ΚΟΣΜΟΣ

Δείτε αναλυτικά

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν στην Ουβάλντε για να απαλύνει τον πόνο μιας τραυματισμένης πόλης

Ο Τζο Μπάιντεν έφθασε σήμερα στην πόλη Ουβάλντε του Τέξας, πέντε ημέρες μετά το μακελειό σε δημοτικό σχολείο, για να εκφράσει τη συμπόνια και τη συμπαράστασή του στις οικογένειες που πενθούν τα παιδιά τους και τις δύο δασκάλες που έπεσαν νεκρά σε αυτό το περιστατικό με πυροβολισμούς, που συγκλόνισε την Αμερική και επανέφερε τη συζήτηση για τα πυροβόλα όπλα.

"Δεν μπορούμε να καταστήσουμε παράνομα τα δράματα, το ξέρω. Αλλά μπορούμε να κάνουμε την Αμερική πιο ασφαλή", ζήτησε το Σάββατο ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, εκφράζοντας τη λύπη του που "σε τόσα πολλά μέρη, τόσοι πολλοί αθώοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους".

Δεκαεννέα παιδιά και δύο δασκάλες σκοτώθηκαν την Τρίτη στο σχολείο Ρομπ της μικρής πόλης Ουβάλντε από τις σφαίρες του μόλις 18 ετών Σαλβαδόρ Ράμος, σε ένα από τα χειρότερα περιστατικά με πυροβολισμούς των τελευταίων ετών στη χώρα.

Ο 79χρονος Δημοκρατικός, ο οποίος έχει χάσει δύο από τα παιδιά του -- την κόρη του όταν ήταν ακόμα μωρό σε τροχαίο και έναν ενήλικο γιο από καρκίνο -- μίλησε για τον δικό του πόνο λίγο μετά το μακελειό.

"Το να χάνεις ένα παιδί είναι σαν να σου ξεριζώνουν ένα κομμάτι της ψυχής σου", είπε την Τρίτη. "Τίποτα δεν είναι ξανά το ίδιο".

"Λόμπι των όπλων"

Στην Ουβάλντε το ζεύγος Μπάιντεν θα μεταβεί αρχικά στο μνημείο που ανεγέρθηκε για τα θύματα μπροστά από το δημοτικό σχολείο, πριν παραστεί σε επιμνημόσυνη δέηση το μεσημέρι.

Το απόγευμα οι Μπάιντεν θα συναντήσουν τις οικογένειες των θυμάτων και των επιζώντων του μακελειού και στη συνέχεια θα συνομιλήσουν με μέλη των ομάδων διάσωσης.

Έχοντας βιώσει τον χαμό των παιδιών του, ο Τζο Μπάιντεν θα μπορέσει αναμφίβολα να βρει λόγια απέναντι στον πόνο των συγγενών.

Όμως ο αρχηγός του κράτους δύσκολα μπορεί να υποσχεθεί την ανάληψη δράσης σε όσους απαιτούν αυστηρότερο έλεγχο των πυροβόλων όπλων.

Η πολύ λεπτή κοινοβουλευτική πλειοψηφία των Δημοκρατικών δεν του επιτρέπει να περάσει μόνο μια σημαντική νομοθεσία για το θέμα.

Τα εκλεγμένα μέλη του στρατοπέδου του πρέπει να πείσουν μερικούς Ρεπουμπλικάνους να αποκτήσουν την απαραίτητη ειδική πλειοψηφία.

Ο Λευκός Οίκος, απρόθυμος να εμπλέξει σε μεγάλο βαθμό τον Τζο Μπάιντεν στην πολιτική μάχη, είπε την Πέμπτη ότι "χρειάζεται τη βοήθεια του Κογκρέσου" μέσω της εκπροσώπου του Καρίν Ζαν-Πιέρ.

Διαπραγματεύσεις διεξάγονται, και ορισμένοι έκριναν πιθανή, σήμερα, την εφαρμογή πιο περιοριστικών νόμων. Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ντικ Ντάρμπιν δήλωσε ότι ένιωθε "μια διαφορετική νοοτροπία" μεταξύ των ομολόγων του.

Μένει να φανεί αν οι Ρεπουμπλικάνοι θα "επιδείξουν πολιτικό θάρρος", πρόσθεσε μιλώντας στο CNN.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.