ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ

Μακρόν: Η Ουκρανία είναι αυτή η οποία θα καθορίσει τις προϋποθέσεις των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία

«Η Ουκρανία είναι αυτή η οποία θα καθορίσει τις προϋποθέσεις των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία. Εμείς θα είμαστε στο πλευρό της για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός». Αυτό δήλωσε σήμερα ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, με αφορμή τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης.

«Στόχος μας μπροστά στη μονομερή απόφαση της Ρωσίας να εισβάλει στην Ουκρανία και να επιτεθεί στο λαό της, είναι να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος. Τόνισε, παράλληλα ότι η ΕΕ θα πρέπει να κάνει τα πάντα για να διατηρήσει την ειρήνη στην υπόλοιπη ευρωπαϊκή ήπειρο και να αποφευχθεί η κλιμάκωση του πολέμου πέραν της Ουκρανίας.

Σχετικά με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο Μακρόν είπε ότι είναι «άνευ προηγουμένου» και έχουν στόχο να εμποδίσουν τις πηγές χρηματοδότησης αυτού του πολέμου. Παράλληλα, τόνισε ότι η ΕΕ συνεχίζει να στηρίζει την Ουκρανία, κινητοποιώντας, όσο ποτέ άλλοτε, σημαντικά στρατιωτικά, χρηματοοικονομικά και ανθρωπιστικά. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η ΕΕ θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το ζήτημα της ασφάλειας των τροφίμων.

«Θα αγωνιστούμε ενάντια στην ατιμωρησία ανείπωτων εγκλημάτων που διέπραξε η Ρωσία στην Ουκρανία», τόνισε, στη συνέχεια ο Εμ. Μακρόν, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η ΕΕ δεν είναι σε πόλεμο κατά της Ρωσίας. «Δρούμε ως Ευρωπαίοι για την διατήρηση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, για την επιστροφή της ειρήνης στην ήπειρό μας», είπε ο Μακρόν, προσθέτοντας ότι «είναι αρμοδιότητα της Ουκρανίας να ορίσει τις προϋποθέσεις των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία». Σημείωσε, επίσης, ότι το χρέος της ΕΕ είναι να σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας για την επίτευξη της κατάπαυσης του πυρός και της ειρήνης. «Μετά θα είμαστε εκεί για να ξαναχτίσουμε μια ευρωπαϊκή Ουκρανία», πρόσθεσε.

Ανέφερε, τέλος, πως όταν η ειρήνη επιστρέψει στο ευρωπαϊκό έδαφος, «θα πρέπει να οικοδομήσουμε τις νέες ισορροπίες ασφαλείας και να μην ενδώσουμε ποτέ στον πειρασμό της ταπείνωσης και στο πνεύμα της εκδίκησης».

  • Ετικέτες: 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.