ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κινήσεις απελπισίας και …διεθνή μέτωπα από τον Πρόεδρο Ερντογάν

«Αδιαμφισβήτητη και αδιαπραγμάτευτη» η ελληνική κυριαρχία

«Η ελληνική κυριαρχία είναι αδιαμφισβήτητη και αδιαπραγμάτευτη». Με αυτά τα λόγια απαντούν στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής στις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τις οποίες έθεσε στην πραγματικότητα εκ νέου θέμα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, έξω από κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και των σχετικών συνθηκών.

Στην Χαριλάου Τρικούπη, μάλιστα, πηγαίνουν ένα βήμα παραπέρα, τονίζοντας ότι είναι καιρός να σταματήσει η τακτική του ‘κατευνασμού’ και των ‘ίσων αποαστάσεων’, από εταίρους και συμμάχους, αφού αυτή δεν έχει αποτελέσματα.

Ο αρμόδιος βουλευτής του κόμματος Ανδρέας Λοβέρδος, πάντως, ‘βλέπει’ ούτε λίγο ούτε πολύ κινήσεις απελπισίας εκ μέρους του Τούρκου προέδρου, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό. «Ο θρόνος του Ερντογάν κλονίζεται και τα βάζει με όλους και για όλα. Με τέσσερις ενέργειες μέσα σε λίγες ημέρες ανοίγει διεθνή μέτωπα», δήλωσε από το βήμα της Βουλής χθες, αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ, τη Συρία, την Unesco και βεβαίως την Ελλάδα. Ειδικότερα, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε ότι αν παρατηρήσει κανείς πώς διαμορφώνονται οι εξελίξεις που αφορούν στην Τουρκία και τη σχέση της με τον εαυτό της πρώτα από όλα και κατόπιν με την Ευρώπη και το διεθνές στερέωμα, θα διαπιστώσει ότι όλα ξεκινούν και καταλήγουν από και προς τον πρόεδρό της. «Και αυτό γιατί πιέζεται ο Πρόεδρος Ερντογάν από τις ενέργειες και τη στάση τους σε διεθνές επίπεδο και οπωσδήποτε νιώθει και στο εσωτερικό της χώρας του τον θρόνο του να κλονίζεται. Νιώθει ότι τα χάνει όλα. Και όταν τα χάνει όλα κάποιο πρόσωπο, όπως ο Ερντογάν, τότε τα βάζει με όλα και με όλους», είπε, κάνοντας λόγο για τέσσερα μέτωπα που φρόντισε να ανοίξει μέσα σε λίγες μέρες.
Το πρώτο μέτωπο που ανοίγει κατά τον κ.Λοβέρδο είναι σε σχέση με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ από κράτη που δεν είχαν ως πρώτο θέμα τους την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, όπως η Σουηδία και η Φινλανδία, αλλά μετά την εισβολή στην Ουκρανία και τον πόλεμο που διεξάγεται επί μήνες εκεί είδαν την ένταξη του στο ΝΑΤΟ ως ασπίδα προστασίας τους. «Εναντιώνεται σε αυτή τη διεύρυνση με εκβιασμούς», είπε, επιχειρώντας να περιγράψει τη συμπεριφορά του Τούρκου Προέδρου.

Το δεύτερο μέτωπο δεν είναι άλλο από την απόφαση να προτείνει για τρίτη φορά στο Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας εισβολή στη Συρία. «Στη δεύτερη εισβολή ο Πρόεδρος των ΗΠΑ τον περασμένο Οκτώβριο τον είχε ρητά αποδοκιμάσει. Είχε πει ότι η πράξη αυτή στρέφεται εναντίον του. Όταν επαναλαμβάνει την ενέργεια αυτή και μάλιστα με μεγάλο πολιτικό θόρυβο στην Τουρκία στρέφεται ευθέως εναντίον του, εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε ο κ.Λοβέρδος, εμπλέκοντας σαφώς τις ΗΠΑ.

Τρίτο μέτωπο, κατά τον ίδιο, ανοίγει στρεφόμενος εναντίον της παγκόσμιας κληρονομιάς. Εδώ, ο λόγος γίνεται για την Αγία Σοφία και όσα λαμβάνουν χώρα τον τελευταίο καιρό στο παγκόσμιας κληρονομιάς μνημείο, με την κακομεταχείρισή του και τις ‘κιτς’ εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται εκεί και σχετίζονται με την ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Τέλος, μίλησε για το τέταρτο μέτωπο, που αφορά στην Ελλάδα σε σχέση με όσα είχαν συμβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας εκεί πριν από λίγες μέρες, καθώς και την «θυμωμένη και ζηλόφθονη στάση» του Τούρκου Προέδρου και των επιτελών του.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.