. Δεν θα τους διώξει -ούτε άλλωστε και οι ίδιοι διακατέχονται από αισθήματα αναχωρητισμού- αλλά στρατηγικά και σε συνάρτηση με τις εξελίξεις θα καταλήξουν, σχεδόν νομοτελειακά, να μπουν στο κλαμπ των χαμένων συνομιλητών της ηγεσίας.

Βεβαίως, η αλήθεια είναι ότι ο Αλέξης είναι σε άλλο mood, σε άλλη διάθεση, όπως θα έλεγαν και οι καλά γνωρίζοντες την ελληνική. Όπως διαβεβαιώνει και ο ίδιος τους συνομιλητές του, πρόθεση του δεν είναι να τελειώνει με τους αριστερούς σκιαδιστές. Κάθε άλλο. Τους θέλει όλους. Θέλει ενότητα για να πετύχει στις εκλογές το καλύτερο το δυνατό αποτέλεσμα. Στο δρόμο προς τις εκλογές δεν θέλει φασαρίες και διχασμό. Το πρόβλημα του δεν είναι ο Φίλης, αλλά ο Μητσοτάκης.  Στην ομιλία του, κλείνοντας το συνέδριο, το είπε καθαρά: δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Επιπροσθέτως, όσοι συνομιλούν μαζί του διατείνονται πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει κατανοήσει ότι και στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως συμβαίνει σε όλα τα μεγάλα και κυβερνητικά κόμματα, θα (συν)υπάρχουν "δεξιοί" και "αριστεροί", "λαϊκιστές" και "εκσυγχρονιστές" και ο δικός του ρόλος, μέσα από τις πλειοψηφίες και τις μειοψηφίες που θα διαμορφώνει, είναι να κρατά το στράτευμα συντεταγμένο και να το ετοιμάζει για τις κάλπες, για την τελική έφοδο προς την εξουσία. Η αριστερή φρασεολογία της εναρκτήριας ομιλίας του ήταν το κλείσιμο του ματιού στην Ομπρέλα, ενώ οι πέντε προτάσεις πολιτικής και τα μέτρα, που εξήγγειλε ήταν προς τέρψιν της προεδρικής (και κεντροαριστερής) πλειοψηφίας. Πάντως, στενοί συνεργάτες του Αλέξη επισημαίνουν ότι το "ζουμί" της ομιλίας Τσίπρα βρίσκεται στα λόγια αυτοκριτικής του: "Ναι, κάποια από τα μέτρα που αναγκαστήκαμε να πάρουμε, υπό τις απειλές και τον διαρκή εκβιασμό της τρόικας, έθιξαν δυσανάλογα κοινωνικές ομάδες. Το αναγνωρίζουμε και στεκόμαστε με ενσυναίσθηση, όχι με έπαρση, απέναντι σε όσους αναγκαστήκαμε να αδικήσουμε. Το αναγνωρίζουμε και γνωρίζουμε ταυτόχρονα πάρα πολύ καλά, και έχει αξία να το πούμε σήμερα εδώ στο Συνέδριό μας, ότι δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη ανάπτυξη με δυσανάλογα βάρη, με δυσανάλογη επιβάρυνση της υγιούς επιχειρηματικότητας και της μεσαίας τάξης".

Η δημόσια παραδοχή των αδικιών και της ζημίας στη μεσαία τάξη θα ήταν λόγια του αέρα και άνευ αξίας εάν δεν υπήρχε η κατακλείδα της αυτοκριτικής του, ό,τι δηλαδή "δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη ανάπτυξη με δυσανάλογα βάρη, με δυσανάλογη επιβάρυνση της υγιούς επιχειρηματικότητας και της μεσαίας τάξης". Η ως άνω τοποθέτηση του Τσίπρα ισοδυναμεί με αλλαγή δόγματος. Το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές με βάση το "δόγμα Λαφαζάνη" πως για να ανακουφιστούν οι εργαζόμενοι και οι λαϊκές τάξεις ο κρατικός προϋπολογισμός θα χρειαστεί να είναι βαριά ελλειμματικός, όλες οι ΔΕΚΟ θα γράψουν ζημίες και η μεσαία τάξη θα επιβαρυνθεί. Η γραμμή εκτός από ιδεολογική ήταν και ταξική. Τώρα, ο Τσίπρας διεκδικεί να επανέλθει στα κυβερνητικά έδρανα με θέσεις υπέρ της μεσαίας τάξης και της υγιούς επιχειρηματικότητας και γνωρίζοντας τα δημοσιονομικά όρια εντός των οποίων θα πρέπει να κινηθεί, ακόμη και αν ανασχεδιάσει, όπως λέει, τους πόρους του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης. Η πολιτική στροφή του ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρη, γίνεται μάλιστα και ιδεολογική μετατόπιση όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποφαίνεται ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και μάλιστα δίκαιη με επιβάρυνση της μεσαίας τάξης και των επιχειρηματιών.

Η ριζοσπαστική αριστερά πέθανε, ζήτω η σοσιαλδημοκρατία, θα μπορούσε να αναφωνήσει κάποιος και θα έχει δίκαιο. Αφού εκτός των οικονομικών προτάσεων ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να υπάρξει προγραμματική συμφωνία για μια προοδευτική κυβέρνηση και άπλωσε χείρα φιλίας και συνεργασίας στο ΚΙΝΑΛ και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Φυσικά για να συμβεί αυτό θα πρέπει στις εκλογές να είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ. Δύσκολο, αλλά αυτό όσοι γνωρίζουν τον Αλέξη δεν τον ενοχλεί και ιδιαίτερα αφού, όπως πιστεύει, σε περίπτωση άρνησης του Ανδρουλάκη, στις δεύτερες εκλογές, με την ενισχυμένη αναλογική -όταν ο κόσμος θα κληθεί να διαλέξει ποιός θέλει να τον κυβερνήσει, αν θα συνεχίσει με την κυβέρνηση του Μητσοτάκη ή επιθυμεί την αλλαγή- ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμπιέσει, από αριστερά το ΚΙΝΑΛ, όπως θα κάνει, από δεξιά, και η ΝΔ. Η απλή αναλογική τελικά αποδεικνύεται σύμμαχος του Αλέξη Τσίπρα και των σχεδίων του για ολική επαναφορά. Βεβαίως, θα πρέπει να ανάψει και ένα κερί στον Πούτιν, που με την εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία έφερε σε ακόμη πιο δυσχερή θέση την κυβέρνηση αφού η ενεργειακή κρίση παροξύνθηκε, η ακρίβεια σε λογαριασμούς και προϊόντα χτύπησε κόκκινο με τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να έχουν γονατίσει.

Μπορεί οι λεγόμενοι "ακροκεντρώοι" να προσπαθούν, απεγνωσμένα, να κατατάξουν τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ στους ...πουτινιστές, όμως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τα στελέχη του κόμματός του μάλλον τους έχουν απογοητεύσει. Η καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία είναι ομόθυμη και απόλυτη, ενώ οι επισημάνσεις για τις ευθύνες των ΗΠΑ και της ΕΕ βρίσκουν ευήκοα ώτα ακόμη και μεταξύ των εχεφρόνων ανθρώπων του κέντρου και της κεντροδεξιάς. Το καλό για τον Τσίπρα είναι ότι στα θέματα της ακρίβειας και του πολέμου δεν μπορεί να ευδοκιμήσει το αντισυριζα μέτωπο. Κάτι που δεν ίσχυε με την πανδημία, λόγω Πολλάκη, και στα εθνικά, λόγω των Πρεσπών και της στάσης απέναντι στους παράτυπους μετανάστες και τα γεγονότα του Έβρου. Η φθορά της κυβέρνησης από τις παρενέργειες του πόλεμο στην Ουκρανία και τους φουσκωμένους λογαριασμούς του ηλεκτρικού πριμοδοτεί πολιτικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης και αυξάνει την εκ δεξιών δημοσκοπική αιμορραγία της κυβερνήσεως. Σύμφωνα, με τις εκτιμήσεις της Κουμουνδούρου στις εκλογές με την απλή αναλογική θα σχηματιστούν τέσσερα μπλοκ ψηφοφόρων. Η Ακροδεξιά (Βελόπουλος, Κασιδιάρης, Φαήλος Κρανιδιώτης κ.α.) μπορεί να φτάσει το 15%, με τη βόρεια Ελλάδα να είναι ο βασικός τους αιμοδότης, αφού εκεί οι θρησκόληπτοι, οι ρωσόφιλοι, οι αντιεμβολιαστές, οι Μακεδονομάχοι συγκεντρώνουν υψηλά ποσοστά. Η Αριστερά (ΚΚΕ, ΜΕΡΑ25, ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.α.) θα βρεθεί στο 10%. Η ΝΔ βρίσκεται στην περιοχή του 30%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ από το 40% των εκλογών του 2019 θα φτάσουν αθροιστικά στο 45%. Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με όσα μεταφέρουν συνομιλητές του, πιστεύει τη μερίδα του λέοντος (32-33%) θα την έχει ο ίδιος με το ΚΙΝΑΛ να προσγειώνεται στο 12-13%, στα ποσοστά δηλαδή που έλαβε το 2012, με επικεφαλής τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Προσώρας, οι δημοσκοπήσεις δεν τον δικαιώνουν. Ακόμη και η τελευταία, της Prorata, δείχνει τη ΝΔ να προηγείται με 5,5 μονάδες και τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι στο 24,5%.

Βεβαίως, ο Τσίπρας, τώρα που η τύχη του, όπως έδειξε και το συνέδριο, γύρισε δεν έχει παρά να περιμένει. Θεωρεί πως ο χρόνος δουλεύει υπέρ του και σε βάρος της κυβερνήσεως. Αν μάλιστα οι εκλογές γίνουν, όπως είπε ο πρωθυπουργός, την Άνοιξη του 2023 τότε ο Αλέξης θεωρεί πως θα κερδίσει την εκλογική μονομαχία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Κατά τη γνώμη του και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, "τα πράγματα συνεχώς θα χειροτερεύουν για τους πολίτες και κατά συνέπεια και για την κυβέρνηση καθώς η ενεργειακή κρίση θα διαρκέσει αρκετά ακόμη και μετά τη λήξη του πολέμου, ο οποίος δεν προβλέπεται να τελειώσει άμεσα και μάλιστα με την απειλή πυρηνικής εμπλοκής να επικρέμαται, ενώ η πανδημία του κορονοϊού επιμένει, με υψηλό αριθμό κρουσμάτων και θανάτων, χωρίς να αποκλείεται να επανέλθει πιο φονική το Φθινόπωρο". Μετά την επικράτηση στο συνέδριο και την άνετη πλειοψηφία που θα έχουν οι Προεδρικοί στη νέα Κεντρική Επιτροπή καθώς και τη δική του πανηγυρική επανεκλογή, στις 15 Μαϊου, το κύριο μέλημά του από τούδε και μέχρι να στηθούν οι κάλπες θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ εσωτερικά να είναι ένα ...φρόνιμο κόμμα, χωρίς εσωκομματικά μαχαιρώματα και "πολλακισμούς", ώστε οι πολίτες να το εμπιστευτούν ξανά, συγχωρώντας του τις αμαρτίες του παρελθόντος.

Και φυσικά να βελτιώσει τη θέση του στον τριπλό ανταγωνισμό (ΚΙΝΑΛ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ) για την επικράτηση στο Κέντρο. Ο Τσίπρας γνωρίζει ότι εκεί θα παιχτεί το κλογικό παιχνίδι και γι' αυτό κάνει τη στροφή από τη ριζοσπαστική αριστερά στην αριστερή σοσιαλδημοκρατία. Παλαιότερα, είχε πει στους συντρόφους του ότι "από αριστερά θα κατακτήσουμε το Κέντρο..." στο συνέδριο, με όσα είπε, συμπλήρωσε το τσιτάτο με το εξής: "...και από το Κέντρο θα δυναμώσουμε την Αριστερά". Μόνο έτσι, πιστεύει ο Αλέξης, ότι μπορούν να πετύχουν τον στόχο τους: "Να κερδίσουμε την πλειοψηφία, να φύγει η δεξιά και να έχουμε προοδευτική κυβέρνηση". Επιπροσθέτως, την Κυριακή, στο κλείσιμο των εργασιών του τρίτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο λόγος του ήταν περισσότερο συναισθηματικός και κομματικός, ουσιαστικα επανέλαβε στους 5.700 συνέδρους αυτό που τους είχε πει και την Πέμπτη, ό,τι για να αλλάξουν την Ελλάδα πρέπει να αλλάξουν πρώτα οι ίδιοι. Και να αλλάζουν συνεχώς, γιατί αυτό σημαίνει ανανεωτική αριστερά. Η γνώμη του Τσίπρα είναι πως στον ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να απελευθερώσουν το μυαλό τους από ιδεοληψίες και κολλήματα του παρελθόντος. "Το να μην πηγαίνεις μπροστά σημαίνει να πηγαίνεις πίσω", έλεγε προσφάτως σε συνομιλητές του αιτιολογώντας τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στην χώρα. Μπορεί να μην γνωρίζει Λατινικά ξέρει όμως ότι ο αφορισμός: tempora mutantur et nos mutamur in illis (οι καιροί αλλάζουν και μαζί τους αλλάζουμε και μεις) είναι η μόνη αλήθεια για να κερδίσει κάποιος το μέλλον και ειδικά για ένα κόμμα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που μέχρι να γίνει κυβέρνηση, αλλά και μετά τσακώνονται αν πρέπει να μείνουν πιστοί στις διδαχές του Μαρξ και του Λένιν, την κομμουνιστική αλτερνατίβα και τις αρχές της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Ο Τσίπρας σε δύο χρόνια γίνεται ...μεσαίωνας (συμπληρώνει τα 50 χρόνια, τα μισά ενός αιώνα) και σε αντίθεση με τους λεγόμενους παπούδες του κόμματος (Δρίτσας, Μπαλτάς, Φλαμπουράρης, Βούτσης κ.α.) έχει καταλάβει ότι ο χρόνος δεν περιμένει κανέναν, ειδικά στις μέρες που οι αλλαγές συντελούνται με γεωμετρική πρόοδο. Ο ψηφιακός καπιταλισμός, η τεχνητή νοημοσύνη, η κλιματική αλλαγή, η αυγή της διαστημικής αποικιοκρατίας, η κρυπτο-οικονομία, ο κυβερνοπόλεμος και οι ασύμβατες απειλές είναι ο νέος κόσμος που έρχεται. Σ' αυτόν που θα ζήσουν οι νέες γενιές, στο όνομα και το μέλλον των οποίων ομνύουν ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτές οι γενιές δεν συγκινούνται από τις διακηρύξεις γενικά για "Πολιτική Αλλαγή". Περιμένουν η "Νέα Αρχή" να έχει πολύ πιο πλούσιο περιεχόμενο από αυτό που προσδιόρισαν με τις τοποθετήσεις τους οι σύνεδροι. Και μάλλον γυρίζουν τον πλάτη τους εάν τα κριτήρια για την ανάδειξη των άξιων και ικανών στην κοινωνία, που ευαγγελίζεται η Κουμουνδούρου, είναι αυτά που θα επικρατήσουν στην ανάδειξη των 300 μελών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος στις 15 Μαΐου. Και οπωσδήποτε οι "κοκορομαχίες" της τελευταίας ημέρας του συνεδρίου για το ποιός μπορεί να φέρει την ιδιότητα του μέλους μάλλον δυσφορία τους προκαλούν. Όχι γιατί δεν γουστάρουν την αναστάτωση, τις αντιπαραθέσεις και τις συγκρούσεις, κάθε άλλο, αλλά γιατί δεν κατανοούν την γελοιότητα του να έχεις πάρει με 74% το συνέδριο και μετά, όπως μάς λέει σύνεδρος και ανώτερο στέλεχος της Κουμουνδούρου, "να χάνεις τα αυγά και τα πασχάλια σε μια δευτερεύουσα ψηφοφορία". Και μαζί τις εντυπώσεις...

35 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Ένα κατακάθι είσαι Μπόγδη. Μια λινάτσα του κλεφτοπασόκ. Αυτό δεν θα αλλάξει όσο και να προσπαθείς να ξεπλύνεις τον Σημίτη, τον Ανδρέα και τον Γιώργο Παπανδρέου. Ένα φθηνό ανδρείκελο είσαι που αναλαμβάνεις εργολαβίες από το ΠΑΣΟΚ. Στα τσακίδια κατιναριό, ρουφιάνε. Μακάρι αυτό να είναι το τελευταίο σου Πάσχα αλήτη.

  2. Tα FEMA τα και τα γριολεσβιακά ψεματα και καμωματα της
    Μαργαρίτας Βερύκιου Από την ( Αριστερή ;) Ζάκυνθο…..
    ενωμένα παρά φύση σε τούτη την στήλη , με χριστιανο-ορθόδοξα επισρωματα
    ( Χ.Ο. ) και ΧΟΥΝΤΙΚΑ τέτοια ( λόγω 21ης Απριλίου ; )
    σαν λογική !!
    Ανταποκρίνονται στην σημερινή κατάσταση της ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ μια και γιορτάζουμε αύριο το την Ανασταση του Χριστού ;
    Τίνος όμως είναι ο Χριστός αν δεν είναι στις καρδιές των ανθρώπων και μόνον στις ταυτοτητές τους;
    « Η Σταύρωση του Ουκρανικού λαού από τον Ορθόδοξο Ρώσο σφαγέα συνεχίζεται χωρίς έλεος. Το αίμα τρέχει στους δρόμους ασταμάτητα, η φρίκη, ο φόβος και η απελπισία των αμάχων δεν περιγράφεται. Η ζωή στις πολιορκημένες πόλεις δεν έχει πια καμία αξία. Μόνο θλίψη.»
    Αυτά από έναν τακτικό χρήστη του F/b.
    καλή Ανάσταση λοιπόν !
    Και σε σένα Ζωή ΚΩνσταντοπουλου που σε καπέλωσε ο ψευδοαριστερός Τσίπρας , όπως έκανε και συπτον Πατέρα σου ,
    που μας γράφεις τα της Χούντας των συνταγματαρχών και δεν ακους
    Τα εγκεγκώμια της των Συνταγματ@ρχων της 21 ης του Απρίλη. Του 1967 από Mαργατιτας. Βερύκιου ….
    Τότε δηλ που γιν@με και μείς όλοι οι Δημοκράτες της Ελλάδας πρόσφυγες και μετανάστες !

  3. Εικοστή πρώτη Απριλίου σήμερα και γιορτάζει ο φασίστας Δημοσθένης Μπόγδης. Με τους Ναζί κατακτητές στην κατοχή όπως ήταν ο πατέρας του Κώστα Σημίτη και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και κατόπιν με τους πραξικοπηματίες Συνταγματάρχες την 21η Απριλίου του 1967. Όσο για την αντίσταση που λέει ότι έκανε θα ήταν αραχτός στις ΗΠΑ η στο Παρίσι όπως έκαναν οι περισσότεροι του ΠΑΣΟΚ και θα ξεκοκάλιζε της εισφορές που έδιναν στο ΠΑΚ οι Έλληνες του εξωτερικού. Μια ζωή ρυψάσπιδες, μια ζωή προδότες οι δήθεν κλπτοδημοκράτες του ΠΑΣΟΚ.

  4. Οι παρά φύση Συμμαχίες που ελπίζει το σημερινό δίπολο της πολιτικής στην χώρα μας,
    ότι θα έρθουν όπως στο παρελθόν για την κατάκτηση της εξουσίας και της διατήρησης της από τους κυρίους Μητσοτάκη , ή Τσίπρα,
    Δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ ξανά !

    Σε Δημοκρατικές χώρες κίνητρο ενωμένης προσπάθειας των κομμάτων
    Παραμενει και ενεργοποιείται μόνον από και προς αντιμετώπιση κοινού
    Κινδύνου ασφαλείας της χώρας και— της ελευθερίας της .
    Για την πρόοδο της κοινωνίας της .—επειδή υπάρχουν διάφοροι τρόποι , τακτικές και πολιτικά προγράμματα με διαφορετικές απόψεις στην εφαρμογή των — αποφασίζουμε και τηρούμε το Δημοκρατικότατο «ότι θέλει ο λαός ».
    Εδώ στο δικό μας φόρουμ δεν θα δεχθούμε επ ´ουδένα λόγο το οτι θέλουν τα αγοροκόριτσα μας των ακρων -φύση και θέση αντίθετα μεταξύ τους —
    που για το προσωρινο τους βόλεμα μπερδεύουν τόσο εύκολα τα μπούτια τους και κάνουν μετοπο …….

    Η Mαγαρίτα Βερύκιου και ο /η. FEMA λοιπόν , όπως Σαμαρας, Βενιζέλος και Κουβελης ή , όπως Καμμένος και Τσίπρας διμηουργησαν την δίκη τους ΣΥΜΜΑΧΙΑ εδώ . Τι τους λες λποπόν , απλώς τους αφήνεις αναγνώστη ,
    να εκτιρθονται με τα ίδια τους τα γραπτά που αλλάζουν κατά περίσταση !

    Εντωμεταξύ σήμερα , επέτειο του πραξικοπήματος των συνταγματαρχών για την Ελλάδα των Ελλήνων Χριστιανών όπως την υποστηρίζει
    η Μαργαρίτα Βερύκιου και συμφωνεί και σ´αυτό (;) ο /η αριστερή fema …

    Εγώ και οι ομοιοί μου πρόσφυγες και μετανάστες που μας κατάντησε η ΧΟΥΝΤΑ αποδίδουμε φόρο τιμής σε αυτούς που την πολέμησαν , φυλακίστηκαν και αργότερα Μπήκαν στην πολιτική για να μην ξανα παρουσιαστεί τέτοιο ρεζιλίκι στην πατρίδα μας που γέννησε την Δημοκρατία .
    Ντροπή, λύπη και αγανάκτηση με καταλαμβάνει για την 21 η Απρίλη !ό
    Εσυ FEMA εδώ …., άλλα λόγια για ν αγαπιέσαι με την Μαργαρίτα σου και τον Καμμένο και τον Κώστα Καραμανλή της ;
    Έβαλες στην ταυτότητα σου το Χ,Ο ;

  5. Ένας πίθηκος είσαι Μπόγδη. Μια μαιμού που μαγαρίζει διαρκώς την ιστοσελίδα αυτή. Τους βρόμικους πολέμους που κάνουν οι ΗΠΑ τα αφεντικά τα δικά σου και του ΠΑΣΟΚ τους πληρώνει η ανθρωπότητα με αίμα, βία, πρόσφυγες και οικονομικές κρίσεις Βούλωσε το καμιά φορά άθεη λινάτσα, κουραδομηχανή. Είσαι από την κορυφή μέχρι τα νύχια βουτηγμένος στα σκατά παλιάνθρωπε. Χεσμένο σε έχουμε και εσένα και το άθλιο και βρομερό ΠΑΣΟΚ.

  6. «Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» ξαναείπε ο Α. Τσίπρας.
    Όμως η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ήταν «βαρβαρότητα χωρίς σοσιαλισμό».
    Και ο Πολλάκης υπόσχεται την επανάληψή της στη «δεύτερη φορά»!
    Το είπε ο Γ, Φλωριδης ,
    Με τον κύριο αυτον έχω τις διάφορες μου , αλλά έχει πει ή κάνει ορισμένα καλά για τον τόπο μας
    Θυμωσαστε που αποκάλυψε τα του ποδοσφαίρου μας , αποκαλώντας τα Έργα της παραγκας ;
    Να δούμε πως θα το αντιμετωπίσουν αυτό οι ανδρογυναίκες σχολιαστές της στήλης μας εδώ.
    Υποπτευομαι ότι θα πουν φταίνε οι α Εβραίοι , οι πρόσφυγες , οι πυροπαθείς , οι βομβόπληκτοι , οι μετανάστες οι Μαύροι και τώρα οι Ουκρανοί που δε. Πείθονται στο β α παραδώσουν την πατρίδα τους. Στον Αδόλφο Χιτλερ !

  7. Καλή Ανάσταση FEMA μου. Άσε το μ@λάκα τον φασίστα να πνιγεί μέσα στον εμετό του. Το να ξεπλένει το ΠΑΣΟΚ είναι σαν να ξεπλένει τον ίδιο τον Αδόλφο Χίτλερ.
    Καλή Ανάσταση και στον κύριο Φελέκη που μας φιλοξενεί τις απόψεις όταν κάποιοι σαν τον φασίστα Μπόγδη επιβάλλονται από μόνοι τους. Χαρακτηριστικό άρρωστου φασίστα πασόκου.

  8. Να και μια εποικοδομητική κριτική σκέψης για την συζήτηση μας εδώ από τον εκλεκτό φίλο μας κ. Στ. Σταυραυρολαιμο την μεταφέρω. Για να γίνει μια ανεκτή πολιτική σιχητησης αντί της λασπολογίας που επιχειρούν άλλοι.

    «Η απόφαση του Συνεδρίου με πρόεδρο την Φώφη Γεννηματά ήταν το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ να ακολουθήσει ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΕΤΕΡΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΔΕΞΙΑ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ. Αυτό σημαίνει χάραξη μιας στρατηγικής καθαρής, χωρίς ναι μεν αλλά, χωρίς υπεκφυγές, χωρίς λοξοκοιταγματα, χωρίς καν να υπάρχει υποψία οποιασδήποτε κυβερνητικής συνεργασίας με κάποιον από τους δυο, μέχρι τώρα, μονομάχους του πελατειακού συστήματος. Το ενδεχόμενο αυτό θα μπορούσε να υπάρξει ΜΟΝΟ ΣΕ ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ αλλά και πάλι στα πλαίσια μιας Οικουμενικής Κυβέρνησης ειδικού σκοπού και μόνο για ορισμένο χρόνο. Η απόφαση αυτή ήταν προϊόν αναγνώρισης της πραγματικότητας ότι στη Δημοκρατία Η ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ πρέπει να γίνεται σεβαστή από τα κόμματα είτε βρίσκονται ψηλά στην προτίμηση του, είτε και όταν τα βάζει στην άκρη. Είναι ως εκ τούτου αδιανόητο πολιτικά και ηθικά να αναλαμβάνει ένας πολιτικός φορέας το ρόλο του μόνιμου εγγυητή και θεματοφύλακα της κυβερνητικής σταθερότητας από οποιαδήποτε θέση, ακόμα κι όταν η λαϊκή εντολή είναι να κάτσει στην άκρη να λέει τη γνώμη του και να ασκεί κριτική αλλά μέχρι εκεί. Τίποτα παραπέρα. Οι θέσεις που ακούγονται ότι «δεν θα αφήσουμε τη χώρα ακυβέρνητη» η « Είμαστε υπέρ των συνεργασιών με αξιακό όμως τρόπο», αξιολογούνται επιεικώς ως απαράδεκτες. Στη δημοκρατία σε αντίθεση με τα τυραννικά καθεστώτα δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Οι εκλογές δίνουν λύσεις. Πρώτο κόμμα, δεύτερο κόμμα τρίτο κόμμα και ούτω καθεξής. Ο κάθε ένας στο ρόλο του και η ευθύνη ανήκει σε αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη προτίμηση του λαού που αποφασίζει. Όλα τα αλλά είναι προφάσεις εν αμαρτίαις και τίποτε άλλο. Η συγκυβέρνηση της περιόδου 2012-2014 Ν.Δ – ΠΑΣΟΚ έδειξε τον δρόμο. Ποτέ πια τέτοιες πάρα φύση συνεργασίες και τα ερωτήματα με «ποιον θα συνεργαστείτε» πρέπει να επιστρέφονται ως απαράδεκτα και πονηρά. Μόνο η αταλάντευτη, ευθεία και σταθερή πορεία με ξεκάθαρο ιδεολογικό και πολιτικό αντιπελατειακό πρόσημο, επικεντρωμένη στα σύγχρονα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας μπορεί να αποδώσει καρπούς, να συγκινήσει και συσπειρώσει το λαό σε μια μεγάλη εθνική λαϊκή ενότητα για την υπέρβαση των διαδοχικών κρίσεων που προκύπτουν. Κυβέρνηση συνεργασίας στη βάση να μην έχουμε ακυβερνησία, είναι καμουφλάζ σκοπιμότητας που κρύβει την ακόρεστη επιθυμία να γίνουν κάποιοι υπουργοί και όχι να υπηρετηθεί το συμφέρον του λαού και του τόπου.»

  9. FEMA 20:18 20/04/2022

    ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ-ΜΗ ΧΑΛΙΕΣΑΙ ΑΛΛΟ…..
    ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ !!

  10. Θλιβερή κατάστασης σχολίων και σχολιάστριας, ή ,
    Γριά-Λεσβίας ,
    Που εννοεί να βγάζει τ ´αποθημένα της εδώ !
    Σε πείσμα της συντριπτικής πλειοψηφίας των ανθρώπων στη Γη ,
    που έχουν καταδικάσει τον τον φασισμό και ΝΑΖΙΣΜΟ του Πούτιν ,
    O oποιίος βάφει με αίμα την Ευρώπη, μην ξέροντας που θα στανατήσει αυτή η κατάστασης .
    Όπως παλαοιοτερα και ο ΑΔΟΛΦΟΣ Χιτλερ…
    Ο οποίος και αυτός δεν Πήγαινε τους Εβραίους , τους Μαύρους , τους πρόσφυγες και τους ομοφυλοφυλους γιατί ήταν κρυφός τέτοιος και ο ίδιος, συχαινομενος την ίδια του την ύπαρξη ,
    λένε οι ειδικοί …
    Για την Μαργαρίτα μας την Βερύκιου , εδώ που είναι μηδαμινή και ακαταλαβίστικης ποσότητας αλλά πολύ γνωστής μας ποιότητας ( σύμφωνα πάντα με τα δικά της τα γραπτά ) στο τι πρεσβεύει

    Τώρα το ποιός έχει ναζιστικες θεωρείες τάσεις και πρ@κτικες διαφαίνεται από τα σχόλια της και μόνο …..
    Η γριά -Μαργαρίτα μας όμως μου κάνει καλές πάσες ! Να την θάβω !

  11. Δεν έχεις τι να πεις και γράφεις συνεχώς μ@λακίες ρε γελοίο υποκείμενο Μπόγδη. Τα έχεις χαμένα από τα πολλά χαστούκια που τρως συνεχώς εσύ και το άθλιο κόμμα σου. Θα εγκαλείς εσύ τους άλλους σχολιαστές για το τι θα λένε για να σου αρέσει ρε ρρμάλι; Δεν έχεις δικαίωμα εσύ ένας Αμερικανοθρεμένος φασίστας μα πιάνεις στο στόμα σου ένα ιστορικό αριστερό τραγούδι. Είσαι εντελώς καραγκιόζης. Κανονική σαχλοκουδούνα.
    Θα σε διαλύσουμε εδώ μέσα φασίστα και εσένα και το κλεφτοπασόκ του ζάμπλουτου κηφήνα Ανδρουλάκη. Τελείωσες Μπόγδη!

  12. Aκούστε παρακαλώ, Φίλες και φίλοι ,
    Όσοι γράφετε εδώ προφανώς και δικαιολογημένα για να προτείνετε κάτι στους κυβερνώντες ,
    να τους προειδοποιήσετε για κάτι που σκοπεύουν να κάνουν
    και σεις με την δίκη σας κριτική , το βλέπετε βλαβερό για το κοινό συμφέρον,..
    AVANTI POPULO ! λοιπόν Πάμε !
    Ακόμη και για κάτι κακό που έγινε στην βάρδια οποιουδήποτε ,
    ώστε να μην επαναληφθεί στο μέλλον αν μπορούμε να συμβάλουμε και σε αυτό .Καλώς!!!
    Έτσι λοιπόν. Και εγώ τραγουδώ το
    Avanti o popolo, alla riscossa
    Bandiera rossa, bandiera rossa
    Avanti o popolo, alla riscossa
    Bandiera rossa trionferà

    Bandiera rossa la trionferà
    Bandiera rossa la trionferà
    Bandiera rossa la trionferà
    Evviva il socialismo e la libertà!

    Degli sfruttati l’immensa schiera
    La pura innalzi, rossa bandiera
    O proletari, alla riscossa
    Bandiera rossa trionferà

    Bandiera rossa la trionferà
    Bandiera rossa la trionferà
    Bandiera rossa la trionferà
    Il frutto del lavoro a chi lavora andrà

    Τώρα αν κάποιος βρεθεί να πιστοποιήσει ότι τα γραφόμενα ορισμένων προσφέρουν το παραμικρό στον αγώνα μας για την επιθυμητή πρόοδο του λαού και της κοινωνίας μας, τότε
    Δαν / Δεν ,
    εγώ χάνω πάσα ιδέα και για τις δικές σου γραμμές !
    Αν συγκατοικείς και πλαγιάζεις εκεί όπου το Περιβάλλον σου δημιουργούσε εμετό και τσερλες , οταν οι ίδιοιοι πολιτικοί του εκφραστές είναι στην φυλακή με όλες τις δημοκρατικές διαδικασίες για κοινά εγκληματα και όχι για Πεποιθήσεις τους .
    Δεν το περνας στον / στην φίλη σου, Φεμα ΨΕΜΑ ;
    Όσο για την Μητηλινιά
    Την γριά ενεργή στην πολιτική η άλλη ανώμαλη συναλλαγή της θαυμάστε τα επιχειρήματα της που ανάγονται σε ύβρεις εναντίον της !
    Δεν χρειάζεται να της πει κανείς τιποτε .
    Τα λέει όλα Μόνη της !

  13. Γελοίε Μπόγδη πιόνι του κλεφτοπασόκ. Στα τσακίδια και εσύ και ο Τζέφρι και ο Αβουρής.
    Ένα μάτσο σκατά είστε όλοι σας με εσένα αρχηγό καραγκιόζη.

  14. FEMA 13:34 20/04/2022

    ΚΑΛΕ ΜΟΥ ΦΙΛΕ Δαν
    ΕΥΧΟΜΑΙ ΥΓΕΙΑ ΣΕ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΟΣΟΥΣ ΑΓΑΠΑΣ
    ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙΣ
    ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΣΟΥ-ΑΞΙΟΣ!
    ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!!

  15. Πατσαβούρα είναι η γυναίκα σου γελοίε Μπόγδη. Αυτό το σακί με πατάτες που ανέχεται δίπλα της τον φασίστα και ρουφιάνο του ΠΑΣΟΚ έμμισθο μάλιστα που επέλεξε για άντρα της. Ένα χαμαιτυπείο είσαι Μπόγδη που σε έχουν στο κλάσιμο και σε φτύνουν με ροχάλες στα μούτρα οι περισσότεροι αναγνώστες και σχολιαστές της ιστοσελίδας,Καλό Πάσχα με τον Χασάν λούγρα. Αυγά δεν θα βάψεις κόκκινα γιατί είσαι άθεος και διεθνιστής σαν τον αλήτη τον Σημίτη, θα σου κάνει όμως τον πάτο κόκκινο ο Χασάν από την Συρία. Ευκαιρία να του δείξεις την συμπαράσταση σου πατσαβούρα του ΠΑΣΟΚ.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.