ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί η κυβέρνηση παίζει με τη «φωτιά» στα ΑΕΙ...

Σκηνικό έντασης με φόντο κάλπες

Να επαναφέρει την ατζέντα «νόμου και τάξης» και να επιχειρήσει να «εκθέσει» την αξιωματική αντιπολίτευση στα μάτια των λεγόμενων «νοικοκυραίων» επιχειρεί η κυβέρνηση, καθώς όσα γίνονται τούτες τις μέρες στον χώρο των πανεπιστημίων, με αιχμή τα έκτροπα στο Αριστοτέλειο, καθιστούν σαφές ότι δεν πρόκειται για μία αλυσίδα συγκυριών, αλλά για σχεδιασμένη επιχείρηση έντασης.

Άλλωστε, δεν μιλάμε μόνο για μία «στραβή» στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αλλά για πολλές κινήσεις που, ιδωμένες μαζί, συνθέτουν ένα παζλ μίας νέας πολιτικής στρατηγικής του Μεγάρου Μαξίμου: η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη μύριζε «μπαρούτι» εδώ και μέρες, καθώς η κυβέρνηση με τη συνδρομή του «γαλάζιου» πρύτανη, Νίκου Παπαϊωάννου, εκμεταλλευόταν το «ξήλωμα» της επί 35ετίας κατάληψης στο Βιολογικό προκειμένου να δείξει ότι βάζει τέλος στην «ανομία» (sic) στα Πανεπιστήμια. Είναι ενδεικτικό, άλλωστε, πως όπως τονίζουν έμπειροι πανεπιστημιακοί, ενώ για την κατασκευή κάθε βιβλιοθήκης υπάρχουν μελέτες και προηγούνται διεργασίες, η απόφαση της πρυτανικής αρχής για μετατροπή του χώρου της κατάληψης σε βιβλιοθήκη ήταν αστραπιαία και εξυπηρετούσε το σκηνικό «αναμέτρησης» μεταξύ οργανωμένης Πολιτείας και καταληψιών.

Φρουρά στα Πανεπιστήμια

Άλλωστε, από την ημέρα που «ξηλώθηκε» η κατάληψη αλλά και που έγιναν οι καταστροφές από μπαχαλάκηδες στο «εργοτάξιο» της βιβλιοθήκης, στον χώρο βρίσκεται μία... διμοιρία πάνοπλων αστυνομικών των ΜΑΤ –κάτι που προφανώς ακόμη και ως εικόνα ρίχνει λάδι στη φωτιά της έντασης. Όλα αυτά, την ώρα που ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος με καθημερινές δηλώσεις του δεσμεύεται ότι οι πανεπιστημιακοί αστυνομικοί «πιάνουν δουλειά» στις αρχές Ιουνίου, ενώ η κυβέρνηση αποφεύγει επιμελώς να διαψεύσει αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Καθημερινής», που ανέφερε ότι εν τέλει, τα στελέχη της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας δεν αποκλείεται να φέρουν και όπλα...

Αλλαγές μετά την κατάρρευση της ΔΑΠ

Ενόσω, λοιπόν, ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας στα ακαδημαϊκά ιδρύματα, η κυβέρνηση φαίνεται ότι ξεδιπλώνει ένα οργανωμένο σχέδιο για να αλλάξει  πολλά στον χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Το όργιο αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας στο ΑΠΘ και ο τραυματισμός του φοιτητή από την ευθεία βολή (!) με βομβίδα κρότου-λάμψης από άνδρα των ΜΑΤ κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται το... «μέτωπο του Αριστοτελείου» ως μία μάχη γοήτρου, που δεν θέλει να χάσει. Συν τοις άλλοις, το γεγονός ότι οι εξελίξεις πύκνωσαν αμέσως μετά τις φοιτητικές εκλογές και την απώλεια της πρωτιάς της «γαλάζιας» ΔΑΠ έπειτα από 35 χρόνια, προφανώς και δεν είναι ασύνδετο από τις εξελίξεις. Αίφνης, χθες, ενόσω ακόμη μύριζαν στο Αριστοτέλειο τα δακρυγόνα, η Νίκη Κεραμέως παρουσίασε έναν νόμο για τα Πανεπιστήμια που, σύμφωνα με τους επικριτές του, μετατρέπει τα ακαδημαϊκά ιδρύματα σε εταιρείες, δίνει στους ιδιώτες μεγάλο κομμάτι της ακαδημαϊκής δραστηριότητας, ενώ σαν να μην έφτανε αυτό, επιχειρεί μέσω του «ενιαίου ψηφοδελτίου» την κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων –κάτι που ούτε η χούντα δεν πέτυχε.

Προεκλογικός σχεδιασμός

Το γεγονός, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση αποφασίζει να ανοίξει ένα μέτωπο που πάντα προκαλεί πολιτικές εξελίξεις, όπως αυτό των πανεπιστημίων, σε μία συγκυρία που «μυρίζει» κάλπες και που η χώρα έχει εισέλθει σε άτυπη –έστω και μακράς διαρκείας- προεκλογική περίοδο, καθιστά σαφή τον πολιτικό σχεδιασμό πίσω από την κίνηση αυτή: στο Μαξίμου σχεδιάζουν εκλογές εν μέσω πόλωσης, με την κυβέρνηση να «χαϊδεύει» τα αφτιά των «νοικοκυραίων» ως ο μόνος φορέας «νόμου και τάξης» και την αντιπολίτευση να κατηγορείται ότι «χαϊδεύει αφτιά κουκουλοφόρων» και πως υπερασπίζεται την «ανομία» στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Βεβαίως, το πρόβλημα με όλα αυτά είναι πως κάθε σχεδιασμός, όταν αυτός αφορά την φοιτητιώσα νεολαία, μπορεί να ξεφύγει από τα καλούπια εκείνου που τον εκπόνησε. Με άλλα λόγια, χθες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο  από τύχη δεν θρηνήσαμε κάποιον νεκρό και την ανάφλεξη που θα μπορούσε ένα τέτοιο ενδεχόμενο να πυροδοτήσει όχι μόνο σε ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα, αλλά σε ολόκληρη τη χώρα...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.