ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τί σκέφτονται, πού ποντάρουν, τί ελπίζουν και τί φοβούνται Μαξίμου, Κουμονδούρου, Χαριλάου Τρικούπη

Οι σχεδιασμοί των κομμάτων με φόντο το… «μπετόν» των δημοσκοπήσεων

Τον σχεδιασμό τους ενόψει ενός «καυτού» -ενδεχομένως και εκλογικού- φθινοπώρου και ενός ακόμη βαρύτερου χειμώνα καταρτίζουν σιγά σιγά τα βασικά κόμματα, που βλέπουν όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών να αναδεικνύουν ένα σταθερό -έως και… στάσιμο- πολιτικό σκηνικό.

Επί της ουσίας, πρόκειται για ένα «μπετόν» πολιτικό σκηνικό και για πολίτες που φαίνεται πως είναι «μοιρασμένοι» με τον ίδιο τρόπο εδώ και πολλούς μήνες, κάτι που αναγκάζει όλα τα κόμματα να αναπροσαρμόσουν την στρατηγική τους και να δουν αλλιώς το μέλλον και τις προοπτικές τους.

Ανακούφιση στο Μαξίμου

Τις τελευταίες ημέρες, λοιπόν, μία «φουρνιά» δημοσκοπήσεων έχει φέρει χαμόγελα στο Μέγαρο Μαξίμου, αναζωπυρώνοντας, μάλιστα και την συζήτηση περί πρόωρων εκλογών. Συγκεκριμένα, στις μετρήσεις των εταιρειών Marc, GPO, METRON ANALYSIS που είδαν το φως της δημοσιότητας στον ΑΝΤ1, τα «Νέα» και το Mega αντίστοιχα, φαίνεται ότι ο κύκλος φθοράς στον οποίο είχε εισέλθει η κυβέρνηση πριν ανακοινώσει τα μέτρα στήριξης για το ηλεκτρικό ρέυμα, έχει κλείσει. Φαίνεται, μ’ άλλα λόγια, ότι αυτή η φθορά δεν είναι ανεπίστρεπτη ή πως, τελοσπάντων, η κυβέρνηση δεν έχει απωλέσει την ικανότητα να ανακάμπτει έπειτα από κρίσεις και δημοσκοπικές υποχωρήσεις. Το γεγονός, μάλιστα, ότι έπειτα από 3 χρόνια διακυβέρνησης, το πολιτικό πλεονέκτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν αμφισβητείται έχει οδηγήσει πολλούς στο Μαξίμου στο συμπέρασμα ότι το Σεπτέμβριο, βοηθούντος και του τουρισμού και αν η κυβέρνηση καταφέρει να αποφύγει σοβαρές πυρκαγιές που θα «θαμπώσουν» εκ νέου την εικόνα της, θα είναι χρυσή ευκαιρία προκειμένου να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές. Βεβαίως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο πρωθυπουργός σκέφτεται αλλιώς: σκέφτεται, δηλαδή, ότι αν οι δημοσκοπήσεις δείξουν και τον Σεπτέμβριο ότι το προβάδισμα της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι τόσο ευρύ όσο τώρα, τότε ο ίδιος μπορεί να ρισκάρει την εξάντληση της τετραετίας, παρά τον χειμώνα που προμηνύεται βαρύς οικονομικά, κοινωνικά και, κυρίως, ενεργειακά.

Ανησυχία και προβληματισμός

Στον αντίποδα, στην Κουμουνδούρου έχουν κάθε λόγο να περιμένουν την… μεθεπόμενη «φουρνιά» δημοσκοπήσεων -όταν, δηλαδή, θα έχουν «λιώσει τα μέλια» από την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, καθώς εκτιμούν ότι η επιρροή του χειροκροτήματος του πρωθυπουργού στο Κονγκρέσο έχει επηρεάσει την εικόνα των παρουσών δημοσκοπήσεων. Στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα εκτιμούν, μ’ άλλα λόγια, πως μόλις η δημόσια συζήτηση επιστρέψει για τα καλά στους λογαριασμούς ρεύματος που «καίνε», στην ακρίβεια που «θερίζει» και στις τιμές στα πρατήρια καυσίμων που προκαλούν σοκ, τότε θα ανοίξει ένας νέος κύκλος φθοράς της κυβέρνησης. Ωστόσο, στελέχη που έχουν αρκετές ενστάσεις για την αντιπολιτευτική γραμμή που τηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβουν σε ιδιωτικές συζητήσεις τους ότι η αξιωματική αντιπολίτευση οφείλει να προβληματιστεί από την αδυναμία της να προσελκύσει την εμπιστοσύνη των πολιτών έπειτα από τρία χρόνια που η κυβέρνηση της ΝΔ δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να… αντιμετωπίζει κρίσεις.

Δεν χαρίζεται τίποτα

Από τις μετρήσεις περισσεύουν τα χαμόγελα και στο ΠΑΣΟΚ, καίτοι μία δεύτερη ανάγνωση των μηνυμάτων των δημοσκόπων και των ποιοτικών στοιχείων των μετρήσεων θα έπρεπε να είναι αρκετή για να αποφευχθεί ο εφησυχασμός. Κι αυτό διότι μπορεί ο Νίκος Ανδρουλάκης να «χτυπάει» ακόμη και τον Αλέξη Τσίπρα στον δείκτη της δημοφιλίας, ωστόσο τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ έχουν πλέον παραμείνει στάσιμα και οι ελπίδες της Χαριλάου Τρικούπη για αναδιάταξη των συσχετισμών στον χώρο της Κεντροαριστεράς και του Κέντρου μάλλον αποδεικνύονται φρούδες. Συν τοις άλλοις, είναι προφανές ότι όσο το ΠΑΣΟΚ φτάνει στα δημοσκοπικά και πολιτικά όριά του, εφεξής θα κρίνεται αυστηρά από τους πολίτες, αλλά και θα πιέζεται σκληρότερα από τα δύο μεγάλα κόμματα ώστε να ανοίξει τα χαρτιά του προεκλογικά. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, άλλωστε, φέρεται να απορρίπτει την λογική ενός «ΚΚΕ του Κέντρου» -πράγμα που σημαίνει ότι η τακτική των ίσων αποστάσεων δύσκολα θα μπορούσε να οδηγήσει με ασφάλεια και προοπτική την Χαριλάου Τρικούπη ως τις επόμενες εκλογές -ειδικά αν αυτές αργήσουν.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.