ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΑΛΛΑ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ...

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τον Αλέξη Τσίπρα. Επικράτησε πλήρως στο κόμμα του, αλλά η νίκη στις βουλευτικές εκλογές, που είναι και το μείζον διακύβευμα, απέχει αρκετά. Αν πιστέψουμε τις δημοσκοπήσεις η διαφορά υπέρ της ΝΔ συνεχίζει να είναι περίπου οκτώ μονάδες. Τουλάχιστον, αυτό δείχνουν οι έρευνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Η προεδρική πλειοψηφία στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγαλύτερη και από αυτή του συνεδρίου. Η πρωτιά στις εκλογές και η «προοδευτική διακυβέρνηση» δεν είναι όμως εφικτός στόχος όσο το ΠΑΣΟΚ-ΚΑ κινείται πάνω από το 13%, εμφανίζει, όπως έδειξε και το συνέδριό του, εικόνα συσπείρωσης και ο Νίκος Ανδρουλάκης συνεχίζει να αρνείται να βγει …ραντεβού με τον Αλέξη.

Επιπροσθέτως, η κομματική πλειοψηφία για να γίνει και κυβερνητική θα πρέπει να επιταχυνθεί η φθορά της κυβερνήσεως και για να συμβεί αυτό δεν θα πρέπει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να περιμένει να πέσει σαν «σάπιο φρούτο», αλλά να εκπονήσει ένα εναλλακτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης, το οποίο να ανταποκρίνεται με ικανοποιητικό τρόπο στις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας, η οποία τους επόμενους μήνες αναμένεται να δοκιμαστεί ακόμη περισσότερο από τους φουσκωμένους λογαριασμούς, τον πληθωρισμό, την ακρίβεια, τη μείωση της αγοραστικής δύναμης και τα κεσάτια στην αγορά.

Ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, που ειρήσθω εν παρόδω εξελέγη πρώτος σε ψήφους στην Πελοπόννησο παρότι δεν ανήκει σε κάποια εσωκομματική ομάδα, προβλέπει ότι «η κρίση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα βαθαίνει» και ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει την ευθύνη να συγκροτήσει ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση, που δεν θα οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο μετάβασης από την μία κρίση στην άλλη». Αποφαίνεται μάλιστα ότι «το δύσκολο δεν είναι μόνο η νίκη στις εκλογές, αλλά και πως την επόμενη μέρα η προοδευτική διακυβέρνηση θα υλοποιήσει ένα πρόγραμμα ριζοσπαστικού ρεαλισμού, που θα απαντήσει στις μεγάλες κρίσεις που βιώνουμε με όρους προστασίας της κοινωνικής πλειοψηφίας και διαμόρφωσης μιας δίκαιης αναπτυξιακής προοπτικής».

Προσώρας, στον ΣΥΡΙΖΑ ασχολούνται με τους κομματικούς και όχι τους κοινωνικούς συσχετισμούς, διαφωνούν για τα διδάγματα του συνεδρίου και της εκλογής ηγεσίας από τη βάση, τσακώνονται αν πρέπει να μείνει γραμματέας ο Τζανακόπουλος ή να φύγει και ποιός/α να πάει τη θέση του και πολλά άλλα …εδώδιμα και αποικιακά, που θα έλεγε και κάποιος (μάλλον όμως δοκησίσοφος) λεξιλάγνος του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν του αρέσει η «εισαγωγή φρούτων» από άλλους χώρους και ιδιαίτερα από το ΠΑΣΟΚ.

Πάντως, τα χέρια του Τσίπρα, ειδικά μετά τις 150.000 που τον ψήφισαν για Πρόεδρο με το σταλινικό ποσοστό του 99%, είναι λυμένα για να αναδιοργανώσει το κόμμα του κατά το δοκούν και να διατάξει τις δυνάμεις του με τον τρόπο και στην κατεύθυνση που τον εξυπηρετεί καλύτερα. Αφενός για να εμπεδώσει το δικό του ιμπέριουμ στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς και αφετέρου για να κερδίσει τον Μητσοτάκη ώστε να αναλάβει εκ νέου το γκουβέρνο, που είναι και ο διακαής του πόθος. Με βάση τα αποτελέσματα για την εκλογή ηγεσίας πλέονκαθίσταται ο απόλυτος άρχων του ΣΥΡΙΖΑ. Εφεξής, ουσιαστικά δεν θα έχει καμμία αντίσταση. Φυσικά, κατανοεί πως αυτό έχει και μία άλλη ανάγνωση: Δεν θα έχει και άλλοθι αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν καλά για την Κουμουνδούρου.

Η εσωκομματική αντιπολίτευση της Ομπρέλας, που μέχρι και την προκήρυξη του συνεδρίου ουσιαστικά κρατούσε τα κλειδιά των κομματικών οργανώσεων -και σύμφωνα με τους αντιπάλους της τις κρατούσε κλειστές για τη διεύρυνση και ειδικά για τους πασοκογενείς- έχει υποχωρήσει σημαντικά. Η δύναμή της στη νέα Κεντρική Επιτροπή έχει περιοριστεί στο 22-23%, ενώ κανένα από τα επίλεκτα στελέχη της δεν βρέθηκε στην πρώτη δεκάδα αυτών που εξελέγησαν. Στην προηγούμενη Κεντρική Επιτροπή στις τρεις πρώτες θέσεις ήταν οι Τσακαλώτος, Φίλης, Βούτσης τώρα Φίλης και Βούτσης βρίσκονται στις θέσεις 15 και 16 με τον Τσακαλώτο να τους ακολουθεί στην 17η και τον Σκουρλέτη, που η αλήθεια είναι ότι δέχθηκε και τον περισσότερο πόλεμο από τους προεδρικούς, να εκλέγεται στην 22η θέση, πίσω από τον Στέφανο Τζουμάκα, την Ζανέτ Τσίπρα και τον Αλέκο Φλαμπουράρη. Το ερώτημα είναι τι θα κάνει τώρα ο Τσίπρας χωρίς τους «βαρβάρους» της Ομπρέλας, οι οποίοι ήταν γι’ αυτόν «μια κάποια λύση» αφού σε αρκετές περιπτώσεις έριχνε πάνω τους τις ευθύνες για την αρνητική εικόνα του κόμματός του.

Το δεύτερο και κρίσιμο ερώτημα για τον Τσίπρα είναι πως θα μπορέσει να εντάξει τα 110.000 νέα μέλη, που προσήλθαν στην προεδρική κάλπη, στις κομματικές δομές ώστε να ανανεωθεί η εκπροσώπηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κοινωνία και να αλλάξει η «βιτρίνα» της Κουμουνδούρου. Αν το νέο αίμα που μπήκε στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ενισχύσει την απήχησή του στην αυτοδιοίκηση, τα συνδικάτα, τους επιστημονικούς συλλόγους, τις κοινωνικές και επαγγελματικές οργανώσεις η εκλογή ηγεσίας από τη βάση θα έχει μείνει μισοπέλαγα. Αν τα 110.000 νέα μέλη δεν αλλάξουν τη σχέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τους κοινωνικούς χώρους και τα κινήματα κοινωνικής κριτικής ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει ένα κόμμα στον αέρα. Όπως έδειξαν και τα αποτελέσματα στις φοιτητικές εκλογές, αλλά και τα ισχύοντα στην ανάδειξη διοικήσεων σε δήμους, συλλόγους και ομοσπονδίες η Κουμουνδούρου δεν διαθέτει πρόσωπα με ευρεία κοινωνική αποδοχή. Αν δεν εξαλειφθεί αυτό το έλλειμα το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ θα εξαρτάται από τις επιδόσεις του αρχηγού του και μόνο. Και τα άλλα δύο κυβερνητικά κόμματα (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) είναι αρχηγικά όμως έχουν ρίζες στην κοινωνία και τους θεσμούς της. Χωρίς ισχυρούς και καθαρούς «αναμεταδότες» ή «ταχυδρόμους» το πολιτικό μήνυμα δεν φτάνει στους πολίτες με την ένταση, την ευκρίνεια και την πειθώ που απαιτείται για να γίνει εκλογική πλειοψηφία.

Αναμφίβολα, η μεγάλη προσέλευση στην προεδρική κάλπη και τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για την Κεντρική Επιτροπή αποτελούν μια «καλή εξέλιξη» για την ηγεσία της Κουμουνδούρου και δικαιώνουν την απόφαση του Τσίπρα να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε «κόμμα εν κινήσει», προκειμένου να αλλάξουν άρδην οι εσωκομματικές ισορροπίες και να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή αντιστοίχιση του κομματικού με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ. Αρκεί βεβαίως, η νέα πλειοψηφία να μην επιχειρήσει να αντικαταστήσει την Ομπρέλα στη σχέση της με τον Τσίπρα. Όσο κι αν αυτό φαντάζει δύσκολο αφού η πλειονότητα των «προεδρικών» αρύει τη δύναμή της και τη νομιμοποίησή της από τον Αλέξη, δεν αποκλείεται να υπάρξουν φαινόμενα αυτονόμησης. Αν μάλιστα επαληθευτούν οι πληροφορίες που θέλουν ηγετικά στελέχη της Κίνησης Μελών να απαιτούν να εκφραστεί η νέα πλειοψηφία όχι μόνο στο Πολιτικό Συμβούλιο (ΠΣ) και το Εκτελεστικό Γραφείο (ΕΓ), κάτι απολύτως θεμιτό, αλλά και στο πρόσωπο του Γραμματέα του κόμματος τότε ενδεχομένως θα υπάρξουν αναταράξεις στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το ερχόμενο Σάββατο, 28 Μαΐου.

Κάποιοι εκ των προεδρικών υποστηρίζουν πως σε περίπτωση που ο Τσίπρας προτείνει να παραμείνει στη θέση του ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ή να τον αντικαταστήσει ο Νάσος Ηλιόπουλος θα πρέπει να κατεβάσουν αντίπαλη (και πρώτης γραμμής) υποψηφιότητα. Η Ομπρέλα δεν φαίνεται να έχει ενστάσεις για τον Τζανακόπουλο, αλλά θα καταψηφίσει σίγουρα κάποια υποψηφιότητα η οποία θα θωρηθεί ότι είναι διχαστική. Αυτό που πρωτίστως τους ενδιαφέρει είναι να έχουν ικανοποιητική εκπροσώπηση στα δύο όργανα (ΕΓ και ΠΣ) που θα αποφασίζουν στο όνομα της Κεντρικής Επιτροπής. Κάποιοι διατείνονται πως αν δεν έχουν τρία μέλη στα 11 του ΕΓ δεν έχει νόημα να συμμετάσχουν σε αυτό και είναι καλύτερα να απέχουν από τη συγκρότηση των οργάνων, αφήνοντας την ευθύνη για τις εξελίξεις και τα εκλογικά αποτελέσματα αποκλειστικά στον Τσίπρα και τους προεδρικούς. Εφόσον επικρατήσει αυτή η άποψη -μια πρώτη συζήτηση για την τελική στάση της Ομπρέλας έγινε προχθές την Παρασκευή- η αριστερή μειοψηφία επιλέγει, ουσιαστικά, να μεταθέσει για μετά τις εκλογές τον δεύτερο γύρο της αντιπαράθεσης με τον Αλέξη και τους νέους συντρόφους του από «το ΠΑΣΟΚ και τις άλλες δημοκρατικές δυνάμεις», που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Τσίπρα για αναδιοργάνωση της «μεγάλης Δημοκρατικής και Προοδευτικής Παράταξης».

Το σίγουρο είναι πως και η προεδρική πλειοψηφία δεν δέχεται, με βάση τα αποτελέσματα για την ΚΕ, να έχει λιγότερους από έξι(6) στο ανώτερο καθοδηγητικό όργανο. Ενδεχομένως, δεν πρέπει να αποκλείσουμε την πιθανότητα οι 11 να γίνουν 13 ή και 15 προκειμένου να σταματήσουν οι πιέσεις και να ικανοποιηθούν όλοι. Με βάση τους υπολογισμούς αν στην προεδρική ομάδα προσθέσουμε -όπως είναι και το ορθό- και τα περίπου 20 στελέχη που ανήκουν στην «Κίνηση των 6+6», βρίσκονται κοντά στον Δημήτρη Τζανακόπουλο και έχουν αναφορά μόνο στον Αλέξη Τσίπρα τότε ο συσχετισμός πλειοψηφίας - μειοψηφίας στην ΚΕ είναι 230 έναντι 70. Από τους 210 οι 120 ανήκουν στην Κίνηση Μελών των Παππά - Σπίρτζη, οι 30 στην ΡΕΝΕ των Κοτσακά - Ρήγα - Σκορίνη και οι 60 στην Προοδευτική Συμμαχία. Από αυτούς οι 12 ανήκουν στη ΔΗΜΑΡ του Θανάση Θεοχαρόπουλου, οι 11 στην Γέφυρα του Νίκου Μπίστη, οι 6 στη Σοσιαλιστική Πρωτοβουλία του Τάκη Κορμά, οι 5 στην Κοινωνική Συμφωνία της Λούκας Κατσέλη, οι 4 στην ΕΚΙΕΑ του Φώτη Κουβέλη και οι υπόλοιποι 22 θεωρούνται ανεξάρτητοι, κατά βάσιν πασοκογενείς, όπως ο Στέφανος Τζουμάκας, ο Μενέλαος Γκίβαλος, ο Γιάννης Μαντζουράνης, ο Νίκος Μαδεμλής κ.α., αλλά και οι βουλευτές Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Γιάννης Ραγκούσης, που εξελέγησαν στην πρώτη δεκάδα.

Σημειώνουμε πως με εξαίρεση την «ομάδα Τζανακόπουλου» οι υπόλοιποι της προεδρικής πλειοψηφίας έχουν αποφασίσει να καταργήσουν τις εσωτερικές ομαδοποιήσεις. Η Κίνηση Μελών, η ΡΕΝΕ και οι υπόλοιποι παύουν να υφίσταται και μπαίνουν όλοι κάτω από τον τίτλο «Συνεννόηση». Εξάλλου, με αυτό τον τίτλο και αναλογική εκπροσώπηση συμμετείχαν τόσο στην εκλογή αντιπροσώπων για το συνέδριο όσο και στη σταυροδοσία για την Κεντρική Επιτροπή. Πάντως, τα θέματα του συνεδρίου, των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών, των καταστατικών αλλαγών και των ποσοστώσεων για την Κεντρική Επιτροπή συνεχίζουν να φορτίζουν, στο παρασκήνιο, και μάλιστα με μεγάλη ένταση τον εσωκομματικό πόλεμο στον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, στελέχη της Ομπρέλας, εκτός των ενστάσεων που έχουν κατατεθεί, έχουν αποστείλει και κείμενο διαμαρτυρίας στον Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής Ηλία Νικολακόπουλο για τα όσα, κατά τη γνώμη τους, ανεπίτρεπτα συνέβησαν.

Ο Αλέξης Τσίπρας στις 28 Μαΐου θα κηρύξει το «τέλος της εσωστρέφειας» και τη φυγή προς τα μπρός με το «άλμα στο μέλλον» για «να φύγει η χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης» και «η γονατισμένη κοινωνία να ξανασταθεί στα πόδια της». Θα ζητήσει από τους συντρόφους του «να ανοίξουν τις πόρτες για να υποδεχθούν με συντροφικότητα και ενθουσιασμό τα νέα μέλη» και θα τους προτρέψει «να βγουν από τα κομματικό καβούκι, έξω στον κόσμο» για «να έλθει ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα» και «να σχηματισθεί από την πρώτη κάλπη, της απλής αναλογικής, προοδευτική κυβέρνηση». Αν κάποιοι «δεν συμμορφωθούν με τις υποδείξεις του» δεν θα κάνουν απλώς «κακό του κεφαλιού τους», αλλά κινδυνεύουν ακόμη και να μείνουν εκτός βουλευτικού νυμφώνος. Η επόμενη κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με βάση τα αποτελέσματα για τα νέα μέλη και την ψηφοφορία για την Κεντρική Επιτροπή, είναι πιθανό σε ποσοστό 80% να αποτελείται από πασοκογενείς.

Το πρόσωπο που θα προτείνει ο Τσίπρας για γραμματέα θα προέρχεται πάντως από τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν αποκλείεται αν δεν είναι ο Τζανακόπουλος ή η Όλγα Γεροβασίλη, -όπως προτείνουν αρκετοί από την «Συννενόηση», αλλά η ίδια δεν αποδέχεται- να είναι κάποιο ικανό, αλλά μη προβεβλημένο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο να μην είναι βουλευτής και να μπορεί, υπό την καθοδήγηση του Τσίπρα και του ΕΓ, να αναδιοργανώσει το κόμμα και να το αντιστοιχήσει στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Στη λύση αυτή θα συμφωνούσαν ενδεχομένως όλοι, ειδικά αν είναι ένα πρόσωπο, που μπορεί να σταθεί με αξιώσεις (όπως ο Μαρινάκης της ΝΔ και ο Σπυρόπουλος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) στις δημόσιες αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς τις εκλογές. Αν η επιλογή έχει και άρωμα γυναίκας, όπως λέγεται ότι θα ήθελε ιδανικά ο Αλέξης Τσίπρας και έδειξε η ψηφοφορία για την ΚΕ με τις Αχτσιόγλου και Δούρου να καταλαμβάνουν τις δύο πρώτες θέσεις, θα ήταν το καλύτερο. Κοντός ψαλμός αλληλούϊα…

13 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Γελοίε Μπόγδη ρουφιάνε του ΠΑΣΟΚ. Σου επιστρέφω την λάσπη στα μούτρα σου πίθηκε. Ότι και να κάνεις το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες Εθνικές εκλογές θα συντριβεί.
    Τελειώσατε λακέ, φασίστα και ρουφιάνε του ΠΑΣΟΚ. Οι καταστροφείς του Ελληνικού λαού Σημίτης και Παπανδρέου είναι πλέον θλιβερή ιστορία. Άντε γεια καραγκιόζη.

  2. @Μαργαρίτα Βερύκιου από την Ζάκυνθο ,

    ΕΙσαι ανώμαλη , γιατί είσαι γερασμένη άγριο -λεσβία αλλά χωρίς
    να υποστηριζεις αυτό που αρέσκεσαι να κανείς !
    ΓΙατί θα ήταν και δικαιωμά σου στην Δημοκρατία μας , αν δεν βίαζες ανήλικα όντα … και ατομική σου υπόθεσης …. Θα ήσαν οι ανίερες και αηδιαστικές σου Δηλώσεις περί διαφορετικών ανθρώπων στην ηθική σου ελειψη κρίσης .
    στην ζωή,
    και οι εντελώς Χρυσαυγήτικες ιδέες και τακτική σου στην πολιτική περιγραφή του δικού σου κόσμου πολιτικά .
    Που στο κάτω κάτω ούτε και εκεί δηλώνεις με ποιόν είσαι !
    Επομενως αφήνεις τον βόθρο σου και τον οχετό των λεγόμενων σου αστήριχτων , αναπόδεικτων και γελοίων κατηγοριών ,
    σε μένα και σε άλλους γιατί πολεμήσαμε την
    ΧΟΥΝΤΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΤΧΩΝ ΣΟΥ , και την Ελλάδα σου των Ελλήνων Χριστιανών …., αυτών που έδωσαν τηνΚυπρο μας στους Τούρκους !
    Τον ΟΡΣΑΛΑΝ. Σου .
    Αντί να βρίζεις λοιπόν,
    δήλωσε με ποιόν είσαι ΕΣΥ «γρηόπορδη του κερατα», ίσως και συν συνταξιούχα , της σύνταξης του καραβάνα πατέρα σου …., σαν μη νυμφευμένη κόρη ( στην ουσία γιού ) του πατέρα σου !
    Οποία κοινωνία ακολουθείς και πρεσβεύεις δια του ιδιαίτερου σου οργανο6 για όλες τις δο6λείςς σου , ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ σου!

  3. Μπόγδη με κατεβατά από αηδίες ανορθόγραφες και με γελοίες αναρτήσεις της πλάκας προσπαθείς να ξεπλύνεις το άθλιο ΠΑΣΟΚ. Δεν καταφέρνεις τίποτα γελοίε. Το ότι θέλεις να έχεις ταυτότητα ίδια με τον κακοποιό Αλβανό και τον βρομιάρη Πακιστανό που Ελληνοποίησε από το παράθυρο το κόμμα σου είναι δικαίωμα σου καραγκιόζη. Έχε την και τρίψε την στα μούτρα σου τέτοια που είναι. Το να προσπαθείς να ξεπλύνεις τον Τζέφρι Παπανδρέου και τον Κώστα Σημίτη (Ααρών Αβουρή) για τα εγκλήματα τους σε βάρος του Ελληνικού λαού είναι μια προσπάθεια που θα πέσει σίγουρα στο κενό. Στο λέω από τώρα για να μην τρέφεις καμία ελπίδα γελοίε και ραμολιμέντο. Βάλε τώρα να δεις καμία από τις συγκεντρώσεις του κλεφτοπασόκ που έστηνε ο αλήτης ο Τάσος Μπιρσίμ να πάρεις μια τελευταία ευχαρίστηση κακομοίρη, απόβρασμα της κοινωνίας.

  4. NO NAME 8:10 29/05/2022

    Διαβάζοντας το γκάλοπ της διπλανής στήλης δείχνετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές έναντι της Ν.Δ. Μέχρι εδώ καλά ας πούμε. Το εξωφρενικό είναι ότι αυτη την αποψη εκφραζει 70% των «ψηφισάντων » αναγνωστών . Λίγο σοβαρότητα κ. Φελέκη.

  5. @ Mαργαριτα Βερύκιου από την Ζάκυνθο :
    Αν είσαι δεξιά ,
    γιατί δεν ωθείς με το τόσο ΅ λεβέντικο σου ΅ γρεο-λεσβιακό σου στόμα και γλώσσα που κατέχεις , γενόμενη νούμερο κάθε φορά ….,
    Ώστε ο Μητσοτάκης σου να αναγράψει στις ταυτότητες των Ελλήνων το Χ.Ο. Που τόσο θέλεις σαν την μοναδική Ελληνίδα που απέμεινες;
    ΤΙ ; Δεν θα σε κάνει αριστερή τότε και κομμουνίστρια μετά της πλάκας ή ,
    άνευ. … !
    Και πως θα εξακολουθήσεις να υποστηριζεις τον ΑΔΟΛΦΟ ΠΟΥΤΙΝ σου που και ο ίδιος είναι Χ. Ο . αν όχι της πλάκας ,
    σίγουρα του κεφαλαίου και του αιματοκυλίσματος της Ευρώπης μέχρι τώρα !Βλεποντας για αργότερα μέχρι που θα φθάσει .
    Απ´όποια άκυρη και να σε πλησιάσει κανείς ΛΕΡΩΝΕΤΑΙ. ,δν χρειάζεται ν σε περιγράψω με χυδαιότητες Σου βγαίνουν από τα μπατζάκια σου κΚαι ξε4εις και το γιατί .
    ΔΝε έχεις να γράψεις κάτι σοβαρό… γλωσσοκοπάνα !
    Γιαυτό δουλεύει έτσι η γλωσσα σου .
    Σε μάθαμε όλοι τώρα !

  6. Ο καραγκιόζης Δημοσθένης Μπόγδης είναι σε παράκρουση. Υποστηρίζει μετά μανίας τον Αμερικανοεβραίο Τζέφρι Παπανδρέου που η οικογένεια του ρήμαξε και χρεοκόπησε την Ελλάδα. Για αυτές τις ταυτότητες με το Χ.Ο. που εσύ κατηγορείς Μπόγδη και που ο αλήτης ο Σημίτης προσπάθησε να εξαλείψει εμείς οι τελευταίοι Έλληνες είμαστε περήφανοι ρουφιάνε, ψεύτη και συκοφάντη Δημοσθένη αδερφή του ελέους. Δεν μπορείς εσύ μια ρουφιάνα του ΠΑΣΟΚ και του κλεπτοκρατικού τόξου να πιάνεις τον Πούτιν στο στόνα σου. Είσαι κυριολεκτικά μια τρίχα απ’ τα τέτοια του. Άντε στο κλουβί σου τώρα άσχημε πίθηκε. Κυκλοφορεί και ευλογιά. Ευγενική χορηγία και αυτή όπως και ο covid-19 από τα αφεντικά σου τους φονιάδες Αμερικάνους εσένα και του κλεφτοπασόκ.

  7. οκ 12:52 26/05/2022

    επιπλέον ο Παπανδρέου έχει κατακεραυνώσει πολλές φορές τη Ρωσία κι τον Πούτιν, σε αντίθεση με τα μισόλογα του σύριζα…

    οι άνθρωποι αυτοί δεν πάνε καλά, το έχω ξαναγράψει.

    βγήκαν κι είπαν τα μύρια όσα για το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ κι τωρα που ο ερντογάν έχει φρικάρει εξαιτίας ακριβώς αυτού του ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΥ ταξιδιού, έχουν χάσει τη μιλιά τους…

  8. Ολοι ξέρουμε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου με το να έρθει εσπευσμένα να πληρώσει την θέση της απερχόμενης στην αιωνιότητα Ιστορικής Αρχηγού του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος Φωτεινής Γεννηματά , κατάφερε να σώσει την σοσιαλιστικη προοδευτική παράταξη μας απο την ισοπέδωση και τα χάλια από την ενσωμάτωση του συμφωνα με τις βουλές ορισμένων «δεξιόστροφων Πασόκων» καπου αλλου — ίσως στι κεφάλαιο —
    όσων δεν έφτασαν μέχρι να ανταλλάξουν την μέχρι τώρα ταυτότητα τους σε Χ.Ο. ή υποστηριχτές του Αδόλφου Πούτιν !
    Εδωσε ο ΓΑΠ στην Πατρίδα μας με την συνέχή αυτοθυσία του νόημα στο κάλεσμα των Δημοκρατικών Σοσιαλιστών του Κόσμου ότι πριν απ´ολα έρχεται ο άνθρωπος , η ελευθερία του με δικαιοσύνη , και η Δημοκρατία στην οποία συνεισφέρει …., δεν εισπράττει μονάχα ως πολίτης της !
    Γιαυτό και τώρα περιμένουμε το ΠΑΣΟΚ—Κίνημα Αλλαγής να τρανέ εί πάλι
    Δεχόμενο πίσω όσους Πραγματικους Δημοκράτες πολίτες Παρά σύρθηκαν πιστεύοντας ότι η μ έβλεπα ότι η μεν Δεξιά θα απέβαλε τον Κωστακαραμανλησμό της που την πνιγεί, οτι το δε ΣΥΡΙΖΑ θα αναγνωριζε οτι για την πρόοδο χρειαζεσαι πρώτα τον ανθρωπισμό , όχι τα κομματικά κέρ

  9. οκ 8:36 25/05/2022

    στεναχωρήθηκε ο σύριζα με την επίθεση Ερντογάν σε Κυριάκο…. αν μπορούσαν του έδιναν συγχαρητήρια

    με αυτά κι με αυτά κι τη φημολογούμενη επιστροφή Καμμένου στον σύριζα, βλέπω ΝΔ αυτοδύναμη με άνεση

  10. ok 12:43 23/05/2022

    Μητσοτάκης στο boston college, Τσίπρας στο …ΟΑΚΑ college.

  11. Γιώργος 11:40 23/05/2022

    ο ΤΙΤΛΟΣ του άρθρου τα λέει όλα. Γραμματέας βλέπω να μένει ο Τζανακοπουλος.

  12. οκ 10:35 23/05/2022

    εγώ προτείνω στον Τσίπρα να μην πιστεύει τα γκάλοπ της διαπλοκής κι να συνεχίζει να φαντασιώνεται πρωτιά στις εκλογές.

    θα συνεχίσει να κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο κι η διαφορά με τη ΝΔ θα αυξάνεται.

    όποιος θεωρεί ότι το ταξίδι στις ΗΠΑ ήταν αποτυχημένο κι ντροπιαστικό μάλλον ζει σε άλλη πραγματικότητα, εκτός αν είναι τουρκόφιλος …

  13. Ο Τσίπρας με Σταλινικές μεθόδους πήρε αυτό που ήθελε τουλάχιστον μέσα στο κόμμα του. Έγινε ο κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού αποκλείοντας την ομπρέλα και την κίνηση των 53 του Τσακαλώτου και του Σκουρλέτη. Έγινε ο Τσίπρας ο ρυθμιστής των εξελίξεων μέσα στο μόρφωμα του ευελπιστώντας έτσι να φτάσει και σε νίκη στις Εθνικές εκλογές παίζοντας το τώρα Σοσιαλδημοκράτης και όχι τόσο αριστερός. Στόχος του η κουτάλα της εξουσίας και μια ενδεχόμενη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη. κατάντησε αυτός που έβαζε τα δικά του στελέχη να προπηλακίζουν τον Πάγκαλο, τον Λοβέρδο και τον Νταλάρα σε έναν ανένδοτο με το ΠΑΣΟΚ το 2012 να ζητάει τώρα συνεργασία και συγκυβέρνηση μαζί τους. Ο αδίστακτος πολιτικός καιροσκόπος Αλέξης τσίπρας δεν έχει φραγμούς. Για την καρέκλα της εξουσίας είναι έτοιμος να συνεργαστεί με όλους, ακόμα και τον διάολο.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.